BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 20:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: e39 530dA wymiana skrzyni
PostNapisane: 3 stycznia 2016, 22:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: M57d30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=152132
witam

mam e39 530dA z 2002 roku. Niestety ostatnio auto odmówiło mi posłuszeństwa. Objawy ślizgającego się sprzęgła, nie chce ruszyć, delikatnie rusza obroty idą do góry a autko nie przyśpiesza. Auto scholowałem do siebie do domu (niestety 400km) i mam dylemat co robić. Remont skrzyni od 3500-5500zł. Prawdopodobnie padł konwerter, ale kto to zgadnie? błędów na komp nie ma, biegi zmienia ale ma problemy z ruszaniem i rozpędzaniem.
wg REALOEM oznaczenie mojej skrzyni to WZ, mechanik poradził mi kupić nie rozbierany automat uzywany z gwarancją zalany jeszcze olejem żeby uniknąć tego kosztu.
znalazłem takie info apropo skrzyń GM
06/1999 09/2000 A5S 360R - VT
09/2000 09/2001 A5S 390R - WG
09/2001 09/2002 A5S 390R - WZ
09/2002 09/2003 A5S 390R - YP
09/2002 A5S 390R - ZM
i moje pytaniesą wymienne na PLUG&PLAY? jakie oznaczenie mają te automaty? oraz czy w e46 były montowane te same.

znalazłem automat o oznaczeniu YP po regeneracji 10kkm temu z gwarancją na start za 2k i się zastanwiam bo jest ona rzekomo mocniejsza (wytrzymamłość do 50Nm). Tylko czy bez problemów do mnie podejdzie? pomoze ktoś? :zalamany:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e39 530dA wymiana skrzyni
PostNapisane: 3 stycznia 2016, 22:34 
Forumowicz

Moje BMW: 330Ci
Kod silnika: M54B30
masz typowe objawy zużytego konwertera - wymontuj go i daj do regeneracji ;)

Tytuł: Re: e39 530dA wymiana skrzyni
PostNapisane: 3 stycznia 2016, 22:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: M57d30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=152132
też mi się tak wydaje ale nie wiem czemu tak nagle się zużył, przejechane od wymiany oleju wg kartki ze skrzyni było 40kkm, w ciągu miesiąca planowałem zmienić olej. Zasięgnąłem literatury na forum czytałem że działo się tak jak autko zgubiło olej (delikatne szarpania przy ok 120km/h). Jeżeli u mnie tak było i było mało oleju i posypało sie więcej rzeczy? regeneracja konwertera ok 800zł i ponoć mało gdzie to dobrze robią, mechanik ok 400zł i zalalnie olejem (koszt wymiany oleju ok 500zł z tego co się dowiedziałem)przy fakcie że nic więcej nie siadło.
w przypadku zakupu skrzyni YP skrzynia miałaby zapas momentu na przyszłość, a tą bym pogonił na części

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1