BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 23:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Upgrade sprzęgła M54B30
PostNapisane: 14 czerwca 2016, 00:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=156245
Cześć, chce wymieniać teraz sprzęgło w swoim aucie i chciałbym jakiś lepszy zestaw, wiem że napewno docisk z M57 ale co dalej? Chciałbym osiągnąć możliwe jakbliższy zestaw jaki ma scrooge u siebie wsadzone. Zakupiłem aktualnie zestaw od FTWL (http://allegro.pl/show_item.php?item=6234788709) ale nie jestem przekonany do jednomasy ponieważ auto służy mi na codzień i chyba zwrócę to albo odeślę samą jednomasę. Natomiast chciałym lekko odelżyć koło zamachowe tak jak scrooge i pytanie, która firma by mi to najlepiej wykonała? Dodam, że przy tym zestawie scrooge chyba musiał zeszlifować trochę dwumas więc szukam firmy, która też to zrobi razem z odelżaniem.

scrooge napisał(a):
Wreszcie znalazłem trochę czasu żeby zająć się samochodem. Dwa dni walki u mechanika, tydzień czekania i wleciał nowy setup sprzęgła:

Obrazek

Docisk M57 + wzmacniana tarcza sprzęgła + odelżone koło zamachowe.

Wyciąganie skrzyni w moim samochodzie to jest masakra, W pewnym momencie chcieliśmy już silnik wyciągać bo śruby od góry nie chciały puścić. Ale na szczęście się udało.

Stres był niemiłosierny jak wsiadłem pierwszy raz żeby odpowietrzyć układ, a tu po wciśnięciu sprzęgła dzwoni w skrzyni jak w kościele. Ale na szczęście po odpaleniu samo-regulator na docisku naprawił problem :)

Efekt - jestem zaje :cenzura: zadowolony :hurra:
Przed wymianą nie byłem w stanie zostawić za sobą metrowego śladu spalonej gumy ( tłumaczyłem sobie, że to przez szeroką oponę :P )
Dzisiaj jak się wszystko już ułożyło tak z ciekawości spróbowałem - 16 metrów dwóch(!) pasków pod domem mechanika :P
Co ciekawe - docisk jest dużo mocniejszy, a pedał chodzi lżej niż na starym oryginale. Nie wiem czego to kwestia.

Wielkie podziękowania dla Santino za wszelkie rady i nowy docisk :)

Teraz czas zabrać się za audio :cool:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Upgrade sprzęgła M54B30
PostNapisane: 17 czerwca 2016, 13:24 
Pierwsze kroki

Swoja droga mocno przeplaciles za ten zestaw ;) jednomase zostaw- jest bezawaryjna. Zmien tylko tarcze sprzegla na taka z tlumikiem drgan skretnych z silnikow m30b35 lub m30b30 z bmw e32 lub e34. Wtedy masz piekne bezawaryjne sprzeglo i na pewno nie uraczysz skutkow ubocznych takiego zabiegu. Z tym ze tarcza musi byc oryginalna (uzywana) z m30 lub nowa kagera (chyba juz niedostepna) inaczej bedziesz musial zmienic tez docisk na m52b28

PostNapisane: 17 czerwca 2016, 13:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=156245
zostawiam jednak dwumas ze względu na komfort jazdy i dodaje tylko docisk z m57 tylko pytanie czy taki docisk wchodzi pug&play i ma taka sama ilosc srub jak docisk z m54?

I czy wysprzęglik i łapa dadzą rade oryginalne nie bedzie ciezko chodzić sprzeglo?

PostNapisane: 17 czerwca 2016, 14:27 
Pierwsze kroki

W zasadzie po co docisk z m57? Dadza rade wszystko bedzie chodzilo normalnie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1