BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 23:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] WEBASTO-Odblokowanie Funkcji Dogrzewania Wnetrza
PostNapisane: 16 listopada 2008, 13:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: M57
Witam przeszukałem neta i znalazłem info ze da rady odblokowac webasto zeby mozna było zaprogramowac czas wlaczenia sie go tekst zapozyczony z innego forum

"wysterowanie Webasto jest tez mozliwe z wyświetlacza radia, ale tylko MID (z dużym komputerem). Ten mniejszy wyświetlacz to IRIS i nie posiada takiej funkcji.
W Twoim przypadku najprawdopodobnie nie masz dogrzewania wnętrza tylko standardowe dla silników M57 dogrzewanie silnika. Można to zmienic podmianą softu - koszt ok 700-900pln(zależy od warsztatu) i korzystać z pełnej funkcji webasto."

"Akurat temat Webasta mam dość dobrze rozpoznany, Otóż bez pilota mozna przeprogramowac tak BoardComputer że nastawiasz sobie czas gg:mm kiedy ma się załączać owo urządzenie Z reguly nastawiasz sobie na 20 minut przed przyjsciem do autka i wsiadasz do ogrzanego i odmarzniętego (złe dni dla skrobaczki nadchodzą).

Każde e39 530d i chyba 525d ma fabrycznie montowane webasto, aczkolwiek zazwyczaj zablokowane w sofcie dogrzewanie wnętrza (jest jedynie dogrzewanie komory silnika). Ja u siebie mialem zablokowane ale bmw spec mi odblokowal za promocyjną stówkę (ponoć w aso i 700 chcą ). Co tracimy? Tracimy funkcje stoper w board computerze. Zamiast tego pojawia się HEAT ON (HEIZ EIN), mozna zapuścic sobie webasto z przycisku stojąc na postoju....
wg mnie naprawde warto, nie uzywalem skrobaczki od tygodnia W krakowie robi to zakład "Wiesław Janiczak" na ul. szczecińskiej, znajdziecie sobie numer na zumi.pl "

I co wy na to ?? moze sie ktos wypowiedziec na temat tych informacji chetnie bym sobie odblokował webasto i raczej nie tylko ja moze ktos tam juz robił ??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2008, 13:28 
Pierwsze kroki

ok ale jak ja wciskam ten przycisk rest chyba to odpala mi sie webasto i nawiew??
mam maly komputer.

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2008, 13:33 
Zacna persona forum

moscal napisał(a):
ok ale jak ja wciskam ten przycisk rest chyba to odpala mi sie webasto i nawiew??
mam maly komputer.
nie to jest tylko cos takiego jak przewietrzanie wnetrza (leci chlodne powietrze)

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2008, 17:55 
Forumowicz

A w takim razie czy montowali webasto w 523i SE 99 bo ja niby tez mam ten przycisk REST i wiem ze on dziala tylko po zatrzymaniu ale czy jest mozliwosc przeprogramowania jakos.

Slowa sa najpotezniejsza bronia jaka ludzie sie posluguja
Zabic Muche Boczna Szyba :) BEZCENNE!!!

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2008, 21:04 
Zacna persona forum

Ja dzis odblokowałem swoje webasto !! :hurra: :hurra: :hurra: Podjechałem do warsztatu i zrobili mi to za 200zł tak jak było pisane na poczatku zamiast stopera jest funkcja dogrzewania wenetrza !! KOZAK !! :hurra: :hurra: :cwaniak: :cwaniak: :cwaniak: :super: za pare groszy mam rozbudowane pełne webasto REWELACJA POLECAM !!!!!!!!wszystkim co maja Duzy Komp i Webasto

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2008, 22:25 
Pierwsze kroki

A czy Kolega mógłby zdradzić gdzie można odblokowac webasto?

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2008, 22:39 
Zacna persona forum

A oczywiście ze moge Auto chip przedmiejska :hyhy: :hurra:

Tytuł:
PostNapisane: 30 listopada 2008, 12:54 
Pierwsze kroki

Ja na panelu komputera po wylaczeniu silnika i zostawieniu kluczyka w pozycji 1,mam funkcje LUFT EIN.
Jak nacisne moge ustawic godzine o ktorej ma zaczac leciec powietrze do srodka kabiny i oktorej przestac.
Ustawienie tej funkcji sygnalizuje czerwona dioda kolo wyswietlacza z prawej strony.

Nie mam pilota do webasto,ani nawet nie wiem czy mam webasto :]
Ale sadzac po tej funkcji jakies czasowe ustawianie cieplego nawiewu jest.
ps.przycisk REST u mnie nie dziala.

Tytuł:
PostNapisane: 1 grudnia 2008, 00:05 
>> Chmielu

To ładnie z Ciebie zdarli - ja zapłacilem 50zł i gość w cenie zaprogramował mi jeszcze kilka funkcji z "Car & Key Memory". Mam NAVI + TV 16:9.
Ponadto, żeby wszystko działało jak należy w aucie musi być Webasto typu Thermo top C lub Z/C - jeśli jest Thermo top Z, to i tak nie ruszy, bo nie ma tam dodatkowej pompki do płynu chłodniczego (choć się niby przeprogramuje, ale nagrzeje tylko silnik, a nie kabinę).

Tytuł:
PostNapisane: 1 grudnia 2008, 12:34 
Zacna persona forum

Flanger napisał(a):
To ładnie z Ciebie zdarli
Czy ja wiem czy zdarli :) oczywiscie miałem mozliwosc zrobienia tego za 100zł ale w krakowie :] wiec nie oplacalo mi sie jechac Flanger, opowiedz cos o tych dodatkowych funkcjach ?? !!!

Tytuł:
PostNapisane: 1 grudnia 2008, 19:27 
Poszukaj zanim zapytasz

a jak ma sie webasto w e46 czy jest mozliwe odblokowanie tak jak piszecie

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2009, 20:28 
Pierwsze kroki

Ja tez mam duzy komp i bym chciał miec taka SUUPER funkcję.Moze ktos wie kto robi tkie cos w podlaskim. :mur:

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2009, 20:31 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
REST działa tylko po zgaszeniu silnika gdy auto stoi np. na parkingu lub przejeździe kolejowym. Działanie tego systemu wg. instrukcji polega na wykorzystaniu ciepła skumulowanego w silniku w postaci ciepłego płynu chłodzącego poprzez mieszanie go w układzie za pomocą pomocniczej pompki płynu. Właśnie dzięki tej pompce w nagrzewnicy płyn nie ostyga tylko jest ciepły tak długo jak długo ciepły jest wyłączony silnik a co za tym idzie do wnętrza pojazdy wdmuchiwane jest ciepłe powietrze :)

pozdrawiam
StraHu

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2009, 21:17 
Pierwsze kroki

Panowie ja dzisiaj odblokowałem swoje webasto,mam duzy komp.i zamiast stopera mam to heinz aus-ein,zaraz ide i bede odpalał,powinno działac.Odblokował mi to koles w ostrowi mazowieckiej za stówke,spoko mechanior ma pojecie co robi.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 15:06 
Pierwsze kroki

witka!
mam pytanko do kolegow ktorzy sa po zabiegu odblokowania :04:
w mojej buni mam klime manualna :rozpacz: .czy to problem??? a moze ktos odblokowal z manualem :23:
pozdro!

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, 22:41 
Pierwsze kroki

Chmielu, Witam wszystkich uzytkownikow i milosnikow Bmw, posiadam BMW 530D 2002r kombi z duzym navi TV tele tekstem itd Mam male pytanko, czy ktos moglby mi krok po kroku wyjasnic jak dziala webasto?? W moim przypadku wlaczam ogrzewanie zdalnie z pilota bedac jeszcze w domu tak 15min przed podroza, poniewaz gdy, np. jest wlaczone manualnie(ekran od navi) np na godz 9:00 a ja jak ostatnio zapomnialem i wsiadlem do samochodu po mniejwiecej poltorej godz to akumulator byl padniety :zly dlatego doslownie 15-20min przed ruszeniem wlaczam Webasto z domu pi;otem .Z tego co slysze to chyba powino chodzic na paliwo a nie pobierac energie z akumulatora? piszecie takze o dymie z pod samochodu jak i rowniez o dogrzewaniu silnika i ze sie samo zalacza jak temp spada ponizej 6stopni??
Prosze opiszcie krok po kroku jak z tego kozystac i czy funkcje przewietrzania mozna odblokowac bo takowa tez jest??

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, 23:29 
Pierwsze kroki

witam wszystkich zna ktoś namiary do tego speca z Ostrowi Maz??????????
grygac może Ty pomożesz bo widzę że tam byłeś :padam:
jakiś tel lub adres cokolwiek.
ja mam też duża navi i funkcję wentylacji "stand luftung" ale ogrzewanka nie mogę uruchomić dop po odpaleniu samo się uruchamia dodam że moje to thermo top Z/C

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2009, 20:43 
Pierwsze kroki

DO GRYGAC
Dzięki za nr do nich jutro będe dzwonić pisze na ogólnym bo niemogłem wysłać Ci na priv z tym Twoim ogrzewaniem to nie ma problemu pomogę Ci ja swoje już robiłem i mam trochę części a mój kolega ma dwa takie na części.Najlepiej odezwij się do mnie na tel 788 646 099 . A tak w skrócie u mnie padła pompka cyrkulacyjna koszt ok 350zł nowa org. a u Ciebie trzeba by było zobaczyć zdjąć nadkole 5 min z miernikiem iwszystko bedzie wiadomo a jakby trzeba było to od znajomka wezmę fejsa i kompem można zczytać. pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2009, 20:47 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e91
grygac, spytałbyś fachowca czy da sie ugryzc wersje z małym kompem

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

Tytuł:
PostNapisane: 23 marca 2009, 22:36 
Pierwsze kroki

Ja dzisiaj byłem i ogrzewanko odblokowane 15min roboty i oprogramowanie zmienione koszt 150zł. Darcyn jak chcesz to tu masz nr do tego chłopaka z Ostrowi i sam go zapytaj 662 074 409 chyba od 10.00 zaczynają.
Grygac dzieki raz jeszcze za namiary.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1