BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 00:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: F10, 523i zbyt wysoka temperatura?
PostNapisane: 2 września 2017, 11:33 
Pierwsze kroki

Zauważyłem, że temperatura oleju w moim aucie dochodzi do 120° czyli pionowo. Z tego co pamiętam do dobrze w BMW że jest pionowo we wszystkich swoich modelach tak miałem. Problem w tym, że wchodząc do ukrytego menu i odczytując temperature cieczy mam wrażenie że jest za wysoka. Otoz w ciepłe dni tak jak teraz +20 mam po mieście ciągle 105-108°. I teraz tak mechanik mówi że za dużo, natomiast jak czytam specyfikację termostatu mojego "fazowy" podgrzewanie grzałka, że tak niby się nagrzewa gdyż sterują nim sterownik podnosząc temperature w celu mniejszej emisji spalin i mniejszemu spalaniu. Oraz że auta z tym rozwiązaniem pracują w górnej granicy. Było by wszystko ok tylko że pod maską mega gorąco. Choć wentylator chodzi normalnie, załącza sie i wyłącza. Komunikatów o zbyt wysokiej temperaturze nie ma. Jak myślicie. Jakie wy macie temperatury cieczy?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: F10, 523i zbyt wysoka temperatura?
PostNapisane: 3 września 2017, 13:04 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
u mnie nie dochodzi nigdy do 120 stopni.

PostNapisane: 3 września 2017, 14:11 
Forumowicz

Moje BMW: E83
Kod silnika: M47N
Po nr VIN sprawdź w REALOEM jaki powinien być termostat i w jakiej temperaturze się otwiera , chyba powinien w 97C.
Zakładając że nie jest zapowietrzony to po opisie można by wnioskować że pompa słabo tłoczy albo termostat się tylko lekko otwiera bo jakiś tam obieg jest.
Czy masz dobry przelew w zbiorniczku wyrównawczym ?
Piszesz
daveeconomic napisał(a):
jak czytam specyfikację termostatu mojego "fazowy" podgrzewanie grzałka, że tak niby się nagrzewa gdyż sterują nim sterownik podnosząc temperature w celu mniejszej emisji spalin i mniejszemu spalaniu.

Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałeś ?
Grzałka w termostacie nie służy do podgrzewania płynu ale do podgrzewania samego termostatu , czyli gdy zacznie grzać to po mimo że płyn będzie dopiero miał temperaturę np 80C to termostat się otworzy.
W prostych słowach to jak silnik dostaje w palnik to komputer nie czeka aż płyn się nagrzeje do temperatury otwarcia termostatu tylko po przez grzałkę steruje otwarciem termostatu.
Jak ta grzałka się spali a ktoś daje po garach to silnik jest narażony na lekkie przegrzania bo jednak jest duża bezwładność w krążeniu płynu.

PostNapisane: 3 września 2017, 14:41 
Specjalista ds osiągów

Moje BMW: M5
Kod silnika: S62/S63
Myślę, że jeśli nie ma komunikatu o zbyt wyskiej temp, a wskazówka nie wychyla się w prawo, to nie ma czym się martwić, bo nowsze jednostki faktycznie mają dość wysoką temperature roboczą. Nawet już termostat w M62 otwierał się przy ponad 100stopniach, gdy bazujące na tej jednostce S62 84stopnie.

II wicemistrz GPP 2015 Street RWD
Wicemistrz GPP 2016 Street RWD
Mistrz Polski PZM 2024 Street RWD

PostNapisane: 3 września 2017, 22:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: 320d,328i,540i,740il
Kod silnika: M47N,M52TUB,M62,M60
Wskazówką na przykładzie m54 nie ma co się sugerować, bo pion jest do 115 stopni a termostat otwiera się przy 97 a ten silnik i jak wiele innych, np m47n/m57n (temperatura otwarcia 88) nie czują się dobrze przy 110 stopniach.

POMOC PRZY OGLĘDZINACH
TEL. 782-784-200, maniek98hl@vp.pl

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1