BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 20:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Problem ze skręcaniem przy ruszaniu do przodu i tyłu
PostNapisane: 11 sierpnia 2016, 18:33 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Witam,

Po krótce opisze swój problem...otóż sprawa dotyczy E46 2003r 320d 150KM sedan, na skręconej prawie do końca kierownicy przy ruszaniu do przodu jak i cofaniu autem w prawo kierownica sama się dokręca do prawej strony, a prawidłowo powinna odbijać żeby się wyprostować tzn. koło kierownicy skręca samo do oporu przy tym czuć delikatne bujanie przodu auta do góry i do dołu oraz słychać minimalnie takie specyficzne "hurgotanie" taki dźwięk jakby coś o coś skrobało nie potrafię tego wytłumaczyć. Przy skręcie w lewą stronę czegoś takiego nie ma. Niestety w tym temacie już zgłupiałem od czego to może być... wahacze, łączniki, końcówki drążków, łożyska mcpersona wymienione wszystko na częściach Lemfordera oczywiście obustronnie oraz amortyzatory Sachs'a, z magla nic się nie leje jest suchy. Po ustawieniu geometrii również nic się nie poprawiło (była ustawiana laserowo). W czym może jeszcze tkwić problem z taką usterką? Jakieś pomysły? Zamieszczam film żeby mniej więcej zobrazować jak to u mnie wygląda i o co chodzi ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Problem ze skręcaniem przy ruszaniu do przodu i tyłu
PostNapisane: 11 sierpnia 2016, 19:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57d30
nie wiem czy dobrze trafię ale obstawiam geometrię. Albo coś jest pogięte albo źle ustawione skoro wszystko wymienione. A dokładniej to chodzi o różnicę kąta skrętu kół. Koła nie podążają po łukach odpowiednio większych od siebie i dlatego też występuje efekt przeciąganego koła (szurania).

PostNapisane: 11 sierpnia 2016, 20:07 
Poszukaj zanim zapytasz

Taka teoria też miała miejsce u jednego mechanika z tym, że napisałem geometria po wymienieniu wszystkiego była ponownie ustawiona w specjalnym zakładzie, który się tym zajmuje. Co może być "pogięte"? Nadmienię również, że auto stało dwa dni na diagnostyce na podnośniku i nic nie znaleźli co mogłoby być wadliwe... Nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie ale od początku jak mam to auto (właśnie minęły dwa lata) jest coś uszkodzone z DSC po prostu nie można wyłączyć na pierwszy oraz drugi poziom tyle, że po przytrzymaniu włącznika od DSC odłącza całkowicie kontrole trakcji i ABS natomiast na zegarach nie pokazuje tej żółtej kontrolki od DSC i ABS-u. Po podpięciu samochodu pod komputer wyszedł błąd czujnika kąta skrętu, jego kalibracja też nic nie pomogła.

PostNapisane: 11 sierpnia 2016, 21:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
skoro czujnik jest uszkodzony to kwalifikuje się do wymiany.

PostNapisane: 12 sierpnia 2016, 07:13 
Poszukaj zanim zapytasz

Na tyle zielony nie jestem, był podpięty drugi czujnik ale historia była taka sama, ma ktoś namiar na kogoś w okolicach Warszawy kto umiałby poradzić sobie z tym problemem? Chodzi mi dokładniej tak jak kolega pisał wcześniej aby ustawić różnice kąta skrętu kół?

PostNapisane: 11 grudnia 2019, 22:07 
Poszukaj zanim zapytasz

Chciałbym podpiąć się do tematu, mam identyczny problem. Czy ktoś już go rozwiązał? Proszę i jakieś rady

PostNapisane: 12 grudnia 2019, 12:56 
Forumowicz

Moje BMW: e 46
Kod silnika: m47
Witam mialem podobny obiaw kolo kierownica samo dokrecalo sie w lewo az tak ze potem ciezko bylo odkrecic kierownica w prawo.Efekt taki jakby sie zatrzasnelo.Pomoglo ustawienie geometri.Problem polega na tym ze majstry co to ustawiaja musza ustawic oba kola tak samo a nie ze niby miesci sie w normie. np. ma byc -1 stopien to ma byc po obu stronach tak samo a nie np -1 stopien jedno kolo drugie -1.5 bo to sie miesci w normie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1