BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 07:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 320d 150km problem z zapachem spalin.
PostNapisane: 23 marca 2016, 21:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 Coupe
Kod silnika: M43B16
Witam. Od dwóch tygodni jestem właścicielem e46 320d po lifcie. Przed kupnem auta poprzedni właściciel (mechanik) wymienił uszczelke pod glowicą, bo kopciła czasami na biało i ubywało płynu, mówił że gdzieś tam uszczelka była walnięta, ale teraz już wszystko okej. Samochód sprawdzałem przed kupnem u mechanika i potwierdził że uszczelka była robiona, oraz żadnych niepokojących objawów czegokolwiek nie stwierdził. Przez dwa tygodnie przejechałem autem ok 500km, i co zauważyłem, rano gdy silnik jest całkowicie zimny po odpaleniu, przez ok 20 sekund zero jakiegokolwiek dymku, lecz po tych 20 sekundach zaczyna lecieć para, która znika jak tylko auto się rozgrzeje powyżej niebieskiego pola. Niepokoi mnie jeszcze zapach spalin, jest taki jakby słodkawy, cały czas, nawet po nagrzaniu auta (rano para jest raczej bez żadnego zapachu). Po ok 200km odkręciłem korek płynu, miarka była na minimum więc dolałem z 200ml do maxa, po przejechaniu kolejnych 300km sprawdzałem płyn, miarka delikatnie, o pół cm spadła, więc troszkę płynu znikneło, ale bardzo niewiele. Auto nagrzewa się szybko do pionu, trzyma temperaturę, obroty nie falują, ma moc, odpala od strzała, rano czy po jeździe. na zimnym silniku wąż który odchodzi od zbiorniczka jest miękki, lecz ciśnienie w układzie jakieś tam jest, bo gdy odkręcam korek, lekko syczy. I teraz moje pytanie czy mam się zacząć niepokoić, czy ta ranna para, i ten zapach z wydechu to raczej normalne. Bardzo prosze o pomoc.

AAA dodam jeszcze że olej czarny i cały czas max, więc go nie przybywa.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 320d 150km problem z zapachem spalin.
PostNapisane: 28 marca 2016, 22:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: m57N
Przez parę dni kontroluj poziom płynu jak bedzie dalej ubywać to do warsztatu ... zapach spalij jak ciągle pachnie spalinami w kabinie na postoju to bardzo możliwe ze łacznik elastyczny na wydechu jest dziurawy

Tytuł: Re: [e46] 320d 150km problem z zapachem spalin.
PostNapisane: 28 marca 2016, 22:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
słodkawy zapach występuje gdy działa katalizator

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1