BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 03:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Porady dotyczące wymian
PostNapisane: 17 listopada 2015, 18:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320i
Witam. Panowie jest taka sprawa, iż trochę zaniedbałem swój samochodzik. Chciałbym przed zimą troszkę w miarę możliwości wymienić co się da z części eksploatacyjnych (płyny, filtry i inne). Ile postów, tyle sugestii, porad i innych przypuszczeń, dlatego chciałbym aby ktoś mi (i innym) doradził, co jest lepsze a co gorsze. Wymienić chciałbym:
1. Filtr paliwa
2. Filtr powietrza
3. Filtr oleju
4. Filtr kabinowy (i tu już pierwsze pytanie, filtr zwykły lub węglowy - różnice, wady, zalety, trochę głupie ale nigdy nie przywiązywałem wagi do tego, z czym te 2 filtry się je)
5. Olej silnikowy (Aktualnie leję Castrol Magnatec 10W40 i tak pewnie zostanie)
6. Filtr Odmy/Odma (Jedni piszą, że wystarczy sam filtr, drudzy że całą i to koniecznie, jeszcze gdzieś czytałem o jakimś separatorze czy jakoś tak)
7. Wąż odmy (trochę skruszał niestety)
8. Olej do skrzyni (Jak na razie wybór padł na Pentosin 75w80, ile tego kupić, albo jakiś inny? Ile wchodzi?)
9. Olej do dyfra (tutaj nie mam konkretnego wyboru, tylko wyczytałem że ma być 75w90. Również pytanie ile wchodzi?)
10. Świece (no własnie i tutaj się zastanawiam nad jedną reczą, bo też opinie podzielone, samochód mam w gazie, więc brać świece do lpg czy zwykłe do benzyniaka? Jakie są wady i zalety oraz różnice pomiędzy tymi świecami)
11. Płyn do wspomagania (Mam go troszkę za mało i nie wiem czy wymieniać go całkowicie czy tylko dolewka, pierwszy wynik z innego wątku na tym forum to Mobil ATF 220, lub jakieś ATF Dextron III. W tym punkcie też zapytam ile wchodzi? )

Autko to BMW E46, 2,0 150KM, Pb + LPG.
Czy oprócz tego co wyżej napisałem coś jeszcze polecicie do wymiany, wyczyszczenia etc. Oczywiście nie wiem czy wszystko na raz dam radę zrobić bo jestem biednym studentem ale w miarę możliwości postaram się to jak najszybciej ogarnąć. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Porady dotyczące wymian
PostNapisane: 17 listopada 2015, 19:22 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
4. Filtr kabinowy (węglowy - jeśli jesli posiadasz jakies alergie itp, poczytaj w internecie)
5. Olej silnikowy (Aktualnie leję Castrol Magnatec 10W40 i tak pewnie zostanie - ja uwazam ze do silnikow BMW tylko i wyłącznie 5w40 bez względu na przebieg)
6. Filtr Odmy/Odma (odme całą najlepiej z wszystkimi przewodami tymbardziej ze niżej napisałes ze jeden skruszał, w czasie demontowania będą pękać.
7. Wąż odmy ( jak wyżej)
8. Olej do skrzyni (wchodzi 1.1L)
9. Olej do dyfra (0,9 L)
10. Świece (Denso K20TT)
11. Płyn do wspomagania (Dexron III ATF 1.0L)

Powodzenia i trzymaj się za portfel :P

PostNapisane: 17 listopada 2015, 19:58 
Pierwsze kroki

dzięki za odpowiedź a jeszcze może jakbyś doradził jaki olej do tej skrzyni i dyfra Bo dopiero w piątek będę w domu to wskocze do znajomego do sklepu zostawię mu tą listę i mi chociaż ceny napisze to bede wiedział czy na raz się brać czy rozłożyć to sobie ale głównie chodzi o to że na allegro spojrzałem to i jest jakiś elf za 15zł i jakiś pentosin za 85zł czy może jeszcze coś innego?Najtańszy typu elf to odpada na starcie ale może jakiś valvoline? . A z tym olejem to nic się nie stanie jak teraz zmienię ten olej na inny tzn z 10w40 n a5w40?

I jeszcze z tymi świecami co np myślisz o NGK czy może jakiś Bosch? Czy po prostu te są dobre i juz? :)

PostNapisane: 17 listopada 2015, 20:10 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54B25
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134889
Skrzynia -> Fuchs Sintofluid 75w-80

Dyfer -> Fuchs Sintopoid 75w-90

PostNapisane: 17 listopada 2015, 20:38 
Pierwsze kroki

a czemu konkretnie fuchs? mimo tego, że jest tańszy np od pentosin jest lepszy? bo różnica 40zł, więc coś chyba musi być różniącego te 2 oleje?

PostNapisane: 17 listopada 2015, 21:17 
Forumowicz

Nie wiem czy jest lepszy, ale normy BMW spełnia. Żeby się dowiedzieć czym się różnią trzeba zajrzeć do charakterystyk obu i porównać.

PostNapisane: 17 listopada 2015, 21:27 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Do skrzyni to raczej 1,2l i do dyfra 1,0l. Wcześniej podawano do skrzyni 1,1l , ale raczej 1,2 trzeba. Skrzynia jest wyjątkowo wrażliwa na właśnie nawet różnicę tej jednej "setki" :hyhy: :rotfl: . Wiem, bo w moim skrzynia jest wyjątkowo zużyta i słychać i czuć po jej pracy tą setkę różnicy.
Jeśli masz skrzynię w dobrym stanie, to niedoboru oleju można nie wyczuć po jej pracy, ale lepiej właśnie nie doprowadzić do tego, że będzie się odzywać po jakimś przebiegu.
Skrzynię trzeba dobrze rozgrzać przed spuszczaniem z niej oleju.
Dobrze posprawdzaj ile trzeba wlać np. w propozycjach różnych firm olejowych.

PostNapisane: 17 listopada 2015, 22:45 
Pierwsze kroki

no właśnie moja też jest raczej troche już zjechana więc własnie chociaż na oleju do niej nie chce sępić :)

PostNapisane: 17 listopada 2015, 22:52 
Pierwsze kroki

a do dyfra jak litrowy kupie co na 100000% starczy, żeby w trakcie wymiany się nie okazało, że może setki brakuje :P

PostNapisane: 17 listopada 2015, 23:09 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=139839
Przy demontażu świec, popatrz dokładnie po obwodzie pokrywy zaworów czy nigdzie nie widać zapoceń, czy wycieków. Jeżeli tak, to wymień uszczelkę pokrywy, łącznie z tzw. okularami i uszczelkami śrub, ilość 15 szt. Do tego polecam zaopatrzyć się w pastę Reinzosil, aplikuje się ją z przodu przy Vanosie i z tyłu silnika, wszystko jest opisane w dołączonej instrukcji ;)

W dodatku jeżeli twierdzisz, że zaniedbałeś trochę eksploatację to zainteresowałbym się stanem rolek, pasków i napinaczy ;)

krulas123 napisał(a):
Czy oprócz tego co wyżej napisałem coś jeszcze polecicie do wymiany, wyczyszczenia etc.
Jak już masz w planach demontaż odmy, to przy okazji nie zaszkodzi wyczyścić silnika krokowego i przepustnicy ;)

No i mam nadzieję, że o elementach mających bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo, jak hamulce czy elementy zawieszenia nie musimy przypominać ;)

PostNapisane: 17 listopada 2015, 23:10 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Najlepiej gdy się wie jaki dokładnie ma się typ/symbol skrzyni i dyfra w swoim autku.

PostNapisane: 17 listopada 2015, 23:44 
Pierwsze kroki

Miisiek nie no klocki są prawie nowe niedawno wymieniałem. Ale właśnie z tym płynami bardziej się zaniedbałem, a że niedługo wymiana oleju to właśnie może bym resztę troche ogarnął,

Z tym krokowcem i przepustnicą też się przed momentem doczytałem.

A co do tej odmy normalnie się kupuje komplet z wszystkimi rurkami, czy trzeba wszystko po kolei, numery węży i ten główny zawór + filtr czy to jako komplet jest dostępne? :)

PostNapisane: 17 listopada 2015, 23:53 
Forumowicz

krulas123 napisał(a):
A co do tej odmy normalnie się kupuje komplet z wszystkimi rurkami, czy trzeba wszystko po kolei, numery węży i ten główny zawór + filtr czy to jako komplet jest dostępne? :)

Na allegro można znaleźć wszystko w komplecie, ale w ASO i w dobrych sklepach z częściami każdy element kupujesz osobno - i takie rozwiązanie Ci polecam. Separator, czyli odma jest jako jedna część i do tego każdy wąż osobno ;)

PostNapisane: 18 listopada 2015, 00:02 
Pierwsze kroki

no ja właśnie unikam allegro bo znajomy sąsiad ma sklep motoryzacyjny, mogę kupić na raty np na 2-3 spłaty bez żadnego problemu, jakieś zwroty itp to żaden problem i wszystko ma taniej niż na allegro + mi po znajomości nie liczy marży, i właśnie tak się zastanawiałem bo może bym zrobił że zamówię na razie sam separator i ten skruszały wąż i w razie czego jak coś pęknie to wtedy dokupić, 3 dostawy dziennie więc dłużej niż 6godz nie będę musiał czekać i to mi się chyba lepsze wydaje bo może tylko ten jeden jest dupny a reszta będzie okej i po co mi wtedy wszystkie :) a ten żur w tych przewodach np benzyną ładnie się wyczyści czy to raczej twarde i jakaś szczoteczka czy cos? :)

PostNapisane: 18 listopada 2015, 00:13 
Forumowicz

Jeżeli do tej czynności nie masz zamiaru zrzucać kolektora, to mogę Ci zagwarantować, że połamiesz wszystkie rurki i to w kilku miejscach... ja połamałem nawet odmę, ale to już bardziej z nerwów :P

PostNapisane: 18 listopada 2015, 00:24 
Pierwsze kroki

a dużo roboty ten kolektor wywalić? :P i jak to z robotą bo jedni piszą, że 2 godzinki drudzy, że cały dzień i tak nie wiadomo czy strach się zabrać :P z ile rurki pewnie od groma za sztuke wyjdzie :P

PostNapisane: 18 listopada 2015, 08:36 
Forumowicz

Teoretycznie nie, ale to są dodatkowe koszty, bo wtedy musisz dać nową uszczelkę, chociaż nie jest to jakaś wybujana kwota ;)

PostNapisane: 18 listopada 2015, 16:54 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
w e39 m52tub25 wymieniłem odmę bez ściągania kolektora, ale już w e46 zrzucałem bo jest ciaśniej

PostNapisane: 18 listopada 2015, 17:57 
Forumowicz

Jest ciasno i o ile z wyjęciem nie ma zbytnio problemu to sporo trzeba się nagimnastykować z montażem nowej. Przy następnej wymianie raczej zrzucę sobie kolektor dla wygody.

PostNapisane: 27 listopada 2015, 20:12 
Pierwsze kroki

panowie mam takie pytanie jeszcze bo jutro to wszystko będę wymieniał itp ale dzisiaj sobie stwierdziłem ze poczytam jak zdemontować kolektor itp i tu moje 2 pytania.
O co chodzi z tymi klapkami, że jakieś urwane itp itd, gdzie to jest, co to jest, jak wygląda, lepiej usunać czy zostawić? Druga sprawa to odpowiedź użytkownika Elerro z tego tematu, napisał coś o jakimś wężu ale nie wiem czy też kupować skoro tak poleca itp i ogólnie jaki wąż, czy dostanę w każdym sklepie motoryzacyjnym, jaka średnica materiał? skoro z półtora metra tam napisał to nie majątek a może faktycznie dupsko uratuje :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1