BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 22:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E60] check, brak mocy, syczenie z prawej strony silnika
PostNapisane: 11 stycznia 2015, 13:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57D30
Witam wszystkich!
Od kilku dni jestem posiadaczem BMW E60 530D 218KM z 2005 roku. Dwa dni temu, podczas jazdy zapaliła się kontrolka silnika, auto działało normalnie, spalanie nie spadło ani nie wzrosło, a po zatrzymaniu silnik pracował równo i nie "falował" na obrotach. Zgasiłem go, odpaliłem, zgasiłem i odpaliłem i nie poskutkowało. Po przejechaniu jakichś 40km kontrolka zgasła i wszystko wróciło do normy. Wczoraj problem powrócił - auto spisywało się normalnie, bez zarzutu, nagle podczas wyprzedzania zapaliła się kontrolka i silnik w wielkim trudem wszedł na obroty powyżej 3 tyś, ale nie przyspieszał! Próbowałem gasić i zapalać, ale bez zmian. Podczas jazdy i spokojnego dodawania gazu, auto przyspieszało i bez problemów jechało ok 100-120km/h, ale gdy próbowałem dodawać gazu słyszalny był dziwny dźwięk spod maski, taki jaki syk.
Dotarłem tak do domu, pokonując ponad 150km.
Dziś rano odpaliłem auto, ale kontrolka nadal nie zgasła, a gdy podniosłem maskę, to na obrotach ok 1tyś (nadal utrzymują się równo, nie "falują") słychać ten dźwięk - dosłownie syczenie z prawej strony silnika, a gdy dodaję gazu, to syczenie nasila się.
Auto odpala bez kłopotów, wszystkie kontrolki zapalają się i gasną, tak jak powinny, prócz tej jednej.

Proszę o podpowiedź, jeśli ktoś miał podobny kłopot.

Proszę również o namiar na dobrego mechanika (to tak prewencyjnie) w okolicach Torunia, Włocławka, Lipna, gdzie serwisujecie swoje BMW.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E60] check, brak mocy, syczenie z prawej strony silnika
PostNapisane: 11 stycznia 2015, 13:42 
Częsty bywalec

Moje BMW: e60 LCI
Kod silnika: M57D30O2
Garaż: Obecne e60 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147101
Byłe e46 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=136636
Sprawdź wąż od intecoolera wydaje mi się że tam tkwi twój problem, zapewne strzelił.

PostNapisane: 11 stycznia 2015, 15:49 
Pierwsze kroki

Ok, sprawdziłem i faktycznie okazało się, że jest na takim grubym wężu pęknięcie o długości ok 2cm, więc mam nadzieję, że to wszystko i będzie już ok, choć aż mi się nie chce wierzyć, że taka drobnostka może być przyczyną takich kłopotów..., ale dopiero poznaje BMW i jak widać jeszcze wiele muszę się nauczyć :)

Dzięki za radę
Pozdrawiam

PostNapisane: 11 stycznia 2015, 18:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: e60 LCI
Kod silnika: M57D30O2
Garaż: Obecne e60 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147101
Byłe e46 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=136636
Nie ma za co. :cwaniak:
Cytuj:
Ok, sprawdziłem i faktycznie okazało się, że jest na takim grubym wężu pęknięcie o długości ok 2cm, więc mam nadzieję, że to wszystko i będzie już ok, choć aż mi się nie chce wierzyć, że taka drobnostka może być przyczyną takich kłopotów
`
Owszem wąż od intecoolera pęcznieje przez co rozcięcie się rozszerza i stąd świst. Brak mocy jest spowodowany brakiem odpowiedniego ciśnienia.

PostNapisane: 13 stycznia 2015, 21:15 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 318d Touring
Kod silnika: M47N
Miałem taki sam objaw w swoim e46, problem w tym że rura od intercoolera jest dostępna tylko w kąplecie nie ma możliwości wymiany poszczegulnych elementów w moim przypadku koszt zakupu w ASO to 1000 zł, ale poradziłem sobie z tym :) przecięcie obejmy (zgrzewana na stałe) i dokupienie w inter carsie rury chyba silikonowej (niebieska stosowana w TIRach) pasowała jak ulał a koszt to jedyne 35 zł, turbo nie przeładowuje ciągnie ładnie, a satysfakcja z wykonania samemu naprawy bezcenna :)

PostNapisane: 15 stycznia 2015, 09:21 
Pierwsze kroki

Dokładnie tak :) Wymieniłem na przewód stosowany w TIR-ach i kosztowało mnie to 50zł, a nie 950zł jak mi krzyknęli w ASO..., kompletna paranoja, bo szczerze Wam powiem, że gdyby mi powiedzieli, że to byłoby 300zł czy 350zł, to pewnie bym się nie zastanawiał i zrobił to w ASO, no ale...

Niestety, mój kłopot się nie skończył!!! Po wymianie przewodu, przez jakieś 10km jazdy znów auto przestało nabierać mocy. Wchodzi ledwie na 2 tyś obrotów i max 100km/h, ale już nie słychać żadnego świstu, a co gorsza nie pali się żadna kontrolka i już sam nie wiem.

Jutro będę z tym "walczył" i mam nadzieję, że odkryję przyczynę.

PostNapisane: 15 stycznia 2015, 10:15 
Podłączyłeś auto pod komputer?

Podjedź do forumowicza DZIKUS.

PostNapisane: 15 stycznia 2015, 10:38 
Pierwsze kroki

Tak, auto było podłączone pod komputer wczoraj, przy okazji wymiany nieszczęsnego przewodu i komputer wyrzucił tylko błąd aktywnego układu kierowniczego i nic więcej...! Jutro rano jadę ustawić zbieżność a potem na kalibrację i będzie ok, ale nie sądzę, że to ma jakiś związek z "muleniem" się silnika, zwłaszcza, że nie pali się jakakolwiek kontrolka (prócz wspomnianego układu kierowniczego), a auto po wymianie przewodu jeździło normalnie, bez kłopotów przyspieszało, nawet bardzo dobrze, z wchodzeniem na obroty również nie było problemów, ale po przejechaniu 10km, w trakcie jazdy znów zamuliło i tak jest do tej pory.

Będę wdzięczny za jakieś sugestie, a do DZIKUS-a na pewno się odezwę - dzięki

PostNapisane: 15 lipca 2015, 17:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46-318d+
Kod silnika: m47n
I co to było?

PostNapisane: 15 lipca 2015, 23:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: n42b20
DISA?

PostNapisane: 25 sierpnia 2015, 09:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46-318d+
Kod silnika: m47n
U mnie objawy były podobne, powodem był pęknięty wąż od intercoolera :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1