BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 14:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Nie trzyma obrotów (500-600), inpa, live data
PostNapisane: 21 sierpnia 2015, 08:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: M43
Chyba dołączyłem do grona osób mających problem z niskimi obrotami. Z tego co wyczytałem na forum to można wymienić połowę części nie rozwiązując problemu :|

Rocznik 1999, M43TU, benzyna/gaz. Problem występuje na benzynie i gazie.

Samochód stał prawie 2tyg. nie używany. Po odpaleniu dusił się, nie trzymał obrotów na luzie, wskazówka albo odbiła się od zera i wyciągnął na te 500-600 albo gasł.
Przy ruszaniu brak mocy, szarpanie, albo stopniowe przyspieszanie, czuć paliwo. Po przejechaniu paru km odzyskuje moc ale obroty przed skrzyżowaniami nadal 500-600.
Raz już tak miałem, kilka miesięcy temu, ale wróciło do normy. Teraz też na jeden dzień wróciło do normy, ale to tylko jeden dzień.

Sprawdziłem:
- gumę dolotu - nie jest popękana,
- klapkę przepustnicy czy nie ma syfu - nie ma syfu.

Zastanawiam się co mogę zrobić z krokowym. Czy go wykręcić, poruszać, przesmarować, wymienić?
Mechanik rozkłada ręce, kazał na komputer jechać. Oto wyniki, może coś Wam się rzuci w oczy.

Błędy(nie były dawno kasowane więc są nawet od momentu tych pierwszych problemów):

Obrazek

Analog 1:

Obrazek

Analog 2:

Obrazek

Analog 3:

Obrazek

Rough:

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Nie trzyma obrotów (500-600), nowe fakty
PostNapisane: 25 sierpnia 2015, 23:03 
Pierwsze kroki

Nowe fakty:

1. Cały czas pojawia się błąd 120 signal air flow meter, nie można go wykasować. Podmieniłem przepływomierz na dwa inne - obroty nadal 500-600. Odłączenie przepływomierza i wejście silnika w awaryjny tryb pracy co ma poprawić obroty nic nie daje. Obroty nadal są niestabilne.

2. Odkręciłem odmę, sam zawór wygląda ok, wnętrze pod zaworem (cześć silnika) nie było zawalone brudem, smarem, itp. było czysto.
Po odkręceniu dolnego wężyka wyleciało trochę wody. Test z odkręcaniem korka oleju przeszedł prawidłowo. Po zdjęciu korka silnik się dusił i czuć było lekkie ssanie do środka. Chlapało
olejem ale to z łańcuszka rozrządu. Nie ma dziur na wężykach.

3. Odkręciłem krokowca, aby go obejrzeć od środka. Czarny, dziura w przepustnicy też czarna od sadzy. Krokowiec nie "latał" podczas potrząsania a podobno powinien.

4. Oglądałem wszystkie węże. Przy okazji wypatrzyłem rozszczelnioną pompę powietrza wtórnego. Rozszczelniona i na dole jakby skorodowana. Po odpaleniu silnika i dociśnięciu góry pompy nie zaobserwowałem zmian w pracy silnika. Jak piszą na forum ta pompa nie ma wpływu na pracę silnika. Do tego znalazłem przepalony bezpiecznik od tej pompy (50A, numer 36). Wymieniłem, problem z obrotami nadal występuje.

Obrazek
Obrazek

Nie wiem co dalej.

Tytuł: Re: [E46] Nie trzyma obrotów (500-600), inpa, live data
PostNapisane: 28 sierpnia 2015, 15:28 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Garaż: włsny
obstawiam pryeplzwke i sade mialem tak samo tzlko ze u mnie stawjal kangura po wzmianie wsyzstko w normie i spalanie o ponad 2 l mnieszsye

PostNapisane: 29 sierpnia 2015, 00:17 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Sprawdź odmę i zaworek par paliwa.
Błąd przepływomierza może wynikać z nieszczelności w dolocie.
Spotkałem się już z nieszczelnym zaworkiem par paliwa

PostNapisane: 30 sierpnia 2015, 07:33 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Garaż: włsny
ja u siebie miałem zacięty krokoiec po przemuciu nitro i naftą ryszył do dziś chodzi gładko

PostNapisane: 2 września 2015, 16:17 
Pierwsze kroki

Witam w mojej bmw m43 318i gaz-benzyna miałem podobne objawy silnik falował, brak mocy do 3500tyś. , sprawdziłem swiece, kable, wyczyściłem krokowca, posprawdzałem węże od podciśnienia, myślałem już o wymianie przepływki i odmy :mur: a przyczyna była banalna. :zabawa: Z braku uwagi źle sprawdziłem gumę która łączy przepływkę z przepustnicą, co się okazało od spodu gumy zrobiło się pęknięcie ok 1cm widoczne dopiero po zgięciu gumy i w ten sposób dostawało się lewe powietrze, po wymianie jak ręką od ją :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1