BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 06:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx]Drgania silnika na jalowym, BMW E 46 318i
PostNapisane: 27 lutego 2015, 22:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Bmw e 46
Kod silnika: M54B25
Witam, posiadam bmw e 46 318i r.99, od pewnego czasu wywalało mi błąd check engine, jednak po wymianie przepływomierza i usunięciu błędu jest oki, autko spoko przyspiesza i wrociło w nim życie ,jednak zauważalne sa drgania ( od czasu do czasu) dziwne drgania silnika w wyniku czego delikatnie potrząsa cała budą ... ( denerwujące) niby nie sa one zbyt wielkie ale jednak. Czyściłem Krokowy, wymieniane w ostatnim czasie świece i przewody, czyszczona przepustnica... Nurtuje mnie również fakt iz wkład kupionego (używany, oryginalny bosch) przepływomierza jest wsadzony na odwrót ( obrucony o 380 stopni) w wyniku czego zamocowany tylko na jedna śrubke. Kiedy go zamontowałem poprawnie, auto po zapaleniu od razu gaśnie, przy aktualnym montażu ( czyli na odwrót) jest dobrze. Nie wiem czy te drgania maja z tym cos wspólnego ale dziwna sytuacja. Może ktos miał podobna sytuacje. Nie chce kożystać z usług mechaników gdyż byłem juz u kilku "magików" i zacni Panowie raczej stosuja teorie prób i błędów ( wymieniać wszystko po kolei az do skutku) ... Oni zarabiaja, ja trace a auto nadal pruta :/ nie o to chodzi dlatego przy pomocy forum mam nadzieje że sam sobie z tym poradze. :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [Exx]Drgania silnika na jalowym, BMW E 46 318i
PostNapisane: 27 lutego 2015, 23:01 
Pierwsze kroki

PS: Komputer nie wykrywa żadnych błędów, jedyne co to jak robilem test Silniczka Krokowego ( poprzez INPE) to przebiegało to dosyć dziwnie gdyż obroty podczas testu nie powiekszały sie.. Podczas testu obroty falowały, jednak bardzo nisko.

PostNapisane: 28 lutego 2015, 20:05 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43B19TU
Garaż: Blaszany :]
Mogłeś starą przepływkę wyczyścić i wtedy sprawdzić, bo być może dioda która jest wewnątrz była po prostu brudna. Widziałem już pare takich "magicznie" przerobionych przepływek i o dziwo działały, lecz komputer odczytywał troszkę inaczej te informacje niż w prawidłowo działających. Ale skoro ludziom nic na deskach nie wyrzuca, to myślą że jest OK. Na INPie jakie numery błędów Ci wyskakują ?
Nie wiem za bardzo o co chodzi z tym obrotem o 380 stopni. Podrzuć jakieś foto.
Jeśli chodzi o falowanie, to sprawdź odmę i węże prowadzące do i od niej (2), bo to samo przerabiałem.
I pochwalam to aby samemu sprawdzać i grzebać w aucie, bo jak się wk*wiać to na Siebie za free niż na kogoś za PLN :ok:

PostNapisane: 1 marca 2015, 13:08 
Pierwsze kroki

Stara przepływke czyściec i nic nie dalo, podmienilem od kumpla i odrazu była różnica. Kupiłem używke właśnie w takim stanie no i jest git. Na starej inpa pokazywała błąd 171( uboga mieszanka). Ppsprawdzam te przewody i odme jutro, dam znać czy pomogło :-)

PostNapisane: 1 marca 2015, 23:39 
Pierwsze kroki

A więc po rozbeblaniu dolotu, wyciągnięciu odmy zauważyłem ze wąż idący od odmy do dekla głowicy jest jak plastelina.. pociągnolem go trochę mocniej i urwał się.. Czy to może być tego przyczyną? Czym najlepiej wyczyścić odme, lub sprawdzić czy wgl jest sprawna? Dmuchajac w jeden otwór drugim wylatuje wiec przepływ jest.

PostNapisane: 2 marca 2015, 15:55 
Forumowicz

Z tego co wiem i sam czytałem i się dowiadywałem to odmy nie da się wyczyścić/naprawić. Jedynym sposobem jest jego wymiana. Lecz wstrzymaj się z wymianą go bo być może po wymianie węży okaże się że jest sprawna tak jak i w Moim przypadku było. Ja taki prowizoryczny wąż dorobiłem sobie ze zwykłego węża i poskutkowało tym że jeździłem na nim prawie 8 miesięcy :hyhy: . Ale w zeszłym tygodniu zastąpiłem go oryginalnym (x2), bo to w końcu BMW a nie Polonez :cwaniak: Sprawdź jedynie w odmie stan uszczelki pod spodem i z zewnątrz wyczyść tylko.

PostNapisane: 3 marca 2015, 22:50 
Pierwsze kroki

Ja również kupiłem wąż olejowy i dorobienie, poczyscilem wszystko i w efekcie drgania stały się minimalne, czuć różnice. Jednak po zamontowaniu odpaliłem, pochodził trochę, OdkrEcilem korek od pokrywy silnika i chlanie chlapie olejem.. Z tego co wyczytałem czeka mnie wymiana odmy. :-) jednak usterkę uważam za zdiagnozowana i praktycznie naprawioNa. Dzięki Kolego :-)

PostNapisane: 3 marca 2015, 23:48 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Chlapac olejem z pod korka moze zawsze, gdy nie masz w srodku tak jakby oslonietego wlewu tylko odrazu dziure, przez ktora widac lancuch rozrzadu, olej jest wychlapywany wlasnie przez lancuch.

PostNapisane: 4 marca 2015, 15:35 
Forumowicz

Zgadzam się z przedmówcą w 100%. Zrób po tym zabiegu kilkanaście/ kilkadziesiąt km i wtedy oceń czy pomogła wymiana węża. Ja u siebie dodatkowo dla świętego spokoju czyściłem przepływkę i krokowca ( ale nie koniecznie musisz też to robić). Ten wąż dorabiany powiem Ci że jest rozwiązaniem dobrym, lecz po wymianie na ori poczujesz już całkowitą różnicę zapewne, tak jak i w moim przypadku było. Po wbiciu na wsteczny bieg też czasami falują Ci obroty ?? (bo wtedy najczęściej można to zauważyć)

PostNapisane: 27 stycznia 2016, 01:11 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 touring
Witam,
mam podobny problem z drganiami, które od czasu do czasu trzęsą autkiem jak stoję na światłach. Sprawdzałem kilka rzeczy, oprócz odmy :zawstydzony: więc zbadam ten temat i dam znać co i jak.
@misiek, rozumiem, że u Ciebie problem zniknął po naprawie/wymianie odmy?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1