Tomek napisał(a):
Raczej nic z tego co opisałeś nie wygląda na problem. Temperatury normalne, wisko w E46 reaguje bardzo szybko. Jedynie dziwne że twierdzisz że nigdy Ci się nie wysprzęgla, potrzymaj na 3tyś obr na N i wtedy sprawdź, albo szybsza jazda.
Wymiana na elektryczny to i tak dobry pomysł bo jest to po prostu wygodniejsze rozwiązanie jeśli chodzi o późniejsze serwisowanie. Trzeba zdjąć zderzak, wywalić obecny wentylator elektryczny, wywalić wisko, i wsadzić normalny wentylator elektryczny przeznaczony do Twojego modelu. Podłączasz go pod wiązkę tego co masz i działa.
Ok to mnie uspokoiles z tymi temperaturami.... myslalem ze 105 to jest jednak troche duzo... kolega twierdzi ze tez temperatury w normie... chociaz wg mojej wiedzy jak juz jest przekroczona granica 100 stopni to jednak uklad chlodzenia z jakiejs przyczyny nie jest wstanie ogarnac temperatury ...
Co do wisko to tak jak wspomnialem nie mam problemu z zasprzegleniem bo reaguje odpowiednio na temperature. Zauwazylem ze np jak jade na klimie czujnik wykrywa podwyzszona temperature czujnika chlodzacego i zaczyna zalaczac sie wentylator elektryczny. Pochodzi kilka minut przedmuchuje chlodnice i gorace powietrze leci na wisko i wtedy ono najczesciej sie zasprzegla. Pozniej jak juz panuja pod maska wysokie temperatury to wisko pozostaje zasprzeglone... nie przyszlo mi do glowy zeby sprawdzic tak jak piszesz ani tez podniesc maske do gory i sprawdzic czy po jakims czasie wysprzegli wiskoze .
Zwykle po prostu dojezdzalem do celu i gasilem auto i po prostu po odpaleniu za jakis czas i obnizeniu temperatury wiskoza juz byla "luzna". Zreszta od razu w czasie jazdy jest zauwazalne zasprzeglenie wiskozy z racji ze czuje spadek mocy oraz zalacza sie tzw "suszara" podczas wyzszych obrotow:)
Tak sie zastanawiam czy wiskoza nie robi jakichs zawirowan powietrza gdzies w ukladzie dolotowyn i zamiast ciagnac chlodne powietrze to silnik ciagnie cieple i stad to odczucie spadku mocy.... wiem wg obiegowej opinii wisko jest wstanie zabrac do 15 procent mocy... dlatego jest to argument zeby wymienic na elektryczny:)
To co Tomek jestes pewien ze po wyrzuceniu elektrycznego od klimy oraz wisko i zamontowanie dedykowanego pod moja e46 wentylatora bedzie uklad pracowal poprawnie? Miales doczynienia z podobna przerobka? Nie trzeba ogarniac elektryki? Kompa nie trzeba na nowo programowac? Oraz czy wentylator bedzie pracowal poprawnie wraz z zalaczona klimatyzacja?
Niby cos kiedys czytalem ze potrzebny jest czujnik w wezu na dole na wyjsciu z chlodnicy... co ciekawe ja ten czujnik posiadam... nie sprawdzalem tylko czy taka sama wtyczka co u kolegi i czy taki sam czujnik... natomiast ta wtyczka u gory przy chlodnicy ma tyle samo kabli od wentylatora co u kolegi ktory ma wentylator elektryczny. Wiec podobienstwo ukladu chlodzenia jest. Pytanie jak zestrojony jest komputer?