BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 05:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E90] n43 318i 143km 2008rok, lift, Bledy Vanos+Wałek.
PostNapisane: 17 października 2016, 15:55 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e90
Ok, to tak na wstępie:

Jestem posiadaczem BMW e90 318i z silnikiem n43 o mocy 143km, rok 2008

Auto raz na jakis czas, ale praktycznie codziennie wyrzuca blad silnika przekreslony w polowie na zolto, do tego, tak jakby przy opuszczaniu gazu slychac strzal pojedynczy, jakby dopalalo mieszanke.
Do tego po odkreceniu korka dosc mocno ulatują mam nadzieję opary, załączam ich filmik

https://youtu.be/Q2cZDB75QG8

Dodatkowo po odkreceniu korka przy pracujacym silniku zaczyna nim dość mocno telepać / chlapie olejem.

https://youtu.be/81xL8jzYA0Q

Najgorsze jest to, że w aucie zrobiłem już dość dużo, a i dalej mam pod górkę, z wymienionych rzeczy:

-uszczelniacze zaworów
-pierścienie
-planowanie głowicy

Następnie po kilku tyś km,

-panewki
-korbowód
-wał korbowy
-planowanie głowicy
-uszczelki
-kompletny rozrząd
-pompa wody
-wyprogramowanie NOX'a

Podpialem autko pod komputer i wyszedl :

Obrazek

oraz

Obrazek

Wywnioskowalem z tego, ze wypadalo by wymienić elektrozawór vanosa, i tak zrobilem. Blad vanosa zniknal, lecz dalej zostal wałek rozrządu.
Postanowilem, że wymienie też czujnik polozenia walka, zamowilem, zrobilem, a blad jak byl tak zostal, a dodatkowo wyskakuja mi bledy komunikacji tj. na zdjeciu:

Obrazek

Może źle się zasugerowałem i wymieniłem zły czujnik, tzn pomieszałem wlot z wylotem ? Sugerowałem się manualem, który pokazuje, że jest to wlotowy:
Obrazek

Reasumując tu moje pytania:

1- Powinienem obawiać się błędów komunikacji?? Nigdy wcześniej mi się one nie pojawiły.
2- Chlapanie z korka oleju po odkręceniu oraz dymienie tj. na filmiku jest OK?
3- Czy wymiana drugiego elektrozaworu ma sens ?

I magiczne pytanie:
4. Co zrobić ?

Pozdrawiam! :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E90] n43 318i 143km 2008rok, lift, Bledy Vanos+Wałek.
PostNapisane: 17 października 2016, 16:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
Ale z tym dymem pojechałeś, przecież jak olej rozgrzany to po odkręceniu korka w każdym silniku będzie dymić para u mnie to samo jest w N52 zresztą w każdym silniku tak jest mialem E46 z N42 to samo było silnik raczej chodzi ci ok, one tak terkotaja niestety 4 gary tak mają bo N52 w E60 to całkiem inna bajka kultura pracy jak w rasowym R6 dlatego wrociłem do R6. Ale z N42 przez 1.5 roku nie miałem żadnej awari nic. Raz zaswieciła mi się zimą kontrolką check engine swieciła tydzień i sama zgasła i się nie pojawiła więc nic z tym nie robiłem.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1