BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 03:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e87] Gaśnie na wolnych obrotach - katalizator?
PostNapisane: 17 grudnia 2015, 18:51 
Forumowicz

Moje BMW: e87 120i
Kod silnika: N46
Garaż: Jest e87 120i

Było e46 318d N47 ->http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=66576
Witam wszystkich

Po dłuższej przerwie wracam na forum :). Aktualnie jestem właścicielem e87 120i (N46, lipiec 2006, przebieg około 170 000km). Ostatnio zauważyłem problem - samochód gaśnie na wolnych obrotach i czasami czuć dziwny zapach spalin/przypalonego oleju w środku. Sytuacja zdarza się sporadycznie, podczas podjeżdżania do świateł lub w korku, tylko na rozgrzanym silniku - przytrzymując delikatnie pedał gazu (obroty w okolicach 1000 obr/min) samochód trzyma obroty i nie gasnie. Ostatnio zapalił się Check Engine. Silnik chodzi normalnie, nie zauważyłem podwyższonego spalania itp. (w czasie jazdy, na światłach czasami zdarzyło mu się zgasnąć). Po podłączeniu do komputera, mechanik odczytał błąd "niska sprawność katalizatora spalin"(czy jakoś tak, kodu błędu niestety nie pamiętam). Po wykasowaniu błędu, drugi raz się nie pojawił.

Chciałbym zapytać co może być przyczyną, szukałem podobnych wątków, zazwyczaj ludzie wskazywali na przepływomierz, krokowiec, nieszczelny dolot, lecz zazwyczaj do tego dochodziło falowanie obrotów lub szarpanie silnika - ja tego nie zauważam. W tym przypadku sprawa jest chyba jasna - wypalony/zapchany katalizator, bo wątpię żeby był to błąd tylko sondy Lambda. Chciałbym zapytać co o tym myślicie.

Pozdrawiam
Paweł

Było: e46 318d -> Astra J Sport

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e87] Gaśnie na wolnych obrotach - katalizator?
PostNapisane: 19 grudnia 2015, 18:21 
Forumowicz

Moje BMW: e87 120i
Kod silnika: N46
Garaż: Jest e87 120i

Było e46 318d N47 ->http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=66576
Podbijam - nadal poszukuję pomocy!

Dzisiaj zauważyłem ciekawą rzecz - ślady oleju na blasze osłaniającej kolektor wydechowy, prawdopodobnie to wynik cieknącej pompy vacuum. To by tłumaczyło dziwny zapach w kabinie, oraz w jakimś stopniu tłumaczyć błąd sondy lambda (np. zabrudzony styk sondy), ale czy może to również być odpowiedzialne za przygasanie silnika na wolnych obrotach?

Było: e46 318d -> Astra J Sport

Tytuł: Re: [e87] Gaśnie na wolnych obrotach - katalizator?
PostNapisane: 21 grudnia 2015, 12:03 
Forumowicz

Moje BMW: e91/e46/e82
Cieknący olej nie musi być z pompy vacum, z tyłu jak nie dasz kitu to w n46 uszczelka pod deklem i tak puszcza, ciężko jest ją tam ułożyć na półksiężycach. Ja u siebie włożyłem nową uszczelkę victora reinza ale i tak zaczeło się pocić więc dopiero po paście victora reinza ustało.
Co do katów to u mnie co jakiś czas wywala błąd 420 i 430 niska sprawność katalizatorów więc albo czeka cię wymiana albo ja jadę do człowieka co mi wyłączy odczyt z sond za katami i już błędu nie wyrzuci. Katy używane na allegro od 300 do 900 ale nie wiadomo czy nie kupisz takich samych. Nowy zamiennik np w intercarsie podobno 1500 a w aso za 4000.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1