BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 17:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46 M54b25] Nietypowe ubytki oleju
PostNapisane: 25 marca 2018, 18:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318IS Coupe
Kod silnika: M44
Witam wszystkich. Mam dość nietypowy problem z silnikiem, ale od początku. Pacjent to samochód BMW e46 2005r m54b25, ok 200tys przebieg, ogólnie w bardzo dobrym stanie technicznym. Jakiś czas temu w samochodzie zaczął znikać płyn chłodniczy, wymieniłem zbiorniczek, bo był pęknięty, ale jak się później okazało było to spowodowane za dużym ciśnieniem w układzie chłodzenia przez uszkodzoną uszczelkę pod głowicą. Przed remontem płyn ciągle znikał oraz co rano występowało dość intensywne rzucanie silnikiem dopóki nie wypaliło płynu, oczywiście za samochodem biały dym, bardzo dużo. Dla upewnienia się czy to problem z układem chłodzenia wlałem bezpieczny płyn do niwelowania ubytków płynu chłodzenia, chwile po wlaniu płynu wszystkie problemy znikły, normalnie odpalał, nie dymił i płyn przestał znikać, oczywiście pomogło na jakieś dwa tygodnie.
Zabraliśmy się wiec za robotę, głowica ściagnięta, rzeczywiście wszystkie zawory wd były różowe od płynu, głowica splanowana, szczelność sprawdzona. Wszystkie uszczelki założone nowe, wymienione uszczelniacze zaworowe, zawory podocierane, podciśnienia powymieniane, śruby głowicy oczywiście również, przy okazji odma i przewody, już w sumie drugi raz, ale był dobry dostęp. Zregenerowane vanosy. Wszystko poskładane, niestety nie było blokad, ale składał to człowiek, który zna się na robocie, także na 99% jest OK. Przy pierwszym uruchomieniu samochodu czuć było delikatne wibracje, ale chodziło wszystko równo.
Po paru dniach zauważyłem ze brakuje trochę oleju(poniżej min). Po konsultacjach postawiliśmy na jakiś feler nowej odmy, także została wymieniona jeszcze raz, przy okazji zauważyłem, że kolektor w środku jest dość mocno zabrudzony olejem, stąd byłem prawie pewien, że to problem z odmą.
Niestety minął kolejny tydzień i nadal bez zmian, przy mocniejszym ruszaniu z miejsca widać niebieski dym i rura wydechowa jest zaoliwiona, na początku myślałem, że może może jeszcze się oczyszcza, ale nadal znika olej.
Co jeszcze zauważyłem, przy drugiej wymianie odmy zapomniałem podłączyć kostki od czujnika wałka ssącego, silnik jakby mniej wibrował. Zastanawiam się czy to może być jakiś problem z źle ustawionym rozrządem, chociaż nie wiem czy może to spowodować ubytki oleju.
Znajomi mówią, że może to być problem z pierścieniami, ale przed remontem problemu nie było, znikało niecały litr na 10000km, wiem, że po dotarczu zaworów zwiększyła się kompresja ale bez przesady.
Ubytki kosmiczne 1l. na tydzień. Pomóżcie proszę po tracę pomysły.

"Ma być ogień...
...na każdym biegu... :)
Bo będziesz jeździł Dieslem"

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46 M54b25] Nietypowe ubytki oleju
PostNapisane: 25 marca 2018, 21:26 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
Musisz zrobić test na pierścienie. Pierwsza metoda, zdejmij rurkę spływu oleju odma-bagnet od strony bagnetu, zaślep ją jakąś śrubą, a na krócieć wystający z bagnetu nałóż jakąś zaślepkę (kawałek wężyka zatkanego śrubą), potem zdejmij przewód odmy z pokrywy zaworów i go zaślep. Po odpaleniu nie będzie wtedy zaciągał lewego powietrza. Teraz można śmiało odpalić silnik i zrobić kilka przygazówek z chwilowym wciskaniem gazu do końca, jednocześnie obserwować ilość wydobywającego się dymu z oparami oleju z pokrywy zaworów. Przedmuchy będą widoczne gołym okiem, ale zrób to na ciepłym silniku.
Druga metoda, spuścić olej, wykręcić świece, ustawić wał w takim położeniu, aby żaden tłok nie był w GMP, zalać do każdego cylindra ok. 50 ml nafty. Po ok dwóch godzinach wyciągnij strzykawką z wężykiem naftę i sprawdź, czy wszędzie było tyle samo. Można też obserwować, czy nafta nie zlatuje dołem z korka spustowego, podłóż jakiś mały pojemnik, wiadomo, olej też tam długo będzie kapał, ale naftę wyniuchasz nosem.

PostNapisane: 25 marca 2018, 22:04 
Pierwsze kroki

Tylko dlaczego wczesnien nje bylo zadnych ubytkow oleju a teraz po remoncie taka roznica. Dodam jeszcze ze wydaje mi sie ze od dolu w misce slychac jakby stukaly panewki korbowodowe.
No i dalej a jezeli to nie pierscienie to co jeszcze.

"Ma być ogień...

PostNapisane: 26 marca 2018, 01:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
Może pierścionki popękały od wody albo co gorsze pułki na tłokach.

PostNapisane: 26 marca 2018, 07:20 
Pierwsze kroki

Tłoki wyglądały bardzo ładnie, niestety pierścieni nie oglądaliśmy, bo jak wcześniej nie było większych ubytków oleju to się dołem nie martwiłem. Ale chyba rzeczywiście tu może leżeć problem. Odkręcałem ostatnio świece i wszystkie jakby tak samo zaoliwione.

"Ma być ogień...

PostNapisane: 4 kwietnia 2018, 09:11 
Pierwsze kroki

Ciśnienie sprężania okolice 10 wszędzie.

"Ma być ogień...

PostNapisane: 6 kwietnia 2018, 08:09 
Forumowicz

Moje BMW: E60
Kod silnika: N52B25AF
Jeżeli jest już tak kiepsko to trzeba porządnie zrobić test kompresji włącznie z próbą olejową. Dopiero wtedy możesz powiedzieć, że jest ok. Widziałem samochód ze zmasakrowanym cylindrem, któremu geniusz zrobił na ciepłym test komprechy - no pięknie na każdym cylindrze i zdziwienie, że żre olej skoro kompresja ok :D Skoro mówisz, że masz niebieski dym to przecież mamy tylko dwie drogi do komory spalania - od spodu przez pierścienie albo przez uszczelniacze. O ile nie zmiażdżyliście upg i nie zrobiliście żadnego innego debilnego manewru to tu innego rozwiązania nie ma. No a że robił to jakiś master to zakładam, że remont zrobiony na 5+, a więc i uszczelniacze odpadają. Pozostaje zatem inspekcja tłoków, pierścieni i gładzi cylindrów, a skoro z tyłu jest niebiesko to przedmuch musi być już konkretny.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1