BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 maja 2025, 23:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 318i po zgaszeniu czasami nie chce odpalić
PostNapisane: 7 lipca 2016, 15:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
Witam...
Kupiłem w lutym bmw e46 318i 118 km z LPG. wszystko było ok aż do tej chwili. coraz czesciej mam tak, że jak ją zgasze to pózniej nie chce odpalić. zapali na sekunde ale znow gasnie jakby jej zapłon odcięło. nie reaguje na gaz. pare dni temu miałem tak że jechałem 100km/h i dodaje gazu i czuje że auto nie przyśpiesza wrzuciłem luz i zgasła. nie mogłem jej odpalić. strzelało z wydechu i wogóle aż po 15 minutach kręcenia odpaliła i chodziła normalnie. podpinałem pod kompa i były błędy od sondy czujnik położenia wału wałka rozrządu przepływomierz. po skasowaniu tych błędów sonda wyskakuje od razu po odpaleniu a tamte za jakiś czas. poprzedni właściciel mówił ze zmieniał wszystkie te czujniki i przepływomierz. Nie wiecie co jej sie moze dziać. dodam ze od jakiegoś czasu ucieka mi pomału plyn chłodniczy i raz leciała para z nawiewu po włączeniu klimy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 318i po zgaszeniu czasami nie chce odpalić
PostNapisane: 7 lipca 2016, 17:07 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318 Touring
Kod silnika: M43TUB19
Za ile kupiłeś? Samochód prawdopodobnie do inwestycji, zaniedbany przez poprzedniego właściciela (jak ktoś pozbywa się auta z LPG to na 100% generowało mu problemy).

Czujniki wału i rozrządu wymień, bo bez tego nie ruszymy. Problem z odpalaniem może wynikać z powodu uszkodzenia czujnika wału (nie widzi obrotów) jak również z powodu uszkodzonej sondy (masz błąd), uszkodzonej instalacji LPG (jak nie odpala ciepły, ale zimny dobrze, wtedy też będzie błąd sondy) jak rozjechanych korekcji przez niesprawną/zużytą instalację LPG (wtedy może zalewać przy odpalaniu na benzynie). Para po włączeniu klimy? Nie mam pojęcia skąd. Może wyciek. Klimatyzacja, jak rozumiem, mimo wszystko chłodzi? Ile Ci tego płynu ubywa na 1000 km? Czy i ile ubywa oleju? Czy konsystencja oleju i płynu jest normalna? Wymontuj świece i zrób zdjęcia elektrod.

Strzały z wydechu - pogubiony zapłon, za uboga mieszanka, nie mając pewności co jest przyczyną też nie ruszymy dalej.

PostNapisane: 7 lipca 2016, 17:15 
Pierwsze kroki

To od początku. Kupiłem za 9 tyś. Od zakupy nic kompletnie się nie działo do teraz. LPG ma 2 lata. Jak nie chce odpalić to na benzynie czy na gazie jest to samo. Klima chodzi elegancko oleju troche bierze ale to jakies 200 ml na 15 000 km. olej i płyn konsystencja taka jak ma być płyn czysty nie widac aby był zmieszny z olejem. świece nowe ale wykręce i zrobie foto. myślałem że może uszczelka pod głowicą ale to by byly jakies wieksze objawy a jak narazie ich nie ma. jaki jest koszt takich czujników?

PostNapisane: 7 lipca 2016, 19:15 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318 Touring
Kod silnika: M43TUB19
Bardzo tanio jak na e46 z LPG.
Oba czujniki - strzelam - ok 150 zł razem.
Ile bierze płynu?
Oleju bierze tyle co nic, można uznać że nie bierze. No chyba że masz 15W ;-)
Podobno w tych silnikach UPG potrafi paść w taki sposób, że są przedmuchy między 2 a 3 cylindrem. Spada kompresja i wcina nieco płynów oraz brudzi świece. Niedobre to, bo mylące a jednocześnie dobre, bo nie tak groźne jak typowa awaria UPG z mieszaniem płynów, mega ciśnieniem w układzie chłodzenia itp. Trzeba zbadać płyn chłodzący na obecność CO2.
Ile km robisz miesięcznie?
Na jakich podzespołach zbudowane jest LPG?
Czy masz możliwość swobodnego i bezpłatnego korzystania z komputera (monitoring parametrów, kasowanie błędów)?

PostNapisane: 7 lipca 2016, 19:44 
Pierwsze kroki

za czujnik położeni wału powiedzieli mi 250 zł już taki lepszy bo jest też za 140 ale lipa podobno. płynu ze 200 ml na jakies 3-4 tys km. olej leje podajrze 10w40 le pewnien nie jestem. mobil półsyntetyk napewno. Instalacja to STAG 4-PLUS. Dodam że jak ostatnio odkręciłem korek od płynu odpałiłem auto i dodałem gazu to płyn zaczął nagle psikać w góre. Kilometrów miesiecznie robie sporo bo ok. 1500 km. mam możliwość podpięcia kompa bo mam kabel z INPA programem. Dodam, że zdarza się też czasami tak że auto chodzi w trybie awaryjnym nie kręci się wiecej niż 4 tyś.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1