Witam! Poprzedni właściciel mojego 330Ci wymienił skrzynię SMG na 5-biegowego manuala, wszystko zostało zrobione w miarę przyzwoicie ze strony mechanicznej, jednak silnik dość mocno podbija obroty po wciśnięciu sprzęgła przy większych obrotach. Podbijanie nie jest regularne, przy spokojnej jeździe po wciśnięciu sprzęgła widać jak wskazówkę lekko "kopie" ku górze, jednak przy wysokich obrotach potrafi podnieść obroty "na oko" nawet o 300-400rpm, strasznie jest to irytujące i wygląda na nieumiejętną zmianę biegów, gdy nie puścimy do końca pedału gazu, a już dusimy sprzęgło.
Istotny może być fakt braku czujnika sprzęgła, nie ma go w ogóle przy pedale sprzęgła, nie wiem nawet jak go podłączyć, gdzie się wpiąć. Nie działa tempomat.
Wiem, że po zmianie skrzyni trzeba przekodować sterownik, nie wiem czy to zostało zrobione, jednak uprzedzając pytania, DSC i ABS działają poprawnie, komp nie pokazuje żadnych błędów, no z wyjątkiem błędu czujnika sprzęgła, co może wskazywać, że jednak ktoś to przekodował.
Przepustnica była czyszczona, robiłem adaptacje INPĄ, dalej to samo
Proszę o rady, myślicie, że wina leży już tylko i wyłącznie po stronie tego czujnika?