BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 22:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E87] 120D Akcja z turbosprężarką przerobioną na hybrydę
PostNapisane: 30 października 2017, 21:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e87 120d
Panowie taka sytuacja. Miałem przerabiane na hybrydę i regenerowane turbo w bmw e87 120d (163km) 2005 r. Podcas regeneracji okazało się, że korpus jest delikatnie nacięty (nie przez tych co regenerowali) i powiedzieli mi, że tego się nie regeneruje i wypadałoby by wymienić korpus (co skutkowałoby kupnem drugiego turbo ...) jako, że finansowo nie byłem na to gotowy to zaproponowali mi, że mogą to jakoś specjalnie zaspawać ale nie dają na to gwarancji - no ok, zgodziłem się. Po jakimś miesiącu wyjechałem w dłuższą trasę na autosradę i trochę auto przycisnąłem po przejejchaniu 400 km usłyszałem świst (nieszczelność) coś w tym rodzaju. Podjechałem do mechaników i stwierdzili, że na spawie na korpusie wydaje im się, że jest jakaś nieszczelność. No to wyciągamy turbine i jadę z nią do (tym razem innych turbiarzy), którzy zajmują się też hybrydami. Okazało się, że korpus jest cały a uszczelka pękła. Wymieniłem uszczelkę zawiozłem turbo, założyliśmy i przejchałem około 20 km i lekki świst znów ... tylko tym razem załącza się od około 2500 obrotów a wcześniej od 0 praktycznie. No to do mechanika na podnośnik i znów świszcze z tej strony ciepłej czyli prawdopodobnie znów coś z uszczelką. Pytałem gościa od turbin to powiedział, że nie wie co się mogło stać i to nie możliwe, że uszczelka pękła tak szybko i że może jak był robiony ten spaw to może sciągneło trochę ten korpus żeliwny i jest teraz nieszczelność.

Macie może jakiś magików co potrafią to ogarnąć od A do Z albo jakieś pomysły co można z tym zrobić, co mogło się stać?

[Wrocław]
Dzięki.

[edit] świst dokładnie taki jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=VdI8uybXXfI

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E87] 120D Akcja z turbosprężarką przerobioną na hybrydę
PostNapisane: 30 października 2017, 22:02 
Forumowicz

Moje BMW: brak
Napisz gdzie robiłeś tą turbinę, żeby więcej ludzi nie wdepnęło na minę. Moim zdaniem koniec rzeźby i czas na nowe turbo.

PostNapisane: 30 października 2017, 22:29 
Pierwsze kroki

@Sizi

Ale o tej możliwości z tym spawem, że to może być przyczyna powiedzieli mi Ci turbiarze, którzy wymieniali tylko uszczelkę a nie przerabiali turbo i regenerowali. Ogólnie po przeróbce jezdziłem na tym z miesiąc + tylko praktycznie po mieście (zdarzało się przycisnąć ale to kwestia 30 sekund max). Dopiero z 2 tyg temu jak 1 raz wyjechałem w trasę na autosradę i cisnąłem dobrze to wtedy to się stało. Ciężko powiedzieć czy oni zawinili co robili hybrydę czy nie.
Mogę wrzucić wszystkie foty przed i po jakie posiadam.

PostNapisane: 31 października 2017, 09:20 
Częsty bywalec

Zrób fotke(może być jakieś zdjęcie z neta) w którym dokładnie miejscu była spawana ta turbina i gdzie wydmuchało uszczelkę. U mnie w m47n jak wydmuchało uszczelkę pod turbiną był identyczny gwizd

W sumie w 163km uszczelka jest tylko pod turbiną to zobacz jaka jest gładź na turbinie i kolektorze czy jest wszystko równe.
Druga opcja ze szpilki może mają kiepski gwint i nie idzie dociągnąć dobrze turbiny wtedy jakieś podkładki możesz dać dodatkowo.

Przecież jak już jest krzywa to możesz wyrównać powierzchnie albo kupić uszkodzoną turbine za grosze i przełożyć gorącą stronę. Jacyś kiepscy Ci twoi mechanicy i firma co robiła hybrydę..;/

PostNapisane: 31 października 2017, 10:17 
Pierwsze kroki

@marcin92

cięzko powiedzieć czy dobrzy, we wrocławiu mieszkam jakiś czas i nie znam dobrze dobrych, sprawdzonych mechaników...

turbina przed regeneracją i przerabianiem na hybrydę

imgur . com/gallery/vxz7H

i po przeróbce

imgur . com/gallery/H4Nfq

Spaw widać na zdjęciach, uszczelka była pęknieta ze strony ciepłej. Jestem już umówiony tym razem do chłopaków z B///M Garage

PostNapisane: 31 października 2017, 23:55 
Częsty bywalec

Osobiście bym tego nie spawał tylko poszukał następnej turbiny i przełożył stronę gorącą

PostNapisane: 1 listopada 2017, 14:32 
Pierwsze kroki

Marcin, właśnie tak będę się starał zrobić.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1