BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 18:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 2.8 Słabe przspieszenie
PostNapisane: 10 września 2015, 15:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 328i
Kod silnika: m52b28tu
Witam . 328i+lpg . W aucie odczuwam spabe przyspieszenie , moze to jest kwestia przyzwyczajenia sie ,ale predkosci na danych biegac sa u mnie nizsze w porownaniu do auta kolegi ten sam rok ,buda ,rok ,silnik . U mnie biegi odcinaja przy okolo 1-60kmh ,2-105kmh u niego jest to okolo 10-15 km/h wiecej . Teraz pytanie czy to moze byc wina sprzegla , pare razy przy ostrym ruszaniu sie slizgalo ,ale nie wiem czy ma to wplyw na v-max na danym biegu lub przyspieszenie . Chyba ze podczas przyspieszania sa straty i przez to jest slabsze przyspieszenie i szybciej konczy przyspieszac na danym biegu . Swiece mam prawie nowe zalozone . Chyba ze jest zalozony inny dyfer . Jak ktos sie zainteresuje tematem to chetnie nagram filmik z przyspieszania . Podsumowujac auto w miare przyspiesza , moze to jedynie moje przyzwyczajenie ale odcinka predkosci nie bierze sie z mojego przyzwyczajenia ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 2.8 Słabe przspieszenie
PostNapisane: 10 września 2015, 15:27 
Porównaj swój dyfer z kolegą. Po opisie wychodzi na to, że po prostu masz krótsze przełożenie.

PostNapisane: 10 września 2015, 15:31 
Pierwsze kroki

Co powinno sie wiazac z leszym przyspieszeniem tak , da sie sprawdzic na dyfrze jakie mam przelozenie ? Sprzeglo moze miec jakis wplyw na przyspieszenie czy albo sie slizga albo sie nie slizga ?

Znalalzlem filmiki na necie ktore ladnie pokazuja roznice .
Tak wyglada to u mnie : https://www.youtube.com/watch?v=NLxLZ18A2Pc
Tak u kolegi: https://www.youtube.com/watch?v=rcWGqvMZpLA

PostNapisane: 10 września 2015, 16:06 
Forumowicz

Moje BMW: E60
Kod silnika: N52B30
U Ciebie jest w porzadku u kumpla zmieniony dyfer, bo nie wierze aby na oryginalnym bmw lecialo ponad 190 kmh na 3 biegu. Pozatym zauwaz ze do 100 masz chyba nawet szybciej niz on. Mam e39 2.8 i mam identyczne przelozenia jak u Ciebie. 1 kolo 60 2 kolo 110 3 cos kolo 160.

Tytuł: Re: [e46] 2.8 Przspieszenie
PostNapisane: 10 września 2015, 16:15 
Pierwsze kroki

Wlasnie przegladalem filmiki z 3.0 i maja tez podobnie jak u mnie . A w tym filmiku co obrazuje jak jest u kolegi jest gadka w komentazach o dyfrze z diesla . W sumie zaciekawilo mnie to . A tak z ciekawosci czy jesli sprzeglo mialem przepalone to moge miec straty w przyspieszeniu czy sprzeglo sie albo slizga albo nie slizga ? Dodam ze sprzeglo chodzi normalnie bezproblemowo .

PostNapisane: 11 września 2015, 05:25 
Sprzęgło ma oczywiście wpływ na przyśpieszenie jeśli jest zużyte.

Zaciągnij ręczny, wrzuć IV bieg i gwałtownie puść sprzęgło z ok 3tyś obr. Jeśli samochód nie zgaśnie od razu to masz już dobrze zużyte sprzęgło.

Możesz też sprawdzić w warunkach drogowych. Jedziesz na V biegu pod większą górkę 80km/h i wciskasz pedał gazu do końca. Jeśli widzisz na obrotomierzu, że obroty silnika rosną nie współmiernie do osiągów lub słyszysz, że silnik wkręca się szybciej niż powinien to masz odp jak przy pierwszym teście ;)

PostNapisane: 11 września 2015, 10:14 
Forumowicz

Moje BMW: f11
Kod silnika: 535d
Gość na filmiku ma źle wyskalowany prędkościomierz i to prawie od 20 km/h

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1