BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 18 czerwca 2025, 18:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] M52B20TU - szarpanie, nierówna praca, brak mocy
PostNapisane: 16 kwietnia 2016, 13:08 
Forumowicz

Moje BMW: E60
Kod silnika: N52B30
Mam problem w BMW E39 z silnikiem B20TU. Auto na zimnym nierówno chodzi, na ciepłym nie ma pełnej mocy, przy dodawaniu gazu słychać jak się dusi, szarpie, nierównomiernie wchodzi na obroty, jest zmulone.
Oczywiście na komputerze błędów brak, jedynie w shadow jest ich 6, korekcje w miare bliskie 0, zmiana świec nie pomogła.
Błędy w shadow:
126 Aktywacja Elektromagnesu pompy szczelności Zbiornika
127 Aktywacja Elektromagnesu pompy
133 CAN sygnał ASC -opóźnienie
50 EVAP Zawór regulacyjny lub Monitorowanie reakcji Stopień 2 (MS43)
62 Układ wtrysku powietrza wtórnego -Przełączanie zaworu
35 Przekaźnik układu wtryskowego powietrza wtórnego

Obroty na jałowym potrafią czasem falować.
Odpięcie przepływki nie pomaga, jest nawet gorzej. Pobór powietrza na jałowym w inpie 12,5

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] M52B20TU - szarpanie, nierówna praca, brak mocy
PostNapisane: 17 kwietnia 2016, 18:10 
Forumowicz

Moje BMW: E60
Kod silnika: N52B30
Odkrecilem dise i wyglada jak nowa. Auto na wolnych obrotach chodzi super. Sondy przed katalizatorem zachowuja sie dziwnie, skacza jedynie na wartosci 4,20-4,26 przy dodawaniu gazu tez. Po odpieciu ich auto jezdzi tak samo, nie wyrzuca checka. Sondy za katem pracuja.
Zamowilem czujnik walka rozrzadu, duzo roboty z wymiana? Czy 15 min jak w zwyklym M52.

PostNapisane: 20 kwietnia 2016, 04:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M52B20
kolego dokladnie bym powiedzial ,ze to czujnik walka rozrzadu , mialem to samo , z tym czujniczkiem to max 15 min , gorzej jest z czunikiem walu .. tez kiedys nie wiedzialem co to , dalem do znajomego,zamowil jakies gowno ( zamiennik ) na takim aucie co mi ledwo jezdzilo , jezdzilem miesiac, bo mi ten znajomy ( fachowiec ) nie mogl zrobic ,raz na caly weekend zostawilem auto ,sie wkurzylem, allegro sam zamowilem przyszedl , do auta, 15 min i auto chodzi do dzis jak powinno, wymienialem z rok temu lub cos kolo tego , nie pamietam juz.. jak zamawiasz to tylko siemensa, nie bierz zamiennikow, bo nie dziala... koszt jakos 200pln cos kolo tego ... to musi byc to , bo doslownie mialem to samo co ty piszesz ,wiec daje reke uciac ,ze to to, zamow czujnik i auto od razu sie odmieni :) jak wyciagniesz stary zobacz przewod, najprawdopodobnie sie bedzie kruszyl jak u mnie i nie proponuje go regenerowac juz ,,bo sie nie uda :) od razu wymien :) mozesz go od razu wyrzucic jezdzic do nowego czujnika bez , efekt sie nie zmieni, dopiero jak zalozysz nowy poczujesz roznice !

gdyby ci do dupy odpalal ,to stawiaj na czujnik walu ,tez wymienialem tu troche lipa z dostaniem sie ,ale to max 30 min i tez wymieniony :)

PostNapisane: 20 kwietnia 2016, 04:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M52B20
p.s u mnie sondy tez skacza raz tak , raz tak, ale jakos nie zwracam na to uwagi , olalem to, chodzi jak powinno, wiec sie tym akurat nie przejmuje :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1