BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 16:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Problem z szyberdachem
PostNapisane: 27 sierpnia 2016, 14:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Witam
Szukałem na forum ale nie znalazłem żadnej odpowiedzi. :(
Mam problem z z szyberdachem, a mianowicie po przyciśnięciu do zamknięcia, szyberdach idzie do przodu, nie dochodzi do końca i wraca jakieś 5 cm. Jeśli przytrzymam przycisk to dojdzie do końca i się zamknie.
Drugi problem to nie otwierający się szyberdach do góry. Lekko wypycha szybę do góry, ale dalej nie idzie. Jeśli spróbuję wypchnąć ręką to wychodzi ale nie zostaje w takiej pozycji.
Ktoś wie jak to ogarnąć ? Z góry dzięki za pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Problem z szyberdachem
PostNapisane: 29 sierpnia 2016, 03:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
ja u siebie problem z szyberdachem rozwiązałem poprzez zakup kompletnego szybra za 130zł i wymianę całości. domyslam się że na tym etapie nie rozważasz tej opcji ale przypomnij sobie o niej jeżeli inne opcje naprawy zawiodą

PostNapisane: 31 sierpnia 2016, 22:13 
Pierwsze kroki

Pomyślę nad tym, a możesz powiedzieć na czym polegała wymiana całego szyberdachu, opisać to krok po kroku ?
Nie bawiłem się z tym, chcę wiedzieć jak to ogarnąć bez ewentualnych dodatkowych szkód.

PostNapisane: 1 września 2016, 11:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
nie ma problemu, generalnie jest troche dlubania ale proces jest banalny.

Musisz odczepić podsufitkę od mechanizmu szyberdachu. W tym celu musisz wyjąć szybę/blachę szybra - uchylasz do go góry, odsuwasz gumowe osłonki śrub (po 3 na stronę), odkręcasz je, Potem wykręcasz mocowania podsufitki do mechanizmu

Demontaż podsufitki (musisz zdjąć lub odchylić słupki, odkręcić zasłoneczniki, powyjmować oświetlenie, jeśli masz kombi to wyjąć teź osłony głośników) trzeba uważać żeby nie ubrudzić podsufitki.

Odpinasz 4x odpływ z szyberdachu, odpinasz kostkę elektyczną do silnika szybra. Potem odkręcasz chyba 10 śrub samego mechanizmu i tyle w zasadzie. Składasz w odwrotnej kolejności.

Musisz ustawić potem blachę/szybę szyberdachu (przykręcasz, zamykasz, patrzysz czy jest dobrze, uchylasz poprawiasz i tak do skutku). Jeśli masz sedana to możesz mieć trochę problem z wydobyciem mechanizmu z wnętrza ale jest to mozliwe. Jesli masz kombi to po prostu tyłem i już.

Brzmi to wszystko jak rocket science ale uwierz, że to proste. Poszukaj na youtube'ie tutoriali w dowolny, języku. Zobaczysz jak się to odkręca (mówie głównie o demontażu i regulacji blachy). Wprawnej osobie cała operacja zajmie godzinę, niewprawnej na pewno dużo więcej ale nie bój się tego tematu ;)

PostNapisane: 1 września 2016, 18:33 
Pierwsze kroki

Dzięki wielkie za opisanie :)
Myślę że jeśli nie będzie inna możliwość naprawy to będę musiał jechać z całym szyberdachem.
Dzięki wielkie za info, w razie czego będę się odzywał jeszcze.
:)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1