BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 23:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [exx] Oil catch tank m52tu
PostNapisane: 1 lutego 2016, 19:42 
Forumowicz

Moje BMW: 525i TAPCZAN
Witam,

chce zamontować u siebie oil catch tank lecz nie daje mi 1 sprawa spokoju.

W ori odmie jest wejsce, wyjscie i dodatkowy przewód bodajze od podciśnienia...

Na foto "Vacuum Hose"

Obrazek

a przy oil catch tank jest tylko wejscie i wyjscie

Obrazek

Czy ten przewód mam zaślepic? od czego on jest?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [exx] Oil catch tank m52tu
PostNapisane: 1 lutego 2016, 19:44 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
to przewód podciśnienia do regulatora ciśnienia paliwa, można to rozwiązać tak jak w silnikach M54 za pomocą innego konektora podciśnienia.

Obrazek

PostNapisane: 1 lutego 2016, 21:32 
Forumowicz

Zywiec, gdzie podlączyć ten konektor?

PostNapisane: 1 lutego 2016, 22:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M52TUB20
dav3 napisał(a):

Na rurze od dolotu , zaraz za przepływomierzem . Też dziś kminiłem ten temat założenia oil catch tanka . Myślałem też o wymontowaniu odmy, zaślepieniu dolnego otworu przy bagnecie , zdemontowaniu "grzebienia" z dolotu i zaślepieniu otworów. oil catch tanka umieściłbym na wyjściu przewodu spod pokrywy zaworów jednym przewodem a drugim przewodem z catch tanka do atmosfery
- jak myślicie czy to dobry pomysł ?

PostNapisane: 2 lutego 2016, 15:54 
Zacna persona forum

dav3 napisał(a):

Obrazek

PostNapisane: 2 lutego 2016, 19:55 
Forumowicz

Zywiec, dzieki :ok:

Perski102, nie mozesz zaślepic otworó przy kolektorze. Ten przewód co splywa im caly syf do miski to wiadomo musisz zaslepic.

OCT podlączasz tak aby byl obieg a caly syf zostaje w filterku w oct ktory odkrecasz i wyrzucasz.

PostNapisane: 2 lutego 2016, 19:58 
Forumowicz

Znalazłem taki rysunek. Tu jest napisane żeby zaślepic ten wężyk :kwasny:

Obrazek

PostNapisane: 2 lutego 2016, 20:21 
Zacna persona forum

łączysz tak jak na schemacie, w rurę dolotową wsadzasz F-connector i wolny króciec łączysz przewodem z regulatorem ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej.

PostNapisane: 2 lutego 2016, 20:57 
Forumowicz

Zywiec, i wszystko jasne. Dzieki wilekie :ok:

PostNapisane: 3 lutego 2016, 22:22 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
dav3 napisał(a):
Zywiec, i wszystko jasne. Dzieki wilekie :ok:

Myślę kolego, że trochę wprowadzono Cię w błąd. W M52TU nie potrzebujesz F konektora, bo on nic nie da. Na rurze od przepływki do przepustnicy nie ma podciśnienia, a Ty potrzebujesz podciśnienie do regulatora paliwa. OCT można wpiąć szeregowo na wężu nr 2 idącym od pokrywy do separatora, a tym samym wężyk podciśnienia z separatora może zostać i regulować ciśnienie paliwa. Jeśli chcesz natomiast całkowicie usunąć/pominąć fabryczny separator, to do listwy wtryskowej ciągniesz wężyk z gotowego króćca podciśnienia, który jest zaślepiony z tyłu kolektora. Zdejmujesz podszybie i masz do niego piękne dojście. F konektor jest w M54, ale tam regulacja ciśnienia paliwa odbywa się bez udziału podciśnienia.

PostNapisane: 3 lutego 2016, 23:16 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Cytuj:
Jeśli chcesz natomiast całkowicie usunąć/pominąć fabryczny separator, to do listwy wtryskowej ciągniesz wężyk z gotowego króćca podciśnienia, który jest zaślepiony z tyłu kolektora.

kaczorek79-robiłem tak :hyhy: , podłączałem się nawet do przewodu/węża od kolektora do serwa-tam już są mniejsze wpływy skoków ciśnień jakie są w pojedynczej grubej rurze/runner-rze kolektora podczas pracy silnika, otwierania i zamykania zaworu dis-a itd.. Praktykowałem różne punkty podłączenia wężyka regulatora ciśnienia paliwa i stwierdziłem, że podłączenie tak jak w m54 jest chyba najlepsze. Piszę "chyba", bo konwencjonalne tzn. tak jak w m52tu ma być-do separatora, wydaje mi się delikatnie to określając niemądre. W m54 przecież wężyk-przewód od regulatora ciśnienia przy filtrze paliwa podłączony jest do konektora przy rurze ssawnej za przepływką. W niej panuje chyba niższe ciśnienie od atmosferycznego. Zresztą... to zależy jakiej firmy i jak zapchany ma ktoś filtr powietrza :rotfl: :rotfl:, albo gdy ktoś ma turbolota.
Oczywiście mogę się mylić, ale chyba i w m52tu i w m54 regulatory ciśnienia są na 3.5 atm i oba działają w ten sam sposób, tylko w m52tu jest przy listwie, a w M54 przy filtrze paliwa, co zaoszczędza dodatkowego przewodu powrotnego z listwy jak to jest w m52tu.

PostNapisane: 4 lutego 2016, 23:00 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
W M52 można spokojnie dać podciśnienie z wolnego króćca z tyłu kolektora. Są tam dwa małe pod wężyk 3,5mm i jeden większy chyba 7 mm. Tam jest na wolnych obrotach podciśnienie rzędu 0,3 bar, a zawór disa nie ma na nie wpływu. W M54 jest filtr paliwa z regulatorem, który nie potrzebuje w ogóle podciśnienia do utrzymania 3,5 bar na wyjściu, podobnie jak filtry w vag ustawione na 3 lub 4 bar, do których żaden wężyk nie dochodzi. W M54 wężyk idący z F konektora do filtra paliwa ma za zadanie wyłapywać resztki oparów z filtra i kierować je w dolot. W tej rurze przed przepustnicą nie ma podciśnienia na odpowiednim poziomie. Na wolnych obrotach panuje tam atmosferyczne, na wysokich bardzo lekkie podciśnienie, praktycznie pomijalne, chyba że zatkamy filtr powietrza szmatą.

PostNapisane: 4 lutego 2016, 23:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Tak na szybko... wężyk wyłapuje opary z regulatora ciśnienia paliwa wpiętego w filtr paliwa???
http://www.bimmerfest.com/forums/showth ... p?t=535006
Regulator puszcza na powrót przy powyżej 3.5 atm., gdy w wężyku faktycznie nie ma żadnego nadciśnienia ani podciśnienia itd. itp.
Gdyby wężyk ten nie spełniał żadnej roli w m54, to by go nie instalowali i to w dodatku nie podpinali do regulatora ciśnienia paliwa, bo do niego jest podpięty.
Opary by wysysał z filtra?. W filtrze czasem może być o wiele większe ciśnienie od 3.5 atm(gdyby nie regulator ciśnienia). Popatrz/poszukaj jakie dają ciśnienia pompy paliwa w m54 i w m52tu. Same pompy mają w sobie wbudowane zawory nazwę to bezpieczeństwa-nadciśnieniowe.
Podłączałem do króćców, o których piszesz.
Ja szukam w następnych, ulepszonych wersjach m52tu, którą jest m54 zmian jakie poczynili endzinierowie BMW. Oni sami nie przyznają się do błędów, bo oczywiście BMW jest nieomylne.
Przepraszam, ale jestem już zmęczony i muszę kilka razy sprawdzać to co napisałem żeby czegoś nie przekręcić ;) :spi: .

PostNapisane: 12 lutego 2016, 10:11 
Uzależniony od forum :)

taki oct rozwiaże problem z odmą raz na zawsze? bo mi przez te mrozy i jazdę na krótkich odcinkach chyba zapchało odmę majonezem

nie sprawdzałem głębiej ale ta pierwsza rurka przy pokrywie zaworów po odpieciu jest w żółtej mazi

odma wymieniana nie dawno razem ze wszystkimi wężami i teraz znowu wymieniać? :oczami:

PostNapisane: 12 lutego 2016, 12:59 
Forumowicz

Sylwek_ch, myśle ze powinna Ci pomoc, cały ten syf bedziesz mogl wyrzucic i cieszyc sie czystym dolotem.

Sam bede zakładał ale głownie z przyczyn własnie czystgo dolotu i nie wyobrazam sobie jak taki syf moze wracac spowrotem do miski :/

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1