BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 czerwca 2025, 20:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Bicie kół - felgi proste, zawieszenie dobre
PostNapisane: 31 stycznia 2016, 22:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 328Ci E46
Witam.
Kupiłem do swojej E46 Coupe koła 18 cali, wszystkie 8J / 225/40/18. Dwie opony do jazdy, dwie do wyrzucenia - tak tez zrobilem. Kupilem dwie opony używane ale z ładnym bieżnikiem i rocznikiem 2015 Continentale, dwie opony zostały zmienione a dwie zostały. Wszystkie koła zostały oczywiście wyważone. Opony nie są kierunkowe.

Założyłem ładniejsze (kupione przeze mnie Continentale) na przednią oś i klapa - kierownica telepie, biją między 90 a 130, w innych prędkościach nie. Pomyslałem że wystarczy zamienić kołą między sobą - prawa z lewą, lewa z prawą. Było jeszcze gorzej. Wróciłem do poprzedniej konfiguracji. Po ok. 100km pojechałem do wulkanizatora żeby jeszcze raz sprawdzil wyważenie kół. Co dziwne, miały odchyłki rzędu 15-20g na wszystkich 4 kołach. Wyważył mi jeszcze raz, niestety - niewiele sie nie zmienilo. Pomyslalem że to wina opon i zmieniłem koła między osiami (tylny komplet kupiony razem z felgami założyłem na przód, przedni komplet kupionych przeze mnie opon na tył), sugerując niezbyt szczęśliwe kupno przeze mnie tych używanych opon. Ale mylilem sie - było jeszcze gorzej, kierownica nadal telepała.

Próbowałem każdej konfiguracji, a kierownica nadal telepie tak między 90 a 130. Koła wyglądają na prościutkie, na oponach okiem nie są zauważalne żadne bąble czy coś. Zawieszenie przejrzane i zero zastrzeżeń, akurat sie zgrało z serwisem zawieszenia. Ustawiana zbieżność, poza tym na 17stkach poprzednich nie miałem najmniejszych zastrzeżeń, wszystko pieknie.

Co jest?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Bicie kół - felgi proste, zawieszenie dobre
PostNapisane: 31 stycznia 2016, 22:36 
Uzależniony od forum :)

Probowales zmienic wulkanizatora?

PostNapisane: 31 stycznia 2016, 22:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57
Zmień jeszcze raz na inne koła

PostNapisane: 31 stycznia 2016, 23:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: f32 428
Kod silnika: N20B20
wyząbkowane opony????

PostNapisane: 1 lutego 2016, 13:28 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
W ostateczności maglownica ? ;)

PostNapisane: 1 lutego 2016, 15:07 
Forumowicz

Moje BMW: e36 323 sedan
Kod silnika: m52b25
od czego te felgi
otwory centrujące w felgach są takie same jak piasty

PostNapisane: 2 lutego 2016, 00:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 328Ci E46
Panowie, dziś rano mnie olśniło, wszystko sie wyjaśniło - wstyd się przyznać. Ostatni kolega ma racje - felgi mają średnice 74.1 a piasta jest na 72.6 - 1,5mm różnicy której nie wyczułem przy zakładaniu felg (a robiłem to pare razy ;) )

Także temat mam nadzieję do zamknięcia, pierścienie zamówione. Dzięki za odzew i pomoc, pozdro! :)

PostNapisane: 2 lutego 2016, 12:18 
Forumowicz

Moje BMW: E60
Kod silnika: N52B30
Kolego też mam identyczny problem jak Ty i powiem Ci, że to raczej nie wina różnicy średnicy, bo u mnie pasują idealnie. Poprzednio też miałem deczko wieksze felgi od piasty i było to samo z pierścieniami czy bez. To też nie wina felg, bo zakładałem inne koła z innymi oponami, a na swoich felgach opony mam nowe, więc też odpada. Tarcze mam nowe, też je wykluczam - chyba, że jak to u mnie bywa trafiłem felerne i się skrzywiły, ale dam je do sprawdzenia niedługo i zobaczymy. Łożyska też mam nowe i dupa. Mam malutki luz na maglu, może to od tego, może nie, na razie nie mam możliwości naprawy tego. Licze na to, że część powodująca ten objaw w końcu się na tyle wysypie, że będzie można zobaczyć co to takiego i się wymieni.

PostNapisane: 2 lutego 2016, 18:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E61 525d
Kod silnika: M57
godzil napisał(a):
Panowie, dziś rano mnie olśniło, wszystko sie wyjaśniło - wstyd się przyznać. Ostatni kolega ma racje - felgi mają średnice 74.1 a piasta jest na 72.6 - 1,5mm różnicy której nie wyczułem przy zakładaniu felg (a robiłem to pare razy ;)

też miałem to samo a za czym się zorientowałem ale najpierw wydałem kasę a wulkanizator wyważał, przekładał lewa-prawa, przód-tył i nie wpadł że wina leży po stronie otworu centrującego

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1