BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 19:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Olej W Automatycznej skrzyni Biegów ZF . Pomoc/Porada
PostNapisane: 17 lipca 2016, 09:14 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: m52TUb28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 5#p1437255
Stara Galeria .
Witam .. Proszę o Pomoc w doborze oleju lub pokierowanie mnie czy aby na pewno mam olej właściwy .

Samochód to BMW e39 528iA skrzynia ZF a5s325z (Tak wychodzi po Vin GN07561)

Olej Do tej Skrzyni Według BMW to ATF 4 ( takiej informacji tylko udzielił mi Pracownik BMW )

Zielona Nalepka Na skrzyni ( BMW OIL PART no. 83229407807 ) Według tego numeru jest to olej LT 71141 i taki zakupiłem tylko Firmy MPM FM+ (16001FM)

Teraz Mój dylemat Polega na tym że zauważyłem małą kropelkę oleju pomiędzy Skrzynia a Silnikiem Koloru bardziej Czerwonego ( Po prostu wisiała sobie na Śrubce najniżej Położonej do Ziemi .. W okuł tego miejsca było sucho , a sam zapach nie mówił mi nic na temat tego z czym mam do czynienia )

A że to mój pierwszy Automat i czeka mnie długa Droga do domu (1600km) wiec jestem trochę tym przestraszony i chce dolać (sprawdzić Stan Oleju)

I teraz Kupiłem Olej jak wyżej MPM i jest on Koloru ZŁOTEGO , i jeśli w mojej skrzyni jest koloru czerwonego to mogę porostu uzupełnić ubytek ? nic złego się nie powinno Stać ? Dodam że jak tylko Będę już w kraju to zamierzam zrobić kompletna wymianę Dynamiczna oleju . (Olej MPM kupiłem tylko aby w razie czego Uzupełnić Ubytek ponieważ tutaj w Holandii objeździłem cały Rotterdam i maja tylko taki olej odpowiadający mojej specyfikacji ..

Dodam że samochód nie zostawia żadnych plam oleju .. Skrzynia biegów działa jak należny chodź kiedy jest zimna Przeciąga na biegu (z 1 na 2 ) ale nie zawsze . W sumie to tyle z odczuć pracy Skrzyni biegów . A zastanawia mnie jeszcze tylko to czy olej Który Prawdopodobnie jest w Skrzyni Przy przebiegu 230tkm Może ze złotego zmienić kolor na Czerwony ? Bo raczej moim zdaniem jest on za czysty Nawet jak na Kolor Czerwony (czerwono mieniony się na Przejrzysty ) Dodam że nie mam Pojęcia O Jakich kol wiek Wymianach Oleju w skrzyni itp .

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] Olej W Automatycznej skrzyni Biegów ZF . Pomoc/Porada
PostNapisane: 17 lipca 2016, 18:33 
Forumowicz

Stara Galeria .
Proszę o Pomoc ponieważ nie wiem co robić z ta dolewką oleju .. a wiadomo Mało to źle a skrzyni zabić nie chcę ..

PostNapisane: 17 lipca 2016, 20:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: e38
Kod silnika: M67
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134212
ludzie pewnie odpoczywają , jest weekend wiec spokojnie zaraz ktoś kto to ogarnia Ci odpisze . Z drugiej strony jeżeli tak jak napisałeś masz lekkie pocenie i założymy ze faktycznie wyciek jest ze skrzyni to (bo tego nie wiemy ale to Cię martwi) to i tak śmiało możesz pokonać zaplanowana trasę . Musiałoby się lac żebyś zajechał skrzynie .

PostNapisane: 17 lipca 2016, 20:28 
Forumowicz

Stara Galeria .
W sumie to czy lekkie czy nie to coś jest nie tak .. stan wole sprawdzić tylko chodzi o mieszanie tego oleju .. a może to ja widzie inaczej (kolor)leżąc pod autem .. tak czy inaczej mam obawy .. bo w sumie wszystkie wycieki jakie miałem są usunięte . a w dolnej części silnika pomiędzy skrzynia a Silnikiem Niema nic co by ciekło (Wiem każdy mały nawet wyciek może rozsiać się gdzieś indziej ale już wszystko mam na tip top z wyciekami ) akurat na ta jedna śrubą ..

Olej znajdował się mniej więcej na śrubie numer 3 z rysunku i nigdzie więcej
http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=24_0827

( jest tam otwór wielkości dużego palca wskazującego ) I w tym otworze jest sucho ,, sprawdzałem z 4 razy traktując to Breake Clin .

Obawy mam tez czy można dolewać oleju jeśli są jakieś ubytki ..

PostNapisane: 18 lipca 2016, 07:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
kolor oleju nie zawsze odzwierciedla to, jaki jest wlany - więc tym nie sugeruj się zbyt mocno
wg mnie sprawdź poziom i w razie potrzeby dolej coś zgodnego ze specyfikacją ZF: 02F, 04D, 03D, 09, 11A, 11B, 14A, 14B, 16L, 17C lub wspomniany przez Ciebie LT71141, czyli Dextron IIIH. Wracaj śmiało, kropla to nic wielkiego. Po powrocie usuniesz usterkę i zrobisz obsługę skrzyni :)

Obrazek

PostNapisane: 19 lipca 2016, 08:18 
Forumowicz

Stara Galeria .
Ok rozumiem .. jestem umówiony już na sprawdzenie stanu Oleju .. A powiedzcie mi bo już na przyszłość chciałbym sam dla siebie się dowiedzieć dlaczego tak ważne jest dolewanie oleju w temperaturze podaje przez Producenta ?

A dodatkowo Czy faktycznie dynamiczna wymiana oleju jest lepsza niż stateczna ? i czy przy dynamicznej wymianie Olej z Konwertera także zostanie wypłukany/Przetłoczony na świeży ? Czy na coś szczególnego zwrócić uwagę przy wymianie Oleju ?

PostNapisane: 19 lipca 2016, 09:11 
Przyjaciel forum

owen05 napisał(a):
A powiedzcie mi bo już na przyszłość chciałbym sam dla siebie się dowiedzieć dlaczego tak ważne jest dolewanie oleju w temperaturze podaje przez Producenta ?

żeby sprawdzić właściwy poziom

owen05 napisał(a):
A dodatkowo Czy faktycznie dynamiczna wymiana oleju jest lepsza niż stateczna ?

tak, bo wymienisz 100% oleju a nie 50%

owen05 napisał(a):
i czy przy dynamicznej wymianie Olej z Konwertera także zostanie wypłukany/Przetłoczony na świeży ?

tak

owen05 napisał(a):
Czy na coś szczególnego zwrócić uwagę przy wymianie Oleju ?

właściwy olej, porządny filtr i temperatura oleju ok. 40-50st.

Obrazek

PostNapisane: 19 lipca 2016, 22:08 
Forumowicz

Stara Galeria .
Ok wiec Teraz pytanie jaki olej zalać ? Jest dożo ogłoszeń na Allegro wiec sam nie wiem jaki bd najlepszy dla mojej skrzyni .
Jaki Olej ? Jaki Filtr ? może ktoś wie gdzie najlepiej wymieniać olej ? chodzi mi o warsztaty ? Będę miał 2 tygodnie na ogarniecie tematu ze skrzynią + inne duperele ( a nie wiem jaki czas operacyjny wymiany dynamicznej .

Dokładnie to bd w Zamościu wiec Lubelskie .

PostNapisane: 19 lipca 2016, 22:20 
Forumowicz

Stara Galeria .
A jeszcze Pytanie , o drgania czy Moja skrzynia Może je powodować ?

Skrzynia Jak wyżej ZF .

Prędkość 80-130 drgania i rosa od 80 jak odpuszczę gaz to czuć je bardziej na Manualnym trybie na 4 biegu kiedy przyspieszam i odpuszczam gaz mniej to czuć ( może efekt placebo ) Ogólnie na postoju lub gdzie kol wiek drgań brak . Poduszki pod skrzynia sam wymieniałem na Febi Prokitt . Czytałem dużo na temat wibracji skrzyni i większość postów dotyczy skrzyń GM i Diesel .

Skrzynia Nie szarpie z D na R lub Inaczej .. rusza normalnie nawet zrywnie ,, nie ma dźwięku buczenia skrzyni i niepokojących odgłosów .

( Poza Przeciąganiem Biegu jak wyżej zauważyłem że czasami czuć mocne przełączenie biegu z 3 na 4 przy niskich obrotach około .2500 na Niższe ..

PostNapisane: 20 lipca 2016, 07:14 
Przyjaciel forum

owen05 napisał(a):
Ok wiec Teraz pytanie jaki olej zalać ?

zgodny ze specyfikacją, o której pisaliśmy czyli GM Dexron III H / ATF LT 71141 / ZF 02F, 04D, 03D, 09, 11A, 11B, 14A, 14B, 16L, 17C

owen05 napisał(a):
na Allegro

nie każdy tam oszukuje, ale bądź ostrożny

owen05 napisał(a):
Jaki Olej ?

np. ja mam ATF DM

owen05 napisał(a):
Jaki Filtr ?

wg mnie OEM z ASO lub ZF, ale w ostateczności weź Mann'a

owen05 napisał(a):
może ktoś wie gdzie najlepiej wymieniać olej ? chodzi mi o warsztaty ? Będę miał 2 tygodnie na ogarniecie tematu ze skrzynią + inne duperele ( a nie wiem jaki czas operacyjny wymiany dynamicznej .

Dokładnie to bd w Zamościu wiec Lubelskie .

w Twoich rejonach nie znam, jak masz ochotę na wycieczkę do Kielc to mogę Ci polecić dobrego mechanika, mój bardzo dobry znajomy :ok:

owen05 napisał(a):
A jeszcze Pytanie , o drgania czy Moja skrzynia Może je powodować ?

czy na pewno ze skrzyni?

Obrazek

PostNapisane: 20 lipca 2016, 07:50 
Forumowicz

Stara Galeria .
Czy na pewno tego nie wiem trudno mi to zdiagnozować .. jest dożo postów na temat tych wibracji ale nie znalazłem postu w którym ktoś by napisał że skrzynia ZF powoduje takie same wibracje jak GM w Diesel .. Ogólnie to nie mam ze skrzynia problemów tak jak wymieniłem wyżej .. Ale wibracje auta Były na zimówkach r15 ori Felgi (Małe ) na Letnich r16 Ori felgi (małe) , Ale teraz jak założyłem felgi r18 (wyważane 4 razy) to w przedziale tych prędkości wyżej jest tragedia . dopiero jak zasuwam 140 km/h licznikowe i Więcej jest spokój .. A najgorzej jak odpuszczę gaz w okolicy 120km/h wtedy az do 80 km/h wibracje występują bardzo silne .

PostNapisane: 20 lipca 2016, 07:58 
Przyjaciel forum

forami możesz się posiłkować, ale właściwej diagnozy u dobrego mechanika nic nie zastąpi

Obrazek

PostNapisane: 20 lipca 2016, 09:57 
Forumowicz

Stara Galeria .
Czytam Fora żeby rozważyć jakie elementy ludzie wymieniają .. tyle że tak jak napisałem .. Czy skrzynia ZF miała takie same problemy jak GM ?

Co do dobrego mechanika to w tych czasach ciężko .. wiec na ogół robię wszystko sam i tak samo jeśli trzeba by było wymieniać Konwerter to poświecę swój urlop żeby samemu to Ogarnąć bo Moje auto sam naprawie najlepiej .. Zresztą wole robić to sam .

Tyle że nie wiem co sprawdzić i co może tak bardzo rozjeżdżać się przy takiej prędkości . Dlatego czytając dużo tematów ludzie narzekają na Konwerter ale w większości tak jak pisałem to Skrzynia GM ..

o ZF skrzyni nie znalazłem nic praktycznie ,, ( U mnie nie występuje Falowanie Obrotów w czasie jazdy itp)

A co Do olejów do tych skrzyń to może ktoś polecić użytkowników Allegro którzy sprzedają Pewne Oleje ?

PostNapisane: 20 lipca 2016, 11:55 
Forumowy terrorysta

Temat o automatach , w wolnej chwili można poczytać :). viewtopic.php?f=8&t=117815

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1