BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 15:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] założenie ringów
PostNapisane: 22 listopada 2007, 18:57 
Forumowicz

Witam. Chcę założyć ringi w lampy (zwykłe bez soczewki) i pytanie brzmi czy duży jest problem z rozebraniem obudowy i zamontowaniem ringów i najważniejsze pytanie czy podczas poziomowania się lamp ring nie będzie koligował z ruchem klosza. Proszę o porady osób które rozbierały lampy w E39. Dziękuję i pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 22 listopada 2007, 20:41 przez Danek24, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2007, 20:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
Danek24, rozebranie lamp jest proste , ale trzeba uważać żeby nie połamać uchwytów od klosza i regulacji lamp tzn. przy rozkładaniu czy składaniu uważać żeby nie naciskać ( mocno nie dotykać ) tych miejsc gdzie są żarówki od świateł mijania i drogowych. Co do wyjmowania i rozkładania lamp to :
1. odkręcasz cztery wkręty lampy ( 2 na górze, 2 na dole )
2. odczepiasz wszystkie kostki od żarówek.
3. wysuwasz lampę do przodu , trochę po skosie, bo przy błotnikach są takie zaczepiki które zachodzą za błotnik.
4. później podważasz lekko śrubokrętem płaskim zaczepu klosza jest ich chyba wszystkich 6 (2 na górze, 3 na dole , 1 między lampą a kierunkiem )
5. klosze wewnętrzne trzymają się każda na dwóch metalowych spinkach , które musisz podważyć i zeskoczą ( przy zakładaniu tych spinek uważaj bo przy mocniejszym naciśnięciu te szklane środkowe klosze potrafią pęknąć )
ze składaniem myslę że już sobie poradzisz :)

ps. jak rozbierzesz lampy to wszystko w środku pomyj , oprócz odbłyśników bo możesz je porysować :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2007, 13:59 
Forumowicz

spoko a tej cieniutkiej listwy nie muszę zdejmować tej pod lampą?? a jeśłi chodzi o rozebranie klosza to czy musze wstawiać ring do środka lampy? Myślałem o zamocowaniu ich wokół klosza ale na zewnątrz. Nie wiem moze sie mylę ale taki miałem zamiar. Co o tym myślisz? W środku lampy odblaski się poruszają (poziomowanie lamp) nie będzię to zaczepiać o ring?? Gdyby je obsadzić na zewnątrz lampy to by było mniej roboty no i pewniak co do regulacji światła.

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2007, 15:28 
Pierwsze kroki

:rotfl: Ringi lepiej stroją wewnątrz

Tytuł:
PostNapisane: 25 listopada 2007, 15:25 
Forumowicz

hehe rozumne. Narazie czekam na paczuchę założę i zobaczę jak to wyjdzie o efektach napiszę.

P.s słyszałem że mogą pulsować :kwasny: ale to nic coś sie wymyśli na to. Pozdrawiam

[ Dodano: 4 Grudzień 2007, 10:47 ]
już po zawodach. Ringi założone ale lekko mygają (pulsują) Nie wiem czym to sie ma ale jak miałem diodowe postojówki to tak samo pulsowały. Kurcze ma ktoś na to moze jakiś patent?? Mi już brakuje pomysłów. Ogólny efekt nie jest zły (jak na dokładane tanie ringi) Pozdrowionka

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1