BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 17:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Swap z 1.8 118km na 1.8 lub 2.0 140km bmw e46
PostNapisane: 10 września 2015, 16:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: 1.8:D
Witam mam taki problem bo poszła mi uszczelka pod głowicą i chyba głowica przegrzało mi się bmw nie wiadomo dlaczego prawdopodobnie miałem zapowietrzony uklad wentylatory sie nawet nie włączyły a zagrzała się na postoju O . ale teraz do rzeczy chodzi mi oto czy jest możliwość zrobienia przekładki silnika z 1.8 118km na ten 1.8 is lub 2.0 a najbardziej chodzi mi oto czy ze zmianą 1.8 obecny na 2.0 ten nowszy co ma 4 gary wiążą się dodatkowe koszty czy wymieniam zaledwie słupek bo myślałem że dopiero przy pojemnośćiach 2.5 2.8 mienia się wał chamulce chłodzenie itp ? bo wiecie nie chce pchać się w koszta bo u mnie nie ma kto zrobić tej uszczelki w okolicy jeden powiedział że zrobi ale mówią że to partacz a 2 walną cene za robocizne 700zł sprawdzanie głowicy 250 jak popsuta to dodatkowe 400 na głowicę uszczelki 150zł płyny 120 więc to cena swapu poradzcie czy dużo zmian jest a i czy do e46 można wsadzić silnik z e36 ? wiecie mniejsze koszta a jak nie to jaki silnik polecacie ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: EXXSwap z 1.8 118km na 1.8 lub 2.0 140km bmw e46
PostNapisane: 10 września 2015, 17:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
Wszystko można ale widać że zupełnie nie wiesz o czym mówisz.

Twój silnik to prosty dość stary konstrukcyjnie silnik m43. Te o których mówisz nowsze to n42 które raz że są po prostu o wiele mniej trwałe a dwa że są o wiele bardziej skomplikowane. Czyli musiałbyś wymienić cały silnik z osprzętem i przyległościami. Koszta duże, silnik niespecjalnie fajny i przyrost mocy niewielki.

O wiele lepiej jest swapować na silnik R6 - roboty tyle samo w sumie, koszta też z grubsza podobne a efekt o wiele lepszy. Co do hamulców to po prostu wypada mieć mocniejsze skoro masz więcej mocy.

Najprostsza opcja - kupic drugi silnik taki jak Twój albo naprawić ten co masz. Bo swap taki porządny to kilka tysi wyjdzie a naprawa silnika znacznie mniej.

PostNapisane: 10 września 2015, 19:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: 1.8:D
czyli jest u mnie możliwosc zamontowania is silnika mój silnik to taki jak w e36 ? 1.8 ?

PostNapisane: 10 września 2015, 20:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
z grubsza taki jak w e36,

is'a wsadzisz ale to też jest zupełnie inny motor i musisz go wymieniać razem z całym osprzętem a zysk mocy będziesz miał 22KM. Jest sens? Wg mnie nie....

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1