BetaBoy napisał(a):
po wymianie wahacza czy tam tulei wcale nie trzeba robic geometrii
Jak dla mnie to jest cos z hydrauliką. Jak mialem "zmęczony" olej w ukladzie, to byl podobny objaw ale na lekkich łukach w prawo. Sprawdz stan i wymien plyn w ukladzie. Koszt niewielki a moze pomóc.
Jak masz pisać głupoty to lepiej nie pisz wcale.
Nigdy nie ustawisz wszystkiego co do milimetra głupia tuleja o 1mm to już spora różnica.
Dla tych co tego nie widzą... macie zapałkę na stole tworzycie na niej kąt 10stopni niby nic główka będzie np o 2mm od stołu ale jak ta zapałka ma 30cm to już główka będzie kilka cm nad stołem.
To samo jest z wahaczem 1mm głębiej wejdzie w tuleje i koło masz w innej pozycji.
Może i nie trzeba bo autem jeździć się da ale powinno się. To tak jak z kołem będzie 1,8 bara no i też można powiedzieć że nie trzeba dopompować a jednak się powinno.
To o czym piszecie to typowy objaw źle ustawionej zbieżności. Pamiętajcie że drążki potrafią się strasznie zapiec i czasem nie da się ustawić tego idealnie. Dlatego najlepiej wymienić na nowe i mechanik ma ułatwione zadanie. Jeśli po ustawieniu dalej wam się kiera blokuje to ja bym pojechał do innego mechanika, gdzieś gdzie kilka bmw już było robione. Jeśli inny ustawi i będzie ok to kazał bym zwracać kase pierwszemu.
Złemu ustawieniu zbieżności towarzyszy .... brak płynności przy skręcaniu raz idzie jakby było dodatkowe wspomaganie a innym razem jakoś ciężej. No i to blokowanie kiery przy pełnym obrocie bo za daleko magiel się przekręca.
Jeśli mechanicy rozkładają ręce to bierać kumpla na kanał lewarkiem 1 koło w powietrze i 1 osoba szarpie tak jakby chciała skręcać lewo prawo a 2 osoba łapa na sworzeń wewnetrzny zewnetrzny i obserwuje tuleje .