BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 13:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] BMW 318Ci N42 ile oleju pobiera ?
PostNapisane: 20 października 2015, 15:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: N42B20
Witam, a mianowicie mam taki problem że moja Bunia 318Ci N42B20, zalożony gaz BRC pobiera olej, nie dymi ani na biało ani na niebiesko (lekki dym biały jest ale wydaje mi się że jest to para bo w innych samochodach też zauważyłem że tak jest). Ostatnio wymianiałem odmę kapało z pod pompy vacum uszczelniłem pokrywe zaworów podstawę filtra, uszczelki czujników eletrozaworów i zauważyłem że pobiera jakieś 300 ml oleju na 1500km, nie wiem czy jest się czym martwić, ponieważ czytalem kilka tematów na forach i piszą że czasami potrafią połykać tyle na 1000 km a czasami nawet więcej. I stąd moje pytanie czy ktoś wie ile książka serwisowa podaje że moze pobierać oleju ten silnik i chcialbym żebyści powiedzieli jak wygląda to w waszym przypadku ? Dzięki za wszelkie odpowiedzi, na pewno się przydadzą. Pozdrawiam !

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] BMW 318Ci N42 ile oleju pobiera ?
PostNapisane: 20 października 2015, 15:33 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: włsny
mam M43 oleju bieze 0ani kropi do litra na tysiac km norma trzy wymiany oleju z flush engin liqid moiy puzniej nowy olej i wlałem ceramiks jest przebadany przez PIMOT nie doprowadza wskzowki temperatury do czerwonego pola przy braku cieczy chlodzacej sprawdzilem tydzien specyjalnie jezdzilem bez chlodzenia i nic sie nie stalo ani raz czerwone pole przy przebiegu 19 km

PostNapisane: 21 października 2015, 08:19 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318Ci
Kod silnika: N46B20
Wydaje mi się ze 300 ml na 1500km to za dużo , prawdopodobnie cieknie gdzieś nadal - sprawdź jeszcze raz pompę vacum bo nie zawsze wymiana uszczelek pomaga. Z listy częstych miejsc wycieków została Ci jeszcze miska oleju do sprawdzenia.

PostNapisane: 21 października 2015, 11:17 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Kolega miał taki Sam silniki w Swojej coupe i jadąc do Holandii (1200km) brała mu 0.7L ;)

Te silniki już tak mają jest dość sporo na forum w tym temacie co trzeba naprawić... są to przeważnie cenne odpowiedzi usera Leo ;)

PostNapisane: 21 października 2015, 13:57 
Pierwsze kroki

Tak wiem że te silniki tak mają dlatego pytam tylko czy jest się czym przejmować bo wymieniłem prsktycznie wszystkie rzeczy i nie wiem czy to wadliwe części czy jakiś poważniejszy problem.

PostNapisane: 22 października 2015, 16:21 
Pierwsze kroki

Myślicie, że zastosowanie np. Liqui Moly Oil Verlust albo Ceratec pomogłoby i czy nic by się nie stało z silnikiem ?

PostNapisane: 22 października 2015, 16:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
A po co gaz zakładałeś do tego silnika? mam ten sam silnik auto od maja tego roku przebieg real 193 tys obecnie, gazu nie zakładam bo jest to tak oszczędny silnik ze samochód spala 7 litrów paliwa na 100km więc nie wiem po co pchać i truć gazem ten silnik, z tego co wiem te silniki nie lubią gazu, i każdy kto wpycha gaz do niego prędzej czy później będzie miał same problemy. Autem przejechałem już 10 tys km od maja. 350km za 100pln na benzynie bezcenne.

PostNapisane: 22 października 2015, 17:14 
Pierwsze kroki

To nie wiem jak wygląda Twoja jazda :)
Nie takie było pytanie, ale dzięki za opinię.

PostNapisane: 23 października 2015, 02:15 
Forumowicz

Moje BMW: e46 coupe
Kod silnika: M52B28TU
marcin_n42, osobiście nie mam N42, posiadam M52B28 e46 ale mam dobrego znajomka który wcześniej ode mnie kupił swoje e46 N42B20 jeszcze za czasów jak jeździłem e36 2.8, zaraz po zakupie założył GAZ , rocznie robił 30 tysięcy bezawaryjnie na GAZie z czego większość w trasach, każdy pisze, że ten silniki to klamot a częściej ode mnie używał swojej e46 :ok: i nigdy go nie zawiodła. Autem jeździł ponad 3 lata , kupił jak miała 16x tysięcy przelotu, sprzedał w tym roku z przebiegiem 26x :) Najwięcej na temat gazu w tych silnikach wiedzą Ci którzy nigdy go w nim nie mieli, dolewać też nie dolewał butelki oleju na 1200 km... profanacja jakaś ;) 300ml na 1500km już nieco lepsze wartości, jednostki R6 M54 tyle biorą chyba, że mają zalany jakiś nektar typu 5w50 czy 10w60 to spijają go mniej, więc może u Ciebie ta granica mieści się w normie, nie jestem obeznany dokładnie w spalaniu oleju przez te silniki, ale na pewno nie mają palić 700ml/1200km jak to piszę szczurek, "kolega" szczurka ma/miał trupa i szczerze współczuje takiej gównianej BMKI :( albo jeździ z dziurą w misy olejowej, lub leje spod wszystkich czujników co i tak nie zmienia faktu, że jeździ/jeździł padłem. O auto trzeba dbać a nie sobie wmawiać, że ten typ tak ma.

A żeby było śmieszniej e46 została sprzedane na rzecz zakupu e92 2.0d 177 koni też jednostka słynąca z samych grzechów i pękających rozrządów, na dzień dobry dostała program 211koni i śmiga sobie furka aż miło, z tego co mi wiadomo bez problemowo :]

ROBBMW, a po co w ogóle lać paliwo skoro można nie lać i nic nie będzie paliła ? zobacz jaka oszczędność na skale europejską ... :rotfl: mi 2.8 też pali 7 litrów, po co kupować 2 litry? jak to nic nie jedzie a pali tyle samo :luka: można tak w kółko opowiadać co ma sens a co nie ma :hyhy: posiadasz auto ledwo od maja a piszesz o problemach z gazem jak nawet go nie miałeś , to Ci powtórzę dla Twojej wiadomości auto mojego znajomka zrobiło 100 tysięcy, przez 3 lata na GAZIE bez awaryjnie, dalej jeździ i cieszy kolejnego właściciela. Dobranoc :spi:

PostNapisane: 23 października 2015, 06:54 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318Ci
Kod silnika: N46B20
ROBBMW napisał(a):
A po co gaz zakładałeś do tego silnika? mam ten sam silnik auto od maja tego roku przebieg real 193 tys obecnie, gazu nie zakładam bo jest to tak oszczędny silnik ze samochód spala 7 litrów paliwa na 100km więc nie wiem po co pchać i truć gazem ten silnik, z tego co wiem te silniki nie lubią gazu, i każdy kto wpycha gaz do niego prędzej czy później będzie miał same problemy. Autem przejechałem już 10 tys km od maja. 350km za 100pln na benzynie bezcenne.

Te odwieczne baśnie o spalaniu :) wypadało by sprecyzować bo
7 to może i pali , ale na trasie i to bez szalenstw, za to w miescie z tych 7dmiu robi się ponad 12...

Wracając do tematu - najłatwiej policzyć - 300 ml na 1500 km to wychodzi 2l od wymiany do wymiany (10kkm) czy to może być "normalne"?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1