BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 00:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [EXX] Silnik krokowy a zawór powietrza dodatkowego
PostNapisane: 16 maja 2016, 09:46 
Forumowicz

Witam, i proszę o ostateczne wyjaśnienie roli zaworu powietrza dodatkowego ( nie silnika krokowego). Podobne tematy pojawiały się już na forum, ale nie wyjasniały konkretnie róznic, a także miałem wrażanie, że niektórzy zabierający głos mieli na myślu silnik krokowy ( metalowy T-shape) a niektórzy zawór powietzra dodatkowego ( plastikowy, mały)

W moim silniku M42, występują obydwa zawory. Moje pytanie jest takie - jaką konkretnie rolę pełni ten mniejszy plastikowy ( w mojej opini własnie zawór powietrza dodatkowego) ? Po jego odpięciu nie ma żadnych zmian ani na zimnym ani na rozgrzaym silniku.

Dla wyjaśnienia, dodaję zdjęcia:

1. Silnik krokowy

Obrazek

2. Zawór powietrza dodatkowego
Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [EXX] Silnik krokowy a zawór powietrza dodatkowego
PostNapisane: 16 maja 2016, 14:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Poczytaj o systemie evap, odprowadzanie par ze zbiornika paliwa. Pod maska masz taka czarna tube, jest to filtr weglowy ktory wylapuje i przetrzymuje opary paliwa i okresowo jest "przewietrzany" zeby sie zregenerowal. Filtr podlaczony jeat do podcisnienia przy przepustnicy i w momencie gdy zaworek sie otworzy opary sa dostarczane do silnika i spalane.

Czyli maly czarny zaworek na zdjeciu to czesc systemu evap

A silniczek krokowy (t shape) do regulacji obrotow biegu jalowego. Sa tez krokowce montowane na przelustnicy i sa male czarne, moze ktos pomylil o co mu chodzilo.

A i zawor powietrza dodatkowego to jeszcze co innego, tu chodzi o tzw dopowietrzanie spalin, wystepuje pompa powietrza dodatkowego, tlczone jest powietrze do wydechu w celu szybszego rozgrzania katalizatora.

PostNapisane: 17 maja 2016, 20:14 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39, e46
Kod silnika: m54b22, m52tub20
W twoim silniku nie występuje coś takiego jak silnik krokowy.Pierwsza fota to zawór powietrza dodatkowego(potocznie i błędnie zwany krokowym) a druga fota to zawór par paliwa przy filtrze węglowym.Żadne bmw przynajmniej do silnika m54 nigdy nie posiadało czegoś takiego jak silnik krokowy.

PostNapisane: 17 maja 2016, 22:32 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Jak juz to zawor regulacji biegu jalowego.

PostNapisane: 18 maja 2016, 07:31 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39, e46
Kod silnika: m54b22, m52tub20
picia9669 napisał(a):
Jak juz to zawor regulacji biegu jalowego.

Też jest jest tak nazywany.
Natomiast tam gdzie jest pompa powietrza wtórnego to jest zawór powietrza wtórnego.
Co do sprawdzenia zaworu przy filtrze węglowym(druga fota) to wystarczy na pracującym silniku zacisnąć wężyk czy to przed czy za zaworem i silnik nie powinien zmienić swojej pracy ponieważ na biegu jałowym zaworek ten jest zamknięty.Jeżeli po zaciśnięciu wężyka silnik zmieni pracę to albo zaworek jest uszkodzony,albo wiązka między zaworkiem a sterownikiem albo sam sterownik.Zaworek mam około 40ohm sprawdzając multimetrem.Możemy go sprawdzić również prostownikiem podając na niego przez chwilę 12V na małym amperażu będzie słychać jak się zamyka.Jakbyś potrzebował zaworka na podmianę to gdzieś miałem i musiałbyś podjechać bo jestem z Końskich.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1