BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 23:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Prawa półoś ma bicie.
PostNapisane: 3 lipca 2017, 14:00 
Forumowicz

Moje BMW: E91
Kod silnika: M57T2D30
Witam. Właściwie od początku posiadania auta, borykam się z problemem buczenia i drgań podczas szybszej jazdy, stuków metalicznych podczas zmiany biegów, dodatkowo trudność z wysprzęgleniem auta na pochyłości, auto również niechętnie się stacza na luzie, tak jakby były jakieś opory w zespole napędowym. Ostatnio wymieniałem z tyłu wymieniałem tuleje pływające, tuleje przednie(pod progiem), wymienione zostały półosie, łożyska kół, dyfer, podpora wału a drgania i metaliczne stuknięcia podczas zmiany biegów nie ustąpiły. Byłem dziś na stacji diagnostycznej umówić się na geometrię i wpadłem na pomysł, żeby puścić auto na rolkach i zobaczyć co tam się dzieje. Co zauważyłem, prawa półoś ma bicie i cały dyfer drży. Rozumiem, że taka sytuacja nie może mieć miejsca i tutaj moje pytanie. Czym to może być spowodowane?. Moje podejrzenia. Nr1 - zły kąt pochylenia tylnego koła, co wymusza skos półosi na krzyżaku. Kąt pochylenia na pewno jest do poprawy bo kiedyś już byłem na geometrii ale śruby były tak zapieczone, że facet nie mógł ich ruszyć. Teraz wszystko jest nowe i z ustawieniem nie będzie problemu. Nr2 - Wybite tuleje wózka, ewentualnie był jakiś strzał i wózek jest wypaczony. Jeżeli któraś tuleja mocująca puściła to przechylenie wózka na jedną lub prawą stronę wymusza ruch półosi w sposób nieosiowy. Ciekaw jestem waszych opinii i proszę o porady na ten temat.

PS. Wykluczam wadliwość półosi, bo to już jest druga, nowa.

Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Prawa półoś ma bicie.
PostNapisane: 4 lipca 2017, 00:34 
Forumowicz

Moje BMW: E60
Kod silnika: N52B25AF
Mi to wygląda na jakiś kompleks bolączek. Co do półosi to naprawdę trudno jest wygenerować opór, który będzie je blokować. Półośki dostosowują się do pracy zawieszenia i po to masz luz poprzeczny żeby przy wygięciu nie tworzyły się opory związane z różnymi odległościami.

Jak sprzęgło i dwumasa? Zwalałeś skrzynię i sprawdzałeś czy wszystko w tym obszarze gra? Jednym z problemów może być, np. zapowietrzony układ wysprzęglika, a przy okazji może masz też zużyte poduszki skrzyni i inne problemy ze skrzynią/sprzęgłem/dwumasą. Jako, że to manual to polecam udać się do jakiegoś mechaniora i pogrzebać przy skrzyni i sprzęgle. Auto, które ma problem z geometrią częściej zjada nierównomiernie bieżnik opon aniżeli powoduje jakieś drgania, buczenia i metaliczne odgłosy przy zmianie biegów.

PostNapisane: 4 lipca 2017, 22:31 
Forumowicz

Dwumasa, sprzęgło, poduszki silnika, poduszki skrzyni, wysprzeglik - wszystko nowe.

PostNapisane: 5 lipca 2017, 18:03 
Forumowicz

Mi się wydaje, że półoś w pozycji neutralnej powinna pracować osiowo, a krzyżak pracuje podczas amortyzacji. Zastanawiam się teraz czy czasem półoś nie jest "zakleszczona" między dyfrem a piastą co wywołuje "deformację" na krzyżaku. Pamiętam, że jak ją wymieniałem to musiałem się bardzo natrudzić, żeby się zmieściła. Sam już nie wiem..., hmmm....

PostNapisane: 6 lipca 2017, 00:15 
Forumowicz

Moje BMW: E60
Kod silnika: N52B25AF
A to jest full seria? Czy jakieś incognito mody typu krótszy dyfer itd.?

PostNapisane: 6 lipca 2017, 13:55 
Forumowicz

Wszystko seria, tylko dyfer jest 3.38 a nie 3.45 jak w oryginale. Po prostu nie mogłem dostać.

PostNapisane: 7 lipca 2017, 01:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
1) koła do prostowania i porządnego wyważenia.
2) wymienić tuleja dyfra i wózka.
3) zregenerować zaciski.

To moje typy dla ciebie.

PostNapisane: 7 lipca 2017, 02:11 
Forumowicz

Konkretnie :) Dzięki dziabi, myślałem o tym. Tuleje wózka i dyfra już leżą i czekają :) 14stego umówiłem się na porządną geometrię w ASO. Może oni mi coś podpowiedzą.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1