Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj. Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.
Proszę również o poprawne tytułowanie tematów: [Exx] Tytuł tematu
Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji
Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery
Tytuł: [E46] Problem z zabezpieczeniem przeciw kleszczeniu szyb
Napisane: 16 sierpnia 2017, 16:34
Poszukaj zanim zapytasz
Witam, borykam się z tym problemem już długi czas, a mianowicie: czasami w losowym momencie podczas jazdy, bądź podczas domykania/otwierania elektrycznej szyby zaczyna wariować mi auto. Objawy: - przestaje działać nawiew i jego sterownik, - nie działa centralny zamek, - zapala się żarówka oświetlenia wnętrza (tylko ta z przodu, tylne się nie świecą), - po przekręceniu kluczyka na pierwszą pozycję i naciśnięciu przycisku opuszczenia/zamknięcia szyby żarówka świeci jaśniej, słychać przekaźniki w module komfortu, lecz silniczek nie reaguje wcale, za to zapalają się kontrolki przy zegarach tak jakbym włączył zapłon, - to samo dzieje się po włączeniu prawego kierunkowskazu, lewy działa prawidłowo, - w INPIe występuję błąd: "Power windows: cable break or jam protection strips de-standardisation/Error EKS Electronic driver's door", - odczyt wartości analogowych wskazuje pobór 6 amperów prądu przez silnik szyby, nawet gdy odłączę od niego wtyczkę.
Co sprawdziłem: - zamki - wszystkie wymienione, - moduł komfortu - wymieniony, zakodowany, nowe przekaźniki wlutowane, - silniki elektrycznych szyb i prowadnice - wszystko sprawne, działa gładko po podłączeniu bezpośrednio pod akumulator, - przewody w peszlach pomiędzy drzwiami a słupkiem - sprawdzone miernikiem, nie ma zwarcia, przejścia są pomiędzy kostkami, - odłączanie akumulatora nic nie daje,
Całość wraca do sprawności po godzinie, czasami krócej, po czym blokuje się z powrotem samo lub po dotknięciu przełącznika szyb.
Spotkał się ktoś z podobym przypadkiem, lub chociaż mógłby mnie naprowadzić na trop czego szukać dalej?
Tytuł: Re: [E46] Problem z zabezpieczeniem przeciw kleszczeniu szyb
Napisane: 24 sierpnia 2017, 11:49
Poszukaj zanim zapytasz
Panowie masa sprawdzona, zwaliłem drzwi bo obu stronach i sprawdziłem miernikiem wszystkie przewody w peszlach i te idące do silników. Nie ma zwarcia . Na innym forum poradzono mi wymianę kostki od stacyjki. Po jej wymianie gdy odpalę silnik a następnie wyłącze, świecą kontrolki od ręcznego, tempomatu, wykrzyknik na środku, pomiar temperatury idzie na maksa oraz zapalają się światła stopu. Co najlepsze dzieje się tak tylko przy otwartych drzwiach Jak je zamkne, wszystko wraca do normy. O co chodzi z tym autem, co go boli....
Edit: znalazłem chyba winowajcę: napięcie na akumulatorze 11,8V, alternator ładuje go na 13,5V co jest według mnie za mało. Wymontuję go i dam do sprawdzenia do fachowca.
Tytuł: Re: [E46] Problem z zabezpieczeniem przeciw kleszczeniu szyb
Napisane: 7 września 2017, 18:11
Poszukaj zanim zapytasz
Niestety nic to nie dało. Nadal są takie same problemy. Auto idzie na złom, mam już dosyć użerania się z tym autem. Elektrycy, mechanicy, wszyscy rozkładają bezradnie ręce. Dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 60 gości