BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 07:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39]Koszt regeneracji maglownicy
PostNapisane: 19 listopada 2015, 21:08 
Częsty bywalec

Witam! Otoz okazało sie ze w moim aucie jest padniety magiel.Listwa zebata ma luz i maglownice nadaje sie do wymiany lub regeneracji o ile bedzie dostepna nowa listwa zebata bo w zakladzie ktorym bylem powiedziano mi ze jest problem z ta listwa do tego samochodu i ciezko ja dostac.Nie maja ja teraz na stanie i nie wiadomno kiedy bedzie. Koszt regeneracji na nowa listwe to 1300 zl :wstyd: Czy to mozliwe? Na allegro spotykam wiele firm ktore pisze ze do E39 kompletna regeneracja to 400-600 zl.
Jak to jest, orientuje sie ktos?????? Moze ktos z was oddawal do naprawy magiel i mial wymieniana listwe zebata jak tak to napiszcie jakie koszta byly?>
Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39]Koszt regeneracji maglownicy
PostNapisane: 20 listopada 2015, 07:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
z tego co kumam to regeneracja magla za 400-600zł wygląda następująco:

- wysyłasz magiel do firmy (Twoje auto stoi i to w sposób uniemożliwiający nawet przepchnięcie)
- firma daje znać że Twój magiel nie nadaje się do regeneracji
- decydujesz się na regenerację za 1300 bo już minęło 10 dni a ziomek u którego w garażu stoi auto już łapie wkurw

Sam się zastanawiam jak to wygląda na serio. Generalnie tam się zużywają tuleje po których ślizga się listwa, to powoduje luz a luz zniszczenie listwy. jeśli listwa jest do tyłka - to może być problem. jeśli nie, to regeneracja (rozebranie magla i wymiana wszystkich tulei, simmeringów i uszczelnień) powinna pomóc. Zestaw naprawczy kosztuje ok 200zł i jedna z tulejek która jest idealnie w środku jest bardzo trudna do wyjęcia.

PostNapisane: 20 listopada 2015, 08:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
Kolego regeneracja 600zł brutto ale jeden minus auto stoi parę dni :kwasny:

PostNapisane: 20 listopada 2015, 12:57 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: włsny
tak 400 -600 o ile msz stara na wymiane

PostNapisane: 20 listopada 2015, 15:16 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b25
Garaż: bylo e36 316i
jest e39 523iA
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=130498
mozna pokusić sie o używkę za 400zl - 500 zl mozna dostac w super stanie ja tak zrobilem i smiga na aucie juz ponad rok i wyglada jak nowa zero wycieku i stuknięć

PostNapisane: 20 listopada 2015, 18:25 
Częsty bywalec

bedi_24 napisał(a):
mozna pokusić sie o używkę za 400zl - 500 zl mozna dostac w super stanie ja tak zrobilem i smiga na aucie juz ponad rok i wyglada jak nowa zero wycieku i stuknięć

jak bys wiedzial o takiej to chetnie kupie :) nie rozumiem jednego bo powiedzieli mi ze ciezko jest dostac ta listwe zebata i na chwile obecna jej nie maja i nie wiadomo kiedy bedzie i mam pytac co jakis czas czy juz jest :zdegustowany: bezsens totalny jak dla mnie.To tak jak bym poszedl do piekarni i powiedzial poprosze chleb, a odp.bylaby: Nie ma moze za miesiac albo za pol roku bedzie prosze pytac :wstyd:

PostNapisane: 22 listopada 2015, 15:58 
Pierwsze kroki

Osobiście nie polecam takich zabaw. Rok temu przyprowadziłem Sprintera z anglii. Zaprowadziłem pod Warszawę na przekładkę. Sprinter dostał regenerowaną maglownicę z gwarancją na pół rok. Podobno regenerowana przez najlepszych w kraju. Mimo to sprinter ma luz w kierownicy. Szukałem trochę i dowiedziałem się ze po regeneracji tak właśnie często jest. Przy jeździe samym busem nie jest to takie złe ale przy jeździe z lawetą robi się to męczące bo cały czas trzeba walczyć, żeby nie rozkołysać zestawu.
Osobiście zakładałbym teraz nową albo jakąś dobrą używkę.

PostNapisane: 25 listopada 2015, 16:00 
Częsty bywalec

Bo zregeneracja to jest tak jak z dobrym mechanikiem, albo sie uda, albo nie

PostNapisane: 25 listopada 2015, 16:47 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Ostatnio mi diagnosta znalazł luz po lewej stronie i nie był pewien czy drążek kierowniczy czy magiel. Podejrzewam że magiel, bo by za tanio było. Też się zastanawiałem jak podejść do tematu, bo uziemiać auta nie chcę za długo choć jak będzie trzeba to trudno. Bardziej martwię się właśnie o jakość tej regeneracji. Dlatego pomysł mam taki, żeby znaleźć jakiś dobry podwarszawski serwis który się tylko tym zajmuje i niech to zrobią od a do z czyli z montażem. Bo tak wysyłkowo to w razie problemów będą zrzucać na błędny montaż albo coś. Mają naprawić i wystawić fakturę, trudno że będzie drożej. Słyszałem że tania regeneracja to lipa i sprowadza się do wymiany tych uszczelnień co są na wierzchu i przepiaskowania obudowy.

Mechanik ma mi tym poszarpać jak będę u niego ale tragedii jeszcze nie ma i więc jakoś nie mogę się zebrać.

PostNapisane: 25 listopada 2015, 20:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
u mnie było tak magiel zaczął puszczać płyn i był luz. Kupiłem używaną przekładnię minimalny luz zero wycieków i tak zadowolony jeździłem prawie rok aż po prawej stronie pokazał się płyn i co dalej poszła do regeneracji do firmy, która zrobiła mi moja przekładnie dwa lata gwarancji bez limitu kilometrów. Używana przekładnia 450zł po roku 600zł regeneracja :) kuniec

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1