BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 18:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] 530d live data, moc
PostNapisane: 5 września 2015, 20:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 530d
Kod silnika: M57
Mam problem z mocą autko już nie idzie tak dobrze jak wcześniej z tego co patrzyłem na yt i się dowiedziałem to soll air pressuere to jes oczekiwane coś z turbo a act. air pressure to jest to zmierzone i wszędzie na yt widze że np soll jest 2100 a act powiedzmy 2190 a umnie jest soll jest 2100 a act 2460 czemu tak dużo ? czy coś się z trubo stało ?

wszystko zaczęło się od tego że samochód zaczął nagle gasnąć po wciśnienciu sprzęgła lub gwałtownym dodaniu gazu na postoju ( tak to wyglądało : https://vid.me/BEQI ) byłem z tym u mechanika coś tam porobili przeczyścili niby jakieś czujniki i jest ok ale nie ma mocy takiej jak miał przed tymi problemami ;/
Klika razy zgasł mi na środku drogi po czym nie mógł odaplić posłużyłem się w tych awaryjnych sytacjach plakiem do odpalenia i od tamtej pory właśnie już tak nie idzie.

http://sendvid.com/iw69jyd7

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] 530d live data, moc
PostNapisane: 5 września 2015, 21:53 
Forumowicz

Kod silnika: M57D30
Wg mnie jesli auto gaslo i odpalalo z plaka to bardziej cos z ukladem paliwowym..wtryski albo pompa progowa..nie wiem ale wydaje mi sie ze nawet gdyby turbo padalo to auto by nie gaslo

PostNapisane: 5 września 2015, 22:05 
Pierwsze kroki

Na 99 % auto nie zgasło z powodu turbo tylko po tych wybrykach gdy odpaliłem już tak nie jechało żwawo jak wcześniej ;/
i niby usterka z gaśnięciem usunięta a nie wyrywa już tak do przodu ;/

Progowa jest nowa prawie cały czas trzyma 4 bary widać w 5 minucie filmiku
Wtryski wydaje mi się że mają dobrą korekcję. ( ostatnio patrzyłem to jest lepsza niż na załączonym filmiku )

PostNapisane: 6 września 2015, 14:12 
Pierwsze kroki

Czy 2.4mbar prawie 2.5 to nie za dużo ? czy to nie jest jakiś objaw przeładowania ? czy może przycięła się zmienna geometria ?
Doradzicie coś ? bo mechanicy to za przeproszeniem gówno mi pomagają a biorą kasę za podłączenie kompa i są mi wstanie powiedzieć że mam uszkodzony wiatrak od klimy :( :(

PostNapisane: 6 września 2015, 14:25 
Forumowicz

Moje BMW: E60
Kod silnika: N52B30
Złamanego grosza bym takiemu mechanikowi nie dał.

Sprawdź filtr paliwa

PostNapisane: 6 września 2015, 15:14 
Pierwsze kroki

Filtr paliwa nowy Febi.

Już wiecej tam nie pojadę bo wszystko było cacy póki mówię im co mają robić np wymiana oleju wahaczy ale sami to już usterki nie mogą znaleźć ;/

PostNapisane: 6 września 2015, 18:16 
Pierwsze kroki

Dziś dla testu odpiąłem przepływkę i ku mojemu zdziwieniu autko bardzo żwawo przyspiesza może delikatnie słabiej niż z podłączoną dodatkowo od 1800 obrotów zawsze słyszałem i czułem załączające się turbo co z podłączoną przepływką było różnie czasem 2000 czasem 2500 a czasem nawet 3000.

Czy to wskazuje na uszkodzenie przepływki ? może uszkodziła się od tego odpalania na plaka ? sam nie wiem

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1