BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 00:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] - Pomoc w podjęciu decyzji dot. oleju
PostNapisane: 19 lipca 2016, 22:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Mechanik 10 000km temu zalał mi Gulfa 10w-60, ja sam nie wiedzialem co tam było lane, więc taką podjął decyzje. Po czasie wgłębiłem się w temat i powinienem mu powiedzieć, żeby zalał 5w-30 albo 5w-40, mogę przejść po tym dystansie bez problemu na ten olej? Rano przy odpalaniu na zimnym, przez sekunde słychać klupanie, potem jest okej. Pacjent m43tub19.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] - Pomoc w podjęciu decyzji dot. oleju
PostNapisane: 19 lipca 2016, 22:39 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: m52TUb28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 5#p1437255
Stara Galeria .
Możesz Przejść na 5wXX Ale .. Może wystąpić Branie oleju Dymienie ITP .. I teraz Może to przejść z czasem lub nie .. i wtedy bd potrzebny powrót na Olej Podany Przez ciebie .. choć w większości przypadków nic się nie dzieje .. (wszystko zależy od wyeksploatowanych elementów silnika ) i sam jego stan I przebieg ..

Ale jeśli teraz wszystko jest ok to ja bym wymieniał na 5w40 valvoline lub Motul ..
Sam użytkuje Valvoline 5w40 synPower od Kilku lat we wszystkich samochodach BMW/Opel/Volvo/Audi i nigdy nie było żadnych objawów lub skutków ubocznych.. . Decyzja jednak należy do ciebie .. Ponieważ ja Kupuje oleje Prosto od Wytwórcy .. wiec jestem pewien tego co wlewam .

PostNapisane: 19 lipca 2016, 22:43 
Forumowicz

Stara Galeria .
(Nie doczytałem) co do klepania to tak właśnie będzie ponieważ olej 10w60 jest bardzo gesty .

Co do oleju to naprawdę możesz czytać dożo postów lecz jeśli silnik chodzi jak trzeba to zrób mu wymianę jak najszybciej i nie ma co się martwić .

PostNapisane: 19 lipca 2016, 22:48 
Pierwsze kroki

owen05 napisał(a):
(Nie doczytałem) co do klepania to tak właśnie będzie ponieważ olej 10w60 jest bardzo gesty .

Co do oleju to naprawdę możesz czytać dożo postów lecz jeśli silnik chodzi jak trzeba to zrób mu wymianę jak najszybciej i nie ma co się martwić .

Chodzi jak trzeba, na 9000km dolałem 400ml oleju, ale to prawdopodobnie przez odmę z którą było coś nie tak od dłuższego czasu, motor niby delikatnie się poci, ale to też nie nówka. Nie dymi, zbiera się, ma moc, 180 idzie na autostradzie jak szalona :cisza: Tak więc zagadam przy wymianie, bo już blisko.

PostNapisane: 20 lipca 2016, 09:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
Polecam motul 5w40. Sam użytkuje i jestem zadowolony. Dodatkowo możesz pokusić się o płukanie silnika przed wymiana, na pewno nie zaszkodzi, u mnie dużo syfu po Castrolu wypłukalo. Co do teorii, ze silnik się rozszczelni czy inne opinie mechaników od golfów 2 to się nie sugeruj, jak silnik zdrowy to nic mu nie będzie, wrecz przeciwnie. :)

Oczywiście płukanka jakaś sensowna, np Liqui Moly

PostNapisane: 20 lipca 2016, 10:01 
Forumowicz

Stara Galeria .
Szczerze to używałem Kiedyś Paru Preparatów do oleju (Dodatków do czyszczenia przed wymiana) I moje zdanie to takie że lepiej zalać DOBRY olej i on już zrobi swoja robotę i to lepiej niż płukanki .

Dla mnie "Płukanki" to taki chwyt .. Chodź np do świeżego Oleju Polecam Liquy Molly Ceratec .

PostNapisane: 20 lipca 2016, 10:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
owen05 napisał(a):
Dla mnie "Płukanki" to taki chwyt

nie chwyt tylko produkt, który oczyszcza silnik, żeby olej (dobry) mógł pracować w optymalnych warunkach

Obrazek

PostNapisane: 21 lipca 2016, 08:24 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318 Touring
Kod silnika: M43TUB19
Silnika tym nie zabijesz, choć nie wiem jaki tutaj jest sens lania oleju z indeksem 60, nawet jakby żarł sporo. Po jednym cyklu na takim oleju możesz spokojnie przejść na nominalny ale...

Rozumiem, że nie wiesz, co było lane przed tym olejem? Jeśli nie wiesz przechodź stopniowo na niższe indeksy obserwując ile wcina, dwa - nie przechodź od razu na rarytasy typu 0W30 żeby nie wypłukało nagaru i nie zatkało kanałów olejowych. Jeśli pojawią się wycieki na zewnątrz nie przejmuj się - uszczelnij, to nie jest tragedia. Gorzej jakby brał na pierścieniach, wtedy trzeba go będzie doinwestować. 400 ml na 9000 km masz przy oleju z bardzo wysokim górnym indeksem lepkości (60) - nie radzę schodzić na początek niżej niż 40. Dolny (10) indeks lepkości powoduje klupanie na zimnym, w ziemie będzie jeszcze gorzej, ale jeśli zaraz mu przechodzi to też nie uszkodzisz silnika. Przejście na niższy indeks nie powinno mieć negatywnych skutków na wycieki zewnętrzne, natomiast na wewnętrzne - nie wiem. Może na początek 5W40 i zobacz jak będzie się zachowywał.

Byle to nie był minerał. Ważna jest norma spełniana przez olej, nie tylko indeks lepkości.

PostNapisane: 21 lipca 2016, 21:01 
Pierwsze kroki

helmud7543 napisał(a):
Silnika tym nie zabijesz, choć nie wiem jaki tutaj jest sens lania oleju z indeksem 60, nawet jakby żarł sporo. Po jednym cyklu na takim oleju możesz spokojnie przejść na nominalny ale...

Rozumiem, że nie wiesz, co było lane przed tym olejem? Jeśli nie wiesz przechodź stopniowo na niższe indeksy obserwując ile wcina, dwa - nie przechodź od razu na rarytasy typu 0W30 żeby nie wypłukało nagaru i nie zatkało kanałów olejowych. Jeśli pojawią się wycieki na zewnątrz nie przejmuj się - uszczelnij, to nie jest tragedia. Gorzej jakby brał na pierścieniach, wtedy trzeba go będzie doinwestować. 400 ml na 9000 km masz przy oleju z bardzo wysokim górnym indeksem lepkości (60) - nie radzę schodzić na początek niżej niż 40. Dolny (10) indeks lepkości powoduje klupanie na zimnym, w ziemie będzie jeszcze gorzej, ale jeśli zaraz mu przechodzi to też nie uszkodzisz silnika. Przejście na niższy indeks nie powinno mieć negatywnych skutków na wycieki zewnętrzne, natomiast na wewnętrzne - nie wiem. Może na początek 5W40 i zobacz jak będzie się zachowywał.

Byle to nie był minerał. Ważna jest norma spełniana przez olej, nie tylko indeks lepkości.

Tak więc zrobię, Zaleje Motula 5w40 8100 X-Clean. Robić płukankę? Czy po prostu następnym razem skrócić czas wymiany oleju?

PostNapisane: 22 lipca 2016, 06:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
dropz napisał(a):
Robić płukankę? Czy po prostu następnym razem skrócić czas wymiany oleju?

koszt płukanki jest na tyle mały, że wg mnie warto

Obrazek

PostNapisane: 22 lipca 2016, 08:31 
Pierwsze kroki

No dobra, zrobie te płukankę Liqui Moly i zaleje 5w40, ale jakim? Motul, Valvoline, Specol?

PostNapisane: 25 lipca 2016, 22:53 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318 Touring
Kod silnika: M43TUB19
Jeszcze jedno odnośnie samych olejów, myślę że dosyć ważne, bo w uzasadnia że lepszym rozwiązaniem jest uszczelnienie silnika niż przechodzenie na wyższe indeksy lepkości.

poczytałem trochę i okazuje się że... "gęstszy" olej może spowodować jego zwiększony pobór przez silnik. Pierścienie zgarniające mogą nie zebrać warstwy oleju gdy jest zbyt gruba.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1