BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 22:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d Problem z odpalaniem
PostNapisane: 5 lipca 2016, 14:02 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 320d
Witam, mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Zaznaczam, że szukałem podobnego przypadku na forum, jednak nie znalazłem pasującej do przypadłości mojej bmw.
Wszystko zaczęło się od trzęsienia całym autem ponad pol roku temu na wolnych obrotach. Winą były pompowtryskiwacze, wszystkie 4 zregenerowane w serwisie Boscha w Niemczech. Problem ustąpił. Wszystko pięknie bez drgań, ale po miesiącu zacząłem mieć problem z odpalaniem. Tzn. samochód najczęściej zapala za 1 razem, ale czasami muszę kręcić 3-4 razy. Jak zapala to idealnie w 1 sekunde. Na początku myslalem, ze tylko na zimnym silniku, ale teraz wystepuje to nawet na rozgrzanym. Dodam, ze auto ma duza moc przy odpalaniu, ale nie chce zaiskrzyc. Autko chodzi idealnie, nie przygasa, silnik rowno pracuje, spalanie rowniez zadawalajace 4,6l w trasie mieszanej. Problem wystepuje tylko i wylacznie przy zapalaniu. Teraz dlaczego moj przypadek jest inny niz w tematach na forum.
Wymieniony został akumulator, wszystkie filtry i olej (paliwa, powietrza, oleju, kabinowy), jak wspominalem zregenerowane wtryski wszystkie 4, nowa pompa progowa firmy Bosch (w serwisie powiedzieli, ze to jej wina , ale po wymianie jest tak samo). Na komputerze 0 bledow, wtryski pracuja idealnie rowno wiec to nie ich wina. Raz tylko wyskoczyl blad "za niskie ciśnienie paliwa" jak nie odpalil, ale od tamtej pory juz go nie ma, na kompie wszystkie parametry w normie, cisnienie na pompie idealne. Samochod stoi juz od tygodnia w serwisie bmw i nie moga znalezc przyczyny usterki. Mowią, ze gdzies problem moze lezec w wiazce przy pompie, ale ze to trudno sprawdzic.
Proszę o radę, moze wy macie jakis pomysł, co to moze byc? Auto zawsze odpala, ale czasem musze 3-4 razy zakręcić. Tak jakby coś się na moment "zacinało". Dodam, ze problem wystepuje coraz czasciej. Macie jakieś pomysly? Nie chce sie wkopac w kolejne niepotrzebne koszta... Dziękuję za każdą sensowną podpowiedź. Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 320d Problem z odpalaniem
PostNapisane: 7 lipca 2016, 13:47 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318 Touring
Kod silnika: M43TUB19
Tam są pompowtryski? O ile wiem to nie było czegoś takiego w tych silnikach. Raczej jak już to pompa wysokiego ciśnienia, która jednocześnie rozdziela paliwo na wtryskiwacze lub Common Rail (pompa wysokiego ciśnienia, akumulator ciśnienia, wtryski z wbudowanymi zaworkami). Jaki masz silnik konkretnie i jaki układ paliwowy?

A przyczyna? Do podglądu parametry, reszta w zależności od tego czy masz na tradycyjnej pompie czy układ CR, bo to trochę inaczej działa i inne przyczyny powodują problem z odpalaniem.

Tytuł: Re: [E46] 320d Problem z odpalaniem
PostNapisane: 19 lipca 2016, 14:33 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47n
Kolego sprawdzałes przekaznik pompy progowej ? Mialem identyczny przypadek, wystarczylo podmienic przekaznik pompy z przekaznikiem z klaksonu sa identyczne. Znajduja sie pod schowkiem po stronie pasazera (musisz zdemontowac schowek) a ktory przekaznik od czego jest juz sobie bez problemu wygoglujesz ( jest ich 5 czy 6).

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1