BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 18:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320D rok 2000 - Silniczek nawiewu na przednią szybę
PostNapisane: 14 października 2016, 13:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Witam,

zauważyłem, że mam niesprawny chyba silnik nawiewu na przednią szybę.

Jak pokrętłem na środku ustawię ciepłe powietrze to wali wszystkimi kratkami ciepłym powietrzem, jak zmienię pokrętłem na zimne, to kratki na nogi i głowę leci zimne powietrze, a na szybę dalej wali ciepłym.

Czy dam radę to sam wymienić? Jak się do tego zabrać i gdzie kupić sam silniczek? I czy w Krakowie ktoś mógłyby polecić jakiś warsztat, gdzie by mi to wymienili?

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 320D rok 2000 - Silniczek nawiewu na przednią szybę
PostNapisane: 14 października 2016, 21:08 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318 Touring
Kod silnika: M43TUB19
Pokrętło między kratkami? Jeśli tak, to ono służy tylko do regulacji nawiewu na twarz (na nogi i szybę nie) i to nie do końca na zasadzie ciepło-zimno, tylko przez nagrzewnicę (ustawienie ciepłe) lub z pominięciem nagrzewnicy (ustawienie zimne). Jeśli na głównym panelu ustawisz ciepło, to pokrętłem między kratkami możesz zrobić chłodniej na kratkach i tylko na kratkach, jeśli na głównym panelu ustawisz chłodno, to pokrętłem między kratkami nie zwiększysz temperatury.

PostNapisane: 14 października 2016, 21:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Tak, pokrętło między kratkami.

Zastanawia mnie tylko czemu na szybę leci zawsze takie mega ciepłe powietrze, czy tak to ma być? Da się jakoś ustawić, żeby mi po czubie głowy nie waliło gorącym powietrzem?

PostNapisane: 14 października 2016, 21:45 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318 Touring
Kod silnika: M43TUB19
Nie ma tak być. Jak ustawisz na głównym panelu zimno, to na szybę, nogi i twarz (niezależnie od pokrętła na kratkach) ma lecieć zimno. Jak ustawisz na głównym panelu gorąco, to na nogi i szybę ma lecieć gorąco, a na twarz w zależności od tego pokrętła.
Pierwsze zweryfikuj czy główna regulacja działa. Jeśli nie - to elektrozawory w nagrzewnicy to weryfikacji.
Potem zajmij się układem mieszania i rozdzielania powietrza - może tam jest coś urwane, albo połamane (pokrętło na kratkach nie powinno mieć wpływu na powietrze wiejące na nogi)
Ogólnie do temperatury są następujące regulacje, tak dla zrozumienia zasady:
1. Główny panel sterowania nawiewami i klimatyzacją - reguluje czas otwarcia zaworów nagrzewnicy (reguluje temperaturę nagrzewnicy cyklicznie zamykając i otwierając dopływ płynu z silnika).
2. Między kratkami - regulacja na zasadzie powietrze z nagrzewnicy lub z poza nagrzewnicy, działa (jak sprawny) tylko na kratki.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1