BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 20 czerwca 2025, 21:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] Odpływy klimatyzacji
PostNapisane: 22 maja 2010, 23:59 
Zacna persona forum

Cześć.

Wie może ktoś z forumowiczów gdzie znajdują sie odpływy klimy,dokładnie?bo wiem ze znajdują sie pod autem ale chce sprawdzic czy siedza tam dobrze czy ta woda do auta mi nie leci bo ostatnio miałem zalane auto .jak to sprawdzić?
czytałem już gdzies ze te przewody moga sie wywinąć i autko zalane.

może ma ktoś jakiś link foto itp ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] Odpływy klimatyzacji
PostNapisane: 23 maja 2010, 11:52 
Forumowicz

Moje BMW: e39 520i
odpływy masz koło podpory skrzyni obok tego łacznika wału
a odpływy wchodzą do nagrzewnicy na wysokości kolan kierowcy/pasażera, widać je po odkręceniu tego podłużnego kawałka tapicerki na tunelu środkowym
łatwo znaleść

PostNapisane: 23 maja 2010, 19:29 
Zacna persona forum

marcinkbig-dzięki za odpowiedz.

Odkręciłem te osłonki i widzę rurki aluminiowe to są te odpływy?
Jak są zapchane to czy może do środka lecieć woda ?

PostNapisane: 23 maja 2010, 19:59 
Forumowicz

Moje BMW: e39 520i
nie, rurki alu są od klimy i grzania
nie mam fotki żeby pokazac
ale raczej nie zatykają się te odpływy, jedynie zobacz pod autem te rurki czy nie są sklejone olejem

PostNapisane: 26 czerwca 2015, 23:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57
Witam. U mnie to samo. W tamtym roku wylewająca się przy mocnym nadmuchu woda w tunelu środkowym i mokre wykładziny po obu stronach z tyłu, w tym mokre tylko wykładziny. Rok temu zdejmowałem ze znajomym całą deskę, bo myśleliśmy że może coś z nagrzewnica. Teraz wiem jedno- na pewno jest to woda. z racji,że mało jeżdziłem to praktycznie klimy nie używałem aż do teraz. I znów mokre wykładziny z tyłu, normalnie bagno. Aha pod autem z rurek odprowadzających skropliny woda tez kapie, nie jakoś bardzo dużo ale kapie. Zatem moje pytanie czy to mogą być nie do końca przytkane rurki?? Bo już nie daje z tym rady. Jeśli tak to macie może jakiś sposób na ich udrożnienie?? Co myślicie o delikatnym dmuchnięciu tam powietrzem? Drucikiem rzeczywiście nie da rady, bo próbując tam się dostać od spodu zaraz jest zagięcie. A może to coś innego? Osuszacz chyba raczej nie ma z tym nic wspólnego ? Czy sie myle?

PostNapisane: 30 czerwca 2015, 18:27 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50
Może troche nie w temacie ale czy wiecie może co to jest za zbiornik w sedanie E39 na górze pod plastykowym nadkolem po stronie kierwicy z tyłu? Wygląda jak pojemnik na jakaś wode ale jest pusty. Czy to jakiś system odpowietrzająćy samochód?

PostNapisane: 1 lipca 2015, 13:47 
Zacna persona forum

Kod silnika: M62B35
misiowka napisał(a):
Może troche nie w temacie ale czy wiecie może co to jest za zbiornik w sedanie E39 na górze pod plastykowym nadkolem po stronie kierwicy z tyłu? Wygląda jak pojemnik na jakaś wode ale jest pusty. Czy to jakiś system odpowietrzająćy samochód?

Zbiornik wyrównawczy paliwa coś jak separator oleju - opary paliwa idą wężykami z każdego zbiornika (bo masz 2) do tej puszki tam się paliwo skrapla i wraca do baku a opary przez odpowiedni zawór idą do kolektora ssącego ;)

PostNapisane: 29 lipca 2015, 12:38 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M52
Akurat też się nad tym zastanawiałem przy okazji wymiany amortyzatorów, dzięki za odpowiedź :)

PostNapisane: 29 lipca 2015, 19:08 
Zacna persona forum

rafall2 napisał(a):
Witam. U mnie to samo. W tamtym roku wylewająca się przy mocnym nadmuchu woda w tunelu środkowym i mokre wykładziny po obu stronach z tyłu, w tym mokre tylko wykładziny. Rok temu zdejmowałem ze znajomym całą deskę, bo myśleliśmy że może coś z nagrzewnica. Teraz wiem jedno- na pewno jest to woda. z racji,że mało jeżdziłem to praktycznie klimy nie używałem aż do teraz. I znów mokre wykładziny z tyłu, normalnie bagno. Aha pod autem z rurek odprowadzających skropliny woda tez kapie, nie jakoś bardzo dużo ale kapie. Zatem moje pytanie czy to mogą być nie do końca przytkane rurki?? Bo już nie daje z tym rady. Jeśli tak to macie może jakiś sposób na ich udrożnienie?? Co myślicie o delikatnym dmuchnięciu tam powietrzem? Drucikiem rzeczywiście nie da rady, bo próbując tam się dostać od spodu zaraz jest zagięcie. A może to coś innego? Osuszacz chyba raczej nie ma z tym nic wspólnego ? Czy sie myle?

Osuszacz na pewno nie jest odpowiedzialny za skropliny cieknące z odpływów, spróbuj udrożnić powietrzem.Przy sprawnym układzie w upalny dzień gdy drzwi są otwarte a tem.ustawiona jest nisko można powiedzieć że się leje[w niedługim czasie masz staw pod autem].

PostNapisane: 29 lipca 2015, 19:18 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 520i e46 320i
Lepiej sprawdźcie odpływy szyberdachu bo jak się przytkały to wtedy będzie woda w aucie

PostNapisane: 29 lipca 2015, 21:59 
Pierwsze kroki

Zimny napisał(a):
rafall2 napisał(a):

Osuszacz na pewno nie jest odpowiedzialny za skropliny cieknące z odpływów, spróbuj udrożnić powietrzem.Przy sprawnym układzie w upalny dzień gdy drzwi są otwarte a tem.ustawiona jest nisko można powiedzieć że się leje[w niedługim czasie masz staw pod autem].

OK, dzięki. Lewy udrożniłem rozpinając przy nagrzewnicy, ale ile było problemu żeby później połączyć to głowa mala. Prawego już tak nie robiłem. Teraz czekam gorących dni żeby zobaczyć co i jak. Jeśli to nie dało rady zapodam powietrze od spodu...

PostNapisane: 29 lipca 2015, 22:02 
Pierwsze kroki

zakwas napisał(a):
Lepiej sprawdźcie odpływy szyberdachu bo jak się przytkały to wtedy będzie woda w aucie

Nie mam szybra,a problem na 100% tkwi w odpływie skroplin z klimy

PostNapisane: 8 lipca 2016, 22:29 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam, udało się udrożnić ten odpływ od klimatyzacji ? I czy to rzeczywiście był ten problem mokrych tylnich dywaników? pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1