BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 czerwca 2025, 21:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Blokuje kierownice przy skręcie w lewo
PostNapisane: 22 kwietnia 2010, 13:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Witam,
Od niedawna jest szczęśliwym posiadaczem BMW E46 z silnikiem 2.0 diesel 2001 rok.
I niestety zauważyłem następujący problem.
Otóż np podczas parkowania gdy kierownica jest maksymalnie skręcona w lewą stronę zdaża się i to nawet dosyć często się zblokuje i żeby ja wyprostować muszę dosyć mocno pociągnąć ja w stornę przeciwną.
Byłem na ścieżce diagnostycznej o poza tuleją wachacza z lewej strony nic nie wyszło.
Wymieniłem wachacz, ustawiłem zbieżność, ale problem dalej sie pojawia.
Dodam jeszcze, że podczas wspomnianego wcześniej skręcania kierownicy w lewą stronę, prawie przy samym końcu kierownica jakby sama dokręca się do końca. Jakby "wpadała".
Proszę o poradę co może być przyczyną, bądź ewentualnie co powinniem sprawdzić najpierw.
Z góry serdecznie dziękuje za odpowiedzi

Marcin

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] bloku kierownice przy skręcie w lewo
PostNapisane: 22 kwietnia 2010, 14:59 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Wachacz wymieniłeś, a tuleje na nim???
Do tego po tej operacji trzeba ustawić zbierzność.
Możliwe też że siada ci górne mocowanie McPhersona lub maglownica kończy żywot.

PostNapisane: 22 kwietnia 2010, 21:02 
Pierwsze kroki

Wachacza nie wymieniałem, tylko własnie tuleje lewego wachacza.
Zbieżność oczywiście ustawiona.
Dodatkowo dzisiaj się wsłuchałem w problem i słychać ciche stuknięcie/puknięcie właśnie wtedy jak się blokuje.

PostNapisane: 23 kwietnia 2010, 05:59 
Zacna persona forum

Czy podczas tego stuknięcia czujesz przeskok na kierownicy lekki ?
I czy to stuknięcie przypomina odgłosem strzelenie sprężyny (czyli coś jak by blokowało- strzelenie- i odpuszcza) ?

PostNapisane: 23 kwietnia 2010, 06:05 
Pierwsze kroki

Tak czuć taki lekki przeskok. Można to tak nazwać. Ale raczej nie powiedziałbym, że to odgłos jakiejś sprężyny.
Przy odkręcaniu kierownicy już w prawo, musze mocniej pociągnąć, coś dopiero lekko stuknie i dopiero normalnie już można operować kierownicą.
Podczas normalne jazdy nic się nie dziaja.
Dopiero podczas parkowania, kiedy trzeba maksymalnie skręcić kierownice i to tylko w jedną lewą stronę.

PostNapisane: 23 kwietnia 2010, 07:10 
Zacna persona forum

W takim razie dotknij kielicha pod maską, jednego i drugiego i niech ktoś kręci kierą (na zapalonym silniku i wspomaganiu :) ). Jak poczujesz że ten przeskok jest zaraz pod blachą, to jest szansa, że górne mocowanie amora się zaciera.

PostNapisane: 23 kwietnia 2010, 09:14 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530iT
Kod silnika: M54
po wymianie wahacza czy tam tulei wcale nie trzeba robic geometrii ;)
Jak dla mnie to jest cos z hydrauliką. Jak mialem "zmęczony" olej w ukladzie, to byl podobny objaw ale na lekkich łukach w prawo. Sprawdz stan i wymien plyn w ukladzie. Koszt niewielki a moze pomóc.

BetaBoy
http://www.youtube.com/watch?v=mJenWO1Hq5c

Tytuł: Re: [E46] Blokuje kierownice przy skręcie w lewo
PostNapisane: 14 września 2010, 20:39 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i/E46 318i
Kod silnika: M43B19/N42B20
Odświeże ten temat ponieważ mam ten sam problem w 318i a rozwiazania problemu nie udalo mi się znalezć, może ktoś miał taki sam problem???

PostNapisane: 16 września 2010, 11:57 
Forumowicz

Moje BMW: E32 730i '88
Kod silnika: M30B30
Proponuję też upewnić się, że pasek napędzający pompę jest dobrze naciągnięty ;)

PostNapisane: 14 czerwca 2011, 23:37 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
mam taki sam problem,rozwiązał już ktoś??

PostNapisane: 26 października 2013, 12:50 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
Drodzy uzytkownicy

Mój przypadek jest niemal indentyczny ale chcialbym dodać głebszy opis mojego przypadku - może wtedy będzie większa szansa na rozwiązanie problemu, który i mnie dotknął i coraz bardziej niepokoi.

U mnie objawy sa identyczne przy skręcie w obie strony. Blokowanie kierownicy odbywa się tylko podczas małych prędkości. Np parkując skręcam kierownicę niby do oporu ale przy rozpoczeciu hamowania nagle kierownicę mogę dokręcić jeszcze o ok 2 godziny (do skrętu o dodatkowe 2 godziny muszę uzyć większej siły). Wtedy następuje zablokowanie kierownicy i by ją odkręcić w przeciwną stronę muszę użyć siły i słychać mocny przeskok wyczuwalny również w nogach. Wykonując skręty kierownica w miejscu, kierownica dochodzi do pozycji, w której czuć naprawdę spory opór i oczywiście mogę nauczyć się nie dokręcać kierownicy o te dwie dodatkowe godziny ale problem w tym, że w trakcie hamowania przy parkowaniu siła auta sama pomaga kierownicy skręcic się ponad norme.
I jeszcze bardzo ważna kwestia. Robiąc identyczny manewr jadąc do tyłu, kierownice można również przekręcić mocniej ale blokowanie kół nie następuje (prawda, że ciekawe?)

Mechanik rozkłada ręce. Wymieniłem wahacze + gumy stabilizatora, tuleje wahacza, łączniki stabilizatora, amortyzatory wymienione rok temu, sprężyny w dobrym stanie, układ wspomagania odpowietrzony, po wymianie cześci naturalnie ustawiona zbieżność. Poza tym auto chodzi bez zarzutu

Mam nadzieję, że ktoś podzieli się wiedzą w tym zakresie i podpowie co jest grane

PostNapisane: 26 października 2013, 13:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
BetaBoy napisał(a):
po wymianie wahacza czy tam tulei wcale nie trzeba robic geometrii ;)
Jak dla mnie to jest cos z hydrauliką. Jak mialem "zmęczony" olej w ukladzie, to byl podobny objaw ale na lekkich łukach w prawo. Sprawdz stan i wymien plyn w ukladzie. Koszt niewielki a moze pomóc.

Jak masz pisać głupoty to lepiej nie pisz wcale.

Nigdy nie ustawisz wszystkiego co do milimetra głupia tuleja o 1mm to już spora różnica.

Dla tych co tego nie widzą... macie zapałkę na stole tworzycie na niej kąt 10stopni niby nic główka będzie np o 2mm od stołu ale jak ta zapałka ma 30cm to już główka będzie kilka cm nad stołem.
To samo jest z wahaczem 1mm głębiej wejdzie w tuleje i koło masz w innej pozycji.

Może i nie trzeba bo autem jeździć się da ale powinno się. To tak jak z kołem będzie 1,8 bara no i też można powiedzieć że nie trzeba dopompować a jednak się powinno.

To o czym piszecie to typowy objaw źle ustawionej zbieżności. Pamiętajcie że drążki potrafią się strasznie zapiec i czasem nie da się ustawić tego idealnie. Dlatego najlepiej wymienić na nowe i mechanik ma ułatwione zadanie. Jeśli po ustawieniu dalej wam się kiera blokuje to ja bym pojechał do innego mechanika, gdzieś gdzie kilka bmw już było robione. Jeśli inny ustawi i będzie ok to kazał bym zwracać kase pierwszemu.

Złemu ustawieniu zbieżności towarzyszy .... brak płynności przy skręcaniu raz idzie jakby było dodatkowe wspomaganie a innym razem jakoś ciężej. No i to blokowanie kiery przy pełnym obrocie bo za daleko magiel się przekręca.

Jeśli mechanicy rozkładają ręce to bierać kumpla na kanał lewarkiem 1 koło w powietrze i 1 osoba szarpie tak jakby chciała skręcać lewo prawo a 2 osoba łapa na sworzeń wewnetrzny zewnetrzny i obserwuje tuleje .

PostNapisane: 27 października 2013, 21:49 
Forumowicz

Kod silnika: M47
do ustawienia zbieżność+ geometria i kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy

PostNapisane: 27 października 2013, 22:21 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b20/28
po waszych wypowiedziach wychodzi ze to maglownica jest uszkodzona .ODEPNIJCIE od magla koncówki i wtedy pokręcie kierownicą jeżeli w tez się blokuje to na pewno jest to magiel . Może byc uszkodzona listwa zębata i dla tego sie zacina

PostNapisane: 27 października 2013, 22:58 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
hmm skoro wiesz że nie skręca w lewo to skręcaj w prawo :D zrobisz kółeczko i pojedziesz w lewo :hyhy:

PostNapisane: 28 października 2013, 09:03 
Forumowicz

Moje BMW: juz piąte
magiel-zbieżność: wstępnie wystarczy policzyć ile obrotów trzeba wykonać na kierownicy aby od jazdy "na wprost" skręcić w lewo oraz ile w prawo :) do tego zmierzał chyba Masters w swojej wypowiedzi

poduszki nad amorami - w czasie skręcania słychać brzdęki stojącej sprężyny (zj...e łożysko w pduszcze lub niepoprawnie skręcona góra nad amorem)

PostNapisane: 29 października 2013, 09:32 
Forumowicz

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: M47N
...doczepie się do tematu e46 z maglem po reg, new wahacze , końcówki, drążki OK.

Podczas ruchu kierownicą czuć opór, skręcając idzie ciężko po czym puszcza ze stukiem, idzie kawałek lekko i znowu...

Dodam zę na wyłączonym nie ma stukania i skręca normalnie, o co come on? płyn wymieniony i nie ubywa,

pozdr

PostNapisane: 5 listopada 2017, 14:18 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46, e30
Kod silnika: N42B20,M40B16
Witam,
odświeżam temat, u mnie problem dokładnie taki sam, nie będę się rozpisywał, bo objawy dokładnie takie jak u kolegów wyżej.
Problem pojawił się po przytuleniu się do mnie Rav4 - dostałem w skręcone koło, a po wszystkim: zregenerowana maglownica, nowa pompa wspomagania, nowe wahacze, drążki i łączniki stabilizatora, zbieżność też ustawiona.
Niestety na żadnym forum nikt nie opisał rozwiązania problemu,a nie chce mi się jeździć od warsztatu do warsztatu.
Będę mega wdzięczny za pomoc w sprawie.

PZDR!

PostNapisane: 6 listopada 2017, 19:01 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
"zregenerowana maglownica" podejrzewam, że tutaj tkwi problem, 2 razy już miałem taką sytuację teraz trzymam jedną używkę na podmianę do weryfikowania tych "zregenerowanych maglownic". Ale pozatym to oczywiście górne mocowania z łożyskami do sprawdzenia

PostNapisane: 8 listopada 2017, 20:01 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46, e30
Kod silnika: N42B20,M40B16
Jest już drugi raz regenerowana ;) Blokowanie nie jest związane nawet tym że kierownica zostaje w pewnej pozycji ale bardziej tym że nie dokręca się do końca, porównywałem obrót w jedną i drugą stronę i faktycznie w prawo minimalnie ten skręt jest mniejszy ale przy małej prędkości jadąc do przodu (najczęściej przy parkowaniu) ona tak jakby sama się dokręca/wskakuje do pełnego skrętu (o te kilka brakujących stopni) i wtedy się blokuje.
Wybieram się w poniedziałek z firmowym bolidem do mechanika to podpytam jeszcze, jak uda się rozwiązać problem to opiszę na forum ;) Generalnie e46 wydaje się byc najczęstszą ofiarą tego problemu :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1