BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 00:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320i traci temperature podczas przyspieszania
PostNapisane: 24 kwietnia 2016, 19:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320i
Witam Panowie. Od jakiegoś czasu jak samochód dłużej stał ok 2 tyg, zaczęło się coś dziwnego z układem chłodzenia. Mianowicie silnik rozgrzewa się bardzo długo a jak się rozgrzeje podczas spokojnej jazdy (88 stopni weszło po ok 12-15km przy temp zewnętrznej 8 stopni) to podczas butowania traci temperaturę. Dzisiaj mając 87 stopni wcisnąłem trójkę prawie do odciny i temp spadła do 75 stopni. Dodatkowo auto przełącza się na gaz jak ma 60 stopni czyli jakieś 8km jazdy gdzie normalnie nawet w chłodniejsze dni przełączało się po kilkudziesięciu metrach a przy takich warunkach jak dzisiaj zazwyczaj wyjechałem z garażu, zamknąłem garaż i jak wsiadłem to już paliła na gazie. Dzwoniłem do mechaniora to mi powiedział ze to uszczelka pod głowicą i ciśnienie przechodzi do układu chłodzenia i podczas butowania go studzi, ale tak raczej średnio mi się chce w to wierzyć. Z tego co wypatrzyłem to reduktor od gazu przy wyłączonym gazie i na postoju nagrzewa się tak że nie idzie go dotknąć, wąż ten gruby jest mega gorący i twardy, natomiast ten na dole co idzie do chłodnicy przy temperaturze na postoju 93-94 stopnie był letni, nie wiem czy taki powinien być ale wydaje mi się że powinien być trochę cieplejszy. Doradźcie czy to uszczelka czy co innego może być, wcześniej zanim auto stało było wszystko okej, a przynajmniej nie było żadnych cyrków, bo czasami jak przeciągne na 1,2,3 to silnik na tyle stygnie, że gaz się rozłącza tzn ze parownik ma mniej niż 30 stopni, nie udało mi się jej tak rozpędzić żeby wskazówka od temp opadła ale podejrzewam że na dłuższym dystansie mogłoby tak być :(

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E46 320i traci temperature podczas przyspieszania
PostNapisane: 24 kwietnia 2016, 21:49 
Pierwsze kroki

Przy uszkodzonej uszczelce pod głowica mialbys raczej odmienna sytuacje, maslo w oleju i ew w plynie chlodniczym, bardzo twarde weze i by Ci sie przegrzewal. Tobie sie najprawdopodobniej zacial termostat ktory przepuszcza ciagle plyn w duzym obiegu a przy ostrzejszej jezdzie jeszcze mocniej sie schladza bo w tych silnikach przy butowaniu ecu podgrzewa grzalke w termostacie ktora wymusza natychmiastowe otworzenie termostatu w celu ochrony silnika. Wymien termostat i zmien mechanika

Ostatnio edytowano 24 kwietnia 2016, 21:52 przez Despinor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 kwietnia 2016, 21:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 Compact 330ti
Kod silnika: M54B30
zdemontuj termostat i sprawdz :)

PostNapisane: 24 kwietnia 2016, 22:34 
Pierwsze kroki

Okej a termostat cały czy tylko ta wkładka za 30pare zł?

PostNapisane: 24 kwietnia 2016, 22:37 
Pierwsze kroki

w m52tu i m54 termostat caly z obudowa, z zamiennikow Wahler za ok 150 zl.

PostNapisane: 24 kwietnia 2016, 22:55 
Pierwsze kroki

Własnie zapomniałem napisać: m52tu
Masz na myśli taki? http://allegro.pl/termostat-behr-bmw-e4 ... 96181.html

PostNapisane: 24 kwietnia 2016, 23:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
to jest termostat do Twojego motoru. zmienisz i po kłopocie.

PostNapisane: 24 kwietnia 2016, 23:24 
Pierwsze kroki

Dzięki Buggy i Despinor za rady :) Faktycznie lepiej zmienić termostat za 150 niż iść w grube stówy stracone. A powiedzcie mi jedną rzecz jeszcze poki pamietam na tych wężach się tych metalowych obejm nie rusza tylko te jakby spinki/wsuwki metalowe? ściągnać zmienić i wpiąć z powrotem?

PostNapisane: 24 kwietnia 2016, 23:44 
Pierwsze kroki

tak

Tytuł: Re: [E46] 320i traci temperature podczas przyspieszania
PostNapisane: 27 kwietnia 2016, 18:59 
Pierwsze kroki

Panowie termostat przyszedł ale na tej blaszce jest napisane 97 stopni, nie powinno być 92?

PostNapisane: 27 kwietnia 2016, 19:20 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Nie wiem jak w innych, ale temperatura otwarcia w m52tu ma być 97. Zakładaj i próbuj. W obc pkt. 7 na postoju może wytrzymywać nawet 98C i dopiero puszczać.

PostNapisane: 27 kwietnia 2016, 20:09 
Pierwsze kroki

Dzięki wodzu za odp :) Powiedz mi jeszcze czy termostat przed założeniem sprawdzić we wrzątku czy jest dobry czy zakładać od razu? A jeśli sprawdzić to caały wrzucić czy tylko zanurzyć to metalowe żeby tej wtyczki nie zamoczyć?

PostNapisane: 27 kwietnia 2016, 21:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Aaa jak Ci się chce :D . Jeżeli chcesz sprawdzać, to swobodnie możesz wrzucić cały do dużego gara i gotować go. Nic mu się nie stanie. Sam tak zrobiłem z wahlerem i żył dalej, dopóki nie porobiłem dziurek w zaworze, po których dalej funkcjonował prawidłowo, tylko z racji dziurawości puszczał cały czas. Kombinowałem wtedy, czy lepsze chłodzenie nie uciszy trochę mojego rozklekotanego silnika, ale nie pomogło i musiałem kupić drugiego wahlera. Jego już nie wyparzałem w celu kontrolowania temp. otwierania, ani nie dziurawiłem. Działa jak na razie prawidłowo od ok. 30 tyś. km. Wytrzymał płukanie ukł. chłodzenia kwaskiem cytrynowym, środkiem firmy prestone i nie pamiętam już czym.
Podczas jazdy, z dobrze rozgrzanym silnikiem(równomiernie,delikatnie i jednostajnie ok. 120-130-140.km/godz. na A4) utrzymuje temp. ok. 96-97C. Gdy się zacznie deptać pedał gazu do podłogi, to temp. zaczyna spadać do ok. 86-88C. Grzałka termostatu jest uruchamiana przez DME.
Wszystko sprawdzałem z ciekawości w ubiegłym tygodniu na A4 w OBC, pkt. nr 7.00.

PostNapisane: 2 maja 2016, 17:59 
Pierwsze kroki

Termostat wymieniony i nadal to samo ;/ zanim przełączy się na gaz w teście 7 pokazuje że już silnik ma ok 60 stopni, depnę trochę dojeżdzam do skrzyżowania i dead, odpalam od razu i znow muszę czekać z pół minuty zanim się przełączy, czy to jakiś czujnik temp wariuje, pompa wody nie wyrabia czy może to uszczelka(oby nie)?

Jeszcze jak kupiłem termostat i dmuchałem to minimalnie przepuszczał powietrze, powinien tak robić czy być mega mega szczelny?

PostNapisane: 2 maja 2016, 20:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
A odpowietrzyłeś dobrze układ? Bo chyba jednak nie... Nie znika Ci ciepłe powietrze z nawiewów?

PostNapisane: 3 maja 2016, 23:57 
Pierwsze kroki

Niee, ciepłe powietrze jest cały czas, nawet przy ustawieniu na 22 stopnie czuć miłe ciepełko. Co do odpowietrzania to było ogrzewanie na maxa, temp na max nawiew minimum, przód na podnośniku do góry i z odpowietrznika cały czas woda, żadnego powietrza. Nie mam pomysłów co dalej mogę z tym zrobić :/
Po wskaźniku jakoś średnio widać, żeby mocno tracił temp, poniżej pionu wskazówka nie spada, interesuje mnie czemu wąż ten gorny jest gorący, od nagrewnicy letnie, dolny minimalnie cieplejszy, a parownik ma taką temp że można by go wlożyć do kieszeni zamiast smażyć na nim jajka

PostNapisane: 4 maja 2016, 16:32 
Pierwsze kroki

jedz do gazownika niech sprawdzi temperature przelaczania gazu

PostNapisane: 4 maja 2016, 16:43 
Pierwsze kroki

Byłem, jest ustawione na 30 stopni, podłączył komputer i przejechał się ze mną i mu pokazywalo, że temp parownika spada jak sie butuje, co prawda nie rozłącza gazu i niżej jak 30 stopni nie spada, ale czym to idzie, że parownik jest sprawny, górny wąż od zbiorniczka gorący, a od nagrzewnicy są letnie, na postoju moment się nagrzeją, muszę się wpiąć w sobotę pod kompa i zobaczyć czy mi czegoś ciekawego nie wywali

PostNapisane: 5 maja 2016, 20:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Ty, a to nie jest normalne?

Lpg przy zmianie stanu z ciekłego w gazowy towarzyszy wydzielanie zimna, przez co potrzebujemy parownik.celem ogrzania. Normalne wiec, ze przy butowaniu, gdy natężenie gazu wzrasta, parownik się studzi... W związku z tym, że parownik jest podłączony pod mały obieg ukł. chłodniczego na nagrzewnicy także obniża się temp.

Nie dałeś przypadkiem jakiegoś wydajniejszego parownika i miedzi fi 8?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1