BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 00:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Co wybrał byś na moim miejscu?
Valvolone MaxLife 10W-40 12%  12%  [ 8 ]
Liqui Moly Super Leichtlauf 10W-40 0%  0%  [ 0 ]
Liqui Moly MoS2 Liechtlauf 10W-40 6%  6%  [ 4 ]
Syntetyczny Valvoline/Liqui Moly 15%  15%  [ 10 ]
Syntetyczny Valvoline/Liqui Moly + płukanie silnika przed wymianą 24%  24%  [ 16 ]
Półsyntetyczny olej innej marki 4%  4%  [ 3 ]
Syntetyczny olej innej marki 26%  26%  [ 18 ]
Pozostał bym przy oleju Castrol Magnatec 10W-40 13%  13%  [ 9 ]
Liczba głosów : 68
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Dylematy olejowe...
PostNapisane: 3 lutego 2010, 13:42 
Witam! Zbliża się termin wymiany oleju, w moim E46 328Ci (przebieg 190tyś – potwierdzony). Od roku jeżdżę na oleju Castrol Magnatec 10W-40. Nie wiem jaki olej był wlewany poprzednio, dlatego z góry zakładam, że jakiś badziew (chyba Selenia, bo jest naklejka). Skłaniam się więc ku kontynuowaniu eksploatacji na oleju półsyntetycznym, ponieważ rozszczelnienia silnika boje się jak ognia mimo, że słyszałem różne opinie na ten temat… Tak czy inaczej zamierzam zmienić markę oleju na coś bardziej pewnego, niż Castrol. Waham się pomiędzy Valvolone MaxLife 10W-40, Liqui Moly Super Leichtlauf 10W-40 i Liqui Moly MoS2 Liechtlauf 10W-40. Który z tych produktów wg was był by najlepszym wyborem? A może jednak warto było by przejść na olej syntetyczny? :23:

Ostatnio edytowano 3 lutego 2010, 14:07 przez Zakov, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł: Re: Dylematy olejowe...
PostNapisane: 3 lutego 2010, 13:52 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52TU
Powiedz mi na cholerę w koło Macieja wałkować jeden i ten sam temat?
Mało jest na forum o olejach?
Nawet podwieszony temat jest - milion opinii , nic nowego się nie dowiesz.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Dylematy olejowe...
PostNapisane: 3 lutego 2010, 14:00 
Bartosz_E30 napisał(a):
Powiedz mi na cholerę w koło Macieja wałkować jeden i ten sam temat?
Mało jest na forum o olejach?
Nawet podwieszony temat jest - milion opinii , nic nowego się nie dowiesz.

Niema sprawy! Podlinkuj mi ankietę z forum, gdzie użytkownicy wybierają pomiędzy półsyntetycznymi olejami LM, Valvoline i syntetycznymi, to ten temat może nawet szlag trafić. Co myślisz, że będę przeglądał całe forum "od powstania życia na ziemi" i liczył posty w których użytkownik bardziej skłania się ku marce LM, Valvoline, albo jeszcze innej? To tylko ankieta - chcesz klikaj, nie to nie i po sprawie...

Tytuł: Re: [E46] Dylematy olejowe...
PostNapisane: 3 lutego 2010, 14:08 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Zagłosowałem na: Syntetyczny Valvoline/Liqui Moly + płukanie silnika przed wymianą
Choć bez płukania też będzie OK. Dla mnie magnatec jest jednym z gorszych oleji, sprawdza się w silnikach już wyeksploatowanych. Ma jakieś tam molekułu, co przywierają srutu tu tu. W praaktyce cały silnik jest pokryty szlamem. Oczywiście inny półsyntetyk też będzie OK, ale jak nie bierze dużych ilości oleju to na syntetyku nie zbańczysz. Boisz się strasznie wycieków? Odpuści serię 0w i leć na 5w. Zarówno BMW moje, jak i yaris żony bardzo się cieszą z zalania 5w-30 castrol edge :)

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 3 lutego 2010, 14:19 
mroova81 napisał(a):
Oczywiście inny półsyntetyk też będzie OK, ale jak nie bierze dużych ilości oleju to na syntetyku nie zbańczysz

Raczej nie bierze dużo. Miałem nawet taką sytuacje, że stan oleju na bagnecie był trochę ponad maksimum, ale nic z tym nie robiłem bo stwierdziłem, że tyle to on sobie "upije". Niestety nie doczekałem się ubytku i musiałem zadziałać strzykawką przez otwór babnetu. Dziękuje za głos i opinie! :ok:

PostNapisane: 3 lutego 2010, 14:30 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
ja zagłosowałem na syntetyczny innej marki, polecam Shell Helix. Nie słyszałem złej opinii o tym oleju. Poza tym olej na którym jeździłeś dotyczas to :wstyd: do Twojego auta

PS fakt, o olejach było sporo, ale jeszcze bez takiej ankiety :]

Obrazek

PostNapisane: 3 lutego 2010, 18:55 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
Popieram rorafalki Shell Helix. Myśle że nie będziesz narzekał. Ja stosuje 5W40.

PostNapisane: 4 lutego 2010, 18:43 
Dziękuje za opinie! Czytałem, że polecany przez was Shell, to jeden z lepszych olejów syntetycznych na naszym rynku. Obawiam się tylko aby nie był zbyt często podrabiany, bo to jednak popularna marka :/

PostNapisane: 4 lutego 2010, 20:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Wiele marek jest bardzo dobrych, nie tylko shell, wazniejsza jest jakosc oleju oznaczona na opakowaniu i specyfikacja Long Life np. 01 lub 04 bo takie pasuja do twojego autka. Ja osobiscie jezdze na Liqui Moly i tez jestem zadowolony.

PostNapisane: 4 lutego 2010, 20:57 
guzior napisał(a):
Wiele marek jest bardzo dobrych, nie tylko shell, wazniejsza jest jakosc oleju oznaczona na opakowaniu i specyfikacja Long Life np. 01 lub 04 bo takie pasuja do twojego autka. Ja osobiscie jezdze na Liqui Moly i tez jestem zadowolony.

Dzięki! Zaznacz odpowiednią opcje w ankiecie, tak dla formalności ;)

PostNapisane: 4 lutego 2010, 21:01 
Zacna persona forum

zaznaczyłem Syntetyczny Valvoline.nie jestem zwolennikiem płukania przed wymiana z tego powodu ze podczas płukania wszystkie syfy zostana zruszone i moga pozapychac co nieco np: magistrale itp itd.

PostNapisane: 4 lutego 2010, 23:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
Zakov napisał(a):
Dziękuje za opinie! Czytałem, że polecany przez was Shell, to jeden z lepszych olejów syntetycznych na naszym rynku. Obawiam się tylko aby nie był zbyt często podrabiany, bo to jednak popularna marka :/

wszystko zależy gdzie kupisz, wg mnie allegro pomiń w przedbiegach

Obrazek

PostNapisane: 6 lutego 2010, 13:18 
Zacna persona forum

jak masz silnik szczelny bez wycieków to lej 5w40 czyli syntetyk.

Olej półsyntetyczny jest mieszaniną bazowych olejów mineralnych i syntetycznych czyli to prawie to samo co mineralny.

bmw powinno chodzic na syntetyku a jak chcesz poprzez wlanie gestszego oleju uszczelnic silnik to zrób lepiej remoncik i skasuj wycieki i zalej ful syntetyl

takie moje zdanie ;)

PostNapisane: 6 lutego 2010, 13:58 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
Już w innym temacie wypowiadałem się na temat oleju w Twoim aucie więc nie będe się powtarzał...
Na Twoim miejscu nawet bym się nie zastanawiał nad przejściem na syntetyk...nie bój się nic się silnikowi złego nie stanie

PostNapisane: 6 lutego 2010, 14:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: E70
Garaż: Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82097
Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=97493
Obecna http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146128
castrol ew. motul jeżeli lubisz trochę pozapier... ;)

PostNapisane: 6 lutego 2010, 14:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 Coupe +Mustang
Jedno mnie zastanawia- co za pomysłowy dobromir zalał półsyntetyk przy przebiegu 190kkm? Albo ten silnik jest wyjątkowo zakatowany, albo 190kkm to miał jakieś 150kkm temu. ;)

PostNapisane: 6 lutego 2010, 16:22 
theDAMIstrzu napisał(a):
Jedno mnie zastanawia- co za pomysłowy dobromir zalał półsyntetyk przy przebiegu 190kkm?

Tym "dobromirem" byłem ja. Wlałem taki olej tylko dlatego, że nie wiem co dokładnie było tam wlewane poprzednio (Jakaś Selenia, ale jaka?) I bałem sie ewentualnego rozszczelnienia silnika. Różni idioci są na świecie. Jak ktoś sobie postanowił wlewać jakiś minerał do tego silnika, to nie wiem czy syntetyk nie narobi mi więcej szkody jak pożytku.

theDAMIstrzu napisał(a):
Albo ten silnik jest wyjątkowo zakatowany

Chodzi ładnie...

theDAMIstrzu napisał(a):
albo 190kkm to miał jakieś 150kkm temu. ;)

Przebieg potwierdzony w ASO...

Lukasz_S napisał(a):
Na Twoim miejscu nawet bym się nie zastanawiał nad przejściem na syntetyk...nie bój się nic się silnikowi złego nie stanie

Dodałeś mi otuchy... :niepewny:

PostNapisane: 6 lutego 2010, 16:29 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
ja bym wzial pod uwage jeszcze Valvoline VR1 10w60 ;]

PostNapisane: 6 lutego 2010, 17:23 
kierzko napisał(a):
ja bym wzial pod uwage jeszcze Valvoline VR1 10w60 ;]

Nie wiem czy będzie mi się opłacać, bo ja aż tak nie "butuje". Chociaż to w zasadzie 20 zł różnicy na 5 litrach pomiędzy Valvoline 5W-40, a 10W-60. Pewnie 5W-40 był by lepszy podczas rozruchu w niskich temperaturach.

Tu jest ciekawa dyskusja o olejach http://forum.omegaklub.eu/showthread.php?t=31368

Idąc logicznym tokiem myślenia, to w zasadzie półsyntetyk który mam teraz wlany, w wyższych temperaturach jest tak samo rzadki (albo i nawet rzadszy w bardzo wysokich temperaturach) jak chociażby taki syntetyczny 0W-40. Wiec w tym całym rozszczelnieniu raczej nie chodzi o lepkość oleju, ale o dodatki czyszczące.

Chociaż teraz zadzwoniłem do znajomego mechanika z podobnym zapytaniem i stwierdził on, żeby się nawet nie wydurniał z żadnym syntetykiem... :rotfl: :zakrecony:

Ps: W przypadku wybrania w ankiecie opcji: "Syntetyczny olej innej marki" Bardzo mile widziane dopisanie w odpowiedzi jaki to olej :)

Ostatnio edytowano 15 marca 2011, 22:48 przez Zakov, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 6 lutego 2010, 18:11 
Zacna persona forum

zalej 5w40 valvoline syn power ,ja taki mam i jest nie rozlewany w Polsce więc jest nie kombinowany ,tylko kup w sklepie nie na allegro,na allegro tez spotkałem sie z kombinowanymi olejami.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1