BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 14:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] Czujniki położenia wału/wałka
PostNapisane: 4 kwietnia 2015, 14:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Witam diagnozowalem(INPA) dzisiaj moje bmw e39 523i 96r i wyszly bledy 65-czujnik polozenia wałka i 83-czujnik polozenia wału
Objawy jakie zauwazylem w moim aucie:
-ciezko odpala trzeba pokrecic kilka razy, czasem wskoczy na sekunde na obroty do 1tys i odrazu gasnie, chociaz zdarza sie ze zaskoczy za pierwszym(bez wzgledu na temp silnika)
-brak mocy w niskim zakresie obrotow 2,5-3tys
-kilka razy zdazyly mi sie lekkie drgania na jałowym
-spalanie na kompie pokazuje 25-30l/100 :-)

zapewne i tak nie minie mnie wymiana dwoch czujnikow i spore koszty bo jeszcze przekladnia cieknie, ale na start myslalem zeby wymienic tylko czujnik polozenia wału bo wyczytalem ze on odpowiada za zaplon a z tym jest najwiekszy problem i wlasnie zastanawiam sie czy jeden z czujnikow moze miec wplyw na prace drugiego ? Czy jezeli na kompie wyskoczyly mi dwa czujniki to kategorycznie dwa do wymiany ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Czujniki położenia wału/wałka
PostNapisane: 4 kwietnia 2015, 14:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30 cabrio
Kod silnika: M20B20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142692
Teoretycznie nie powinien w ogóle odpalić bo nie ma podparcia kiedy ma się pojawić wtrysk i zapłon. Możesz wymienić tylko wału wykasować błędy i zobaczyć czy znowu się pojawia wałka, ale raczej oba do wymiany. Najpierw sprawdź przewody przy kostkach często się izolacja łamie i się zwierają(wystarczy wypiąć kostki i odsłonić tą gumkę)

Tytuł: Re: [e39]Czujniki położenia wału/wałka
PostNapisane: 4 kwietnia 2015, 14:50 
Pierwsze kroki

czytalem z tym odpalanie ale to wlasnie tylko teoria bo jak poszperalem kto wlasnie ktos wymienial czujnika wału i odpial go calkowicie to niby odpalil ciezko bo ciezko ale odpalil, bede wymienial to tez sprawdze moze zalezy od sterownikow

PostNapisane: 4 kwietnia 2015, 14:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
wymien czujniki na walku (febi firma w srodku bedzie ori ze startym logo BMW), czujnika walu narazie nie ruszaj. jak sie nie znasz kompletnie co i jaki trzeba to napisz na pw vin, po swietach pomoge

PostNapisane: 4 kwietnia 2015, 15:00 
Pierwsze kroki

czyli jednak wałka ? pewnie i tak wymienie oba ale chcialbym poki co przyciac koszty chociaz w jednym miesiacu bo ciezko bedzie zrobic dwa czujniki i przekladnie, dlatego zalezy mi zeby wymienic jeden jakos przechulac z miesiac a pozniej zainwestuje w drugi jezeli bedzie sypalo bledami, okej napisze chociaz mysle ze dalbym rade ogarnac sam ale pomoc zawsze mile widziana bo jednak z bmw jestem swiezak

PostNapisane: 4 kwietnia 2015, 18:14 
Pierwsze kroki

Chyba jednak będę musiał wymienić dwa czujniki, po skasowaniu błędów kręci i już nie chce zaskoczyć, generalnie przed podłączeniem do kompa podejrzewałem rozrusznik(czasem po przekręceniu tylko cyknął albo kręcił 2-3s i jak silnik nie zaskoczył to przestawał) i któryś z czujników własnie ze względu na słabą moc w dolnym zakresie obrotów po skasowaniu błędów rozrusznik kreci aż miło ale chyba czujniki popadały zupełnie

PostNapisane: 4 kwietnia 2015, 19:26 
Pierwsze kroki

Pewnie dogorywały, czasem podały jakis sygnał i coś łapał. Uszkodzenie 2 czujników=brak odpalania jak napisałem wyżej

PostNapisane: 4 kwietnia 2015, 19:30 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
Musisz wymienić oba czujniki . Skoro nie chce odpalać to raczej czujnik wału powinien być wymieniony w pierwszej kolejności ale bez dobrego czujnika wałka nie ma jazdy. Odradzam zakup używanych czujników, to droga do kolejnych wydatków. Jeśli autem chcesz jeszcze trochę pojeżdzić, tylko nowe czujniki , najlepiej a właściwie tylko Siemens.

PostNapisane: 4 kwietnia 2015, 19:42 
Pierwsze kroki

http://www.aso-bmw.pl/category/view/poj ... oria_id/58 Kupowałem z aso bmw Siemens VDO i wszystko ok. Polecam po zalogowaniu sie przez BMW sport masz zniżki

PostNapisane: 4 kwietnia 2015, 19:54 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Ja z kolei na pierwszy ogień wymieniłbym czujnik wału, nie wałka. Miałem takie same objawy u siebie (ogromne problemy z odpaleniem, brak mocy z dołu, u góry nie wiem - nie kręciłem, bo silnik był zimny, mocno nierówna praca), już nawet pompę paliwa wyjąłem i sprawdzałem, czy nie łapie gdzieś powietrza, no ale nagle olśnienie i rura do domu po kompa, żeby podpiąć i zweryfikować diagnozę. Potwierdzone w 100% - INPA pokazała walnięty czujnik położenia WAŁU (czujnik położenia wałka wymieniałem rok wcześniej na nowy, oryginalny Siemens). Teoretycznie owszem, auto nie powinno odpalić bez sygnału z czujnika wału, ale ponoć gdy ten czujnik jest uszkodzony, to komp potrafi wykorzystać do odpalenia i pracy czujnik położenia wałka właśnie.
Po wymianie czujnika wału - jak ręką odjął.

Problem z tymi czujnikami jest taki, że kruszeje izolacja przewodów i przy wtyczce dochodzi do ich zwarcia. Możesz sam to zweryfikować naocznie (wtyczka jest pod kolektorem ssącym, dość ciężko ją wypiąć, ale jeśli nie masz łap Pudziana i odkręcisz pokrywę filtra oleju to dasz radę spokojnie).

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 4 kwietnia 2015, 21:53 
Pierwsze kroki

z wymianą mogę mieć troszkę problemu z racji paru lat na siłowni ale w razie czego dziewczyna się zadeklarowała pomóc a ma 175cm wzrostu i długie rączki wiec jakoś damy rade wspólnie, czujniki oczywiście będą org, mogę śmiało brać z allegro ? bo widziałem ze są po ok 200zł sztuka, na podróbkę się nie nadzieje ? jutro albo w pon wyjmę czujniki i pooglądam jak tam ich stan, ratować ich raczej już nie będę bo kto wie ile taki dalej pociągnie o ile w ogóle udało by się uratować :-)

PostNapisane: 4 kwietnia 2015, 22:56 
Pierwsze kroki

A i jeszcze miałem pytać odnośnie tego spalania, przy uszkodzonych czujnikach normalne jest ze komputer pokazywał między 25-30l ? bo jak czytałem to zwiększa się ale nie mimo wszystko wydaje mi się to dość sporo

PostNapisane: 5 kwietnia 2015, 12:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
odlaczasz gorny czujnik i palisz jak odpali to kupujesz czujnik walka. wszystko na poczatek masz pod reką.
czujnik walka gorny do zwyklego vanosa to 5WK96011Z SIEMENS, wału to: S103557002Z SIEMENS VDO

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1