BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 czerwca 2025, 10:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] Gaśnie w czasie jazdy
PostNapisane: 9 lipca 2015, 23:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 530d
Kod silnika: m57
Witam, mam świadomość, że temat był wałkowany wiele razy, jednak po przeczytaniu wielu tematów, nie znalazłem odpowiedzi na swój problem. Moja Bunia 530d z 2001r. bywa czasami kapryśna, nie jest to często bo średnio około 10.000 km i gaśnie. Kiedy gaśnie jest bardzo gorąco i zazwyczaj jadąc z górki i skręcając w prawo, ale na prostej też się raz zdarzyło. Dodam, że nie jest zależne od ilości paliwa w zbiorniku, tzn. czy jest poniżej 15l czy cały zbiornik. Inpa zawsze pokazuje dwa błędy: 4704 Vorfoerderdruck-Uberwachung i 2550 Raildruckueberwachung im Start. Pierwszym razem jak to się stało to nic nie robiłem i na drugi dzień auto zapaliło i śmigało do następnego razu w Chorwacji tam kupiłem pompę progową tylko nie Pierburga, bo nie mieli, brałem to co było. W drodze powrotnej już w Polsce, znowu auto zgasło, po odczekaniu z godzinę udało się odpalić. Wiem, że to jest coś z zasilaniem paliwa, bo przy kolejnym zdarzeniu odkręciłem wężyk przed filtrem paliwa i paliwo nie leciało, po odczekaniu zaczęło lecieć i auto odpaliło. Ostatnio jak mi znowu Bunia zrobiła psikusa, odkręciłem przewód wchodzący w progówkę zobaczyć czy podaje ta pompa ze zbiornika i podawała, więc wziąłem włożyłem ten wężyk do banieczki, podpiąłem drugi wężyk do progówki i włożyłem do tej bańki gdzie leciało ze zbiornika, chciałem zobaczyć czy progówka będzie zasysać i zasysała i auto odpaliło, czyli paliwo ze zbiornika leciało do bańki, a z bańki zasysane było do progówki. Na drugi dzień też były upały, ale auto chodziło. Jedyne co jeszcze zaobserwowałem, to paliwo które leciało ze zbiornika do banki było bardzo gorące, parzyć w rękę nie parzyło, ale wiele nie brakowało i nie wiem czy tak może być. Filtr paliwa też był zmieniany, zaworek ciśnienia zmieniony, korekcja wtrysków OK, ciśnienie na wolnych obrotach inpa pokazuje około 3,6, czy to z tą progówką dalej coś nie tak? Jakie macie pomysły? W jaki sposób coś próbować wyeliminować?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] Gaśnie w czasie jazdy
PostNapisane: 9 lipca 2015, 23:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57
Podróby się nie sprawdzają, zmierz ją jeszcze pod obciążeniem.

PostNapisane: 10 lipca 2015, 11:09 
Pierwsze kroki

Pod obciążeniem tzn. 3 bieg i około 3 tyś obrotów?

PostNapisane: 10 lipca 2015, 17:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57
3 bieg i sandał w podłogę,najlepiej pod jakieś wzniesienie odpowiednio długie i bezpieczne.

PostNapisane: 10 lipca 2015, 20:49 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Kiedyś miałem przypadek w E46 z M57, że problemy stwarzał przekaźnik pompy paliwa.
Zasila on obie pompy, progową i tę w baku

Ten co stwarzał problemy był z firmy TYCO. Po założeniu Siemensa auto zaczęło działać prawidłowo

PostNapisane: 10 lipca 2015, 22:16 
Pierwsze kroki

Dzięki chłopaki za zainteresowanie, jutro obadam pompe pod obciążeniem, a jeżeli chodzi o przekaźnik odpowiedzialny za sterowanie pompą, to gdzie on dokładnie jest?, wyczytałem że niby w bagażnik nad akumulatorem, ja mam tam dwa zielone, jednak po odłączeniu ich auto zapala, czyli nie jest to żaden z nich, wyczytałem też, że po lifcie są w schowku nad bezpiecznikami ale nie rozbierałem całego schowka, a koło bezpieczników nie widać, gdzieś indziej słyszałem, że w skrzynce plastikowej pod filtrem kabinowym, więc jak to jest z tym przekaźnikiem?

PostNapisane: 12 lipca 2015, 20:25 
Pierwsze kroki

Sprawdziłem dzisiaj pod obciążeniem i ciśnienie najniższe jakie zaobserwowałem to 3,04 bara. Napiszecie gdzie znajdę ten przekaźnik od pompy??

PostNapisane: 10 listopada 2015, 23:52 
Pierwsze kroki

Pomóżcie auto zgasło w tracie jazdy i od tamtej pory nie chce zapalić (E39 530d m57) po diagnostyce INPA pokazała tylko błąd 4704 zbyt niskie ciśnienie- więc sprawdziłem bezpieczniki, przekaźniki w bagażniku aż w końcu wymieniłem pompę progową i dalej nie pali…
https://goo.gl/photos/F42rrAyfyhr7orf99
Martwią mnie wskazania- rate main injection 33.64! i czy może to być spowodowane np. spaloną pompą w baku…
https://goo.gl/photos/ZQguLk7cPxUF7nEw8
EWS wywaliło tylko błąd 15 albo aż już sam nie wiem
https://goo.gl/photos/p1j1ZdBGhh3EcE7m7

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1