BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 00:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E38] - "wycie" wraz ze wzrostem obrotów
PostNapisane: 11 czerwca 2016, 16:13 
Forumowicz

Moje BMW: 735i
Kod silnika: M62B35
Poprzedni temat został usunięty bez wyjaśnienia, ale połapałem się że chodzi o brak oznaczenia modelu w nawiasie.. chociaż problem może pojawić sie w innych modelach z tym silnikiem.. nieważne.

O co chodzi:

Od jakiegoś czasu słychać pod maską "wycie" które rośnie razem z obrotami silnika. Nie ma to związku ze skrzynią bo dzieje się to zarówno podczas jazdy jak i na neutralu (N) i parkingu (P). Nagrałem filmik gdzie dobrze to słychać (wiem wiem, pionowe nagranie, ale szukałem mikrofonem skąd dochodzi dźwięk :))

Potrafi ktoś stwierdzić co to może być? Pompa wody?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E38] - "wycie" wraz ze wzrostem obrotów
PostNapisane: 12 czerwca 2016, 16:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5
Kod silnika: Było m43m50m52n62
zdejmij pasek i po sluchaj czy nadal wyje

PostNapisane: 13 czerwca 2016, 19:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5
Kod silnika: Było m43m50m52n62
ciekawe jakiego masz altka jak po lifcie to chlodzony ciecza do tanich nie naleza

PostNapisane: 13 czerwca 2016, 20:52 
Forumowicz

To jest przedlift. M62B35. Niestety nie miałem czasu żeby się tym zająć, nie bardzo też wiem jak zdjąć ten pasek. Aktualnie walcze z wymianą podnośnika tylnej szyby.. śruba gwiazdkowa która trzyma szybę się zapiekła i klucz już wyrobił "gwiazdkę", jutro musze pokombinować albo coś przylutować i odkręcić. Ale to taki offtop, jeśli chodzi o wycie to rozmawiałem z mechanikiem moim - twierdzi że brzmi to jak pompa wspomagania, ale ostatnio była regenerowana + zmieniłem komplet przewodów od wspomagania na nowe i jak wcześniej kreciłem kierownica to słychać było wycie tej pompy, tak teraz jest cisza (no oprócz tego z obrotami).

PostNapisane: 13 czerwca 2016, 21:20 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328Ci
Kod silnika: M52TUB28
Mam podobne wycie-jęczenie na regenerowanej pompie Luk'a LF30, choć pompa i wspomaganie działa idealnie.
Żeby się upewnić wróciłem na chwilę do starej pompki LF20 i nastała cisza.
Pojechałem do Wrocławia do gościa od pomp po nową pompę. Wymienił od reki. Po założeniu nowej znowu jęczy :rotfl:
Później dałem se spokój i przyzwyczaiłem się do tego jęczenia, ale gość od regeneracji powiedział mi wtedy że mogą to być nieszczelne przewodu układu wspomagania.
Sprawdziłem to wtedy i przewody rzeczywiście są nieszczelne. Dałem se spokój bo nowe przewody do LF30 kosztują ponad 800zł :zakrecony:

PostNapisane: 14 czerwca 2016, 07:20 
Forumowicz

No ja przewody wymieniłem, przewody są 4 a tylko jeden zamiennik był dostępny (chociaż to i tak Meyle), za cały komplet wyszło około 1600 zł... Jeśli poniosłem już takie koszty to wspomaganie musi działać idealnie :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1