|
Mam problem ze swoim samochodem - do tej pory nic się nie działo, a dzisiaj wsiadam, odpalam, silnik zaczął nierówno pracować, zapaliła się kontrolka silnika, później migała i nadal świeci ciągłym światłem.
Podpiąłem u znajomego samochód pod komputer i wykazało następujące błędy: 2781 - Czujnik walka rozrządu zaworów wlotowych 272A - Multiplikatywna adaptacja mieszanki, bank 1; osiągnięto limit regulacyjny 1 274E - Identyfikacja wypadania zapłonu, błąd ogólnej liczby przypadków 2744 - Wypadanie zapłonu - cylinder 4 272B - Multiplikatywna adaptacja mieszanki, bank 2; osiągnięto limit regulacyjny 1 2743 - Wypadanie zapłonu - cylinder 3 2755 - Cewka zapłonowa 4 2850 - VANOS; czujnik sterowania 2852 - VANOS; czujnik referencyjny 2722 - Przedni czujnik lambda, bank 2; sygnał
Myślę, że już ktoś pewnie spotkał się z takim lub podobnym problemem i tutaj pytanie od czego mam zacząć? Sprawdzać coś dalej czy wymieniać tak jak leci? Te błędy nie są jakoś ze sobą połączone - czyli, że mam uszkodzoną jedną rzecz, która wpłynęła na pozostałe i dlatego aż taką ilość błędów wyświetlił komputer?
Czego dokładnie będę potrzebował do naprawy: 1) czujnik wałka rozrządu zaworów wlotowych; 2) cewka 3 i 4; 3) vanos - czujnik sterowania 4) vanos - czujnik referencyjny 5) 4x sonda lambda Proszę o podpowiedź czy wszystkiego szukać nowego czy któreś pozycje kupić używane ze względu na cenę? Jeśli ktoś może proszę o numery poszczególnych części lub rysunki odnośniki do zdjęć.
Z góry dziękuję za wszystkie uwagi i podpowiedzi.
|