BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 czerwca 2025, 19:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Czy skrzynia 5b z M54 podejdzie do M52
PostNapisane: 11 kwietnia 2018, 10:15 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46 328Ci
Kod silnika: M52TUB28
Witam,

aktualnie w aucie siedzi automat 5hp19. Niestety skrzynia nie działa jak należy (mniejsza z nią) i chcę przełożyć ją na manualną :)

Silnik: M52TUB28

Pytanie brzmi: od jakich silników podejdzie skrzynia 5 biegowa do tego silnika? Oczywiście z kompletnym sprzęgłem, dwumasem i wałem. Dyfer planuję na razie zostawić taki jak jest czyli z przełożeniem 3.46 żeby zobaczyć jak się to będzie zbierać.

Pytam, ponieważ w internecie można dorwać multum tanich części z anglików, które często mają silniki M54.

Gdzieś na forum mignęła mi informacja, że skrzynie w jednostkach 2.5 i mniejszych (bodajże firmy Getrag) były projektowane na 250 Nm i pytanie czy to prawda i czy to przeniesie większy moment.

Czy ktoś już próbował coś takiego ulepić? :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Czy skrzynia 5b z M54 podejdzie do M52
PostNapisane: 11 kwietnia 2018, 10:37 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: TESLA
Kod silnika: ELEKTRYCZNY
Garaż: TESLA MODEL 3 Performance | BMW e92 328iA ALPINWEISS III | DODGE CHALLENGER R/T | Opel vivaro XD | G30 518d+ RWD 8HP
Odnośnie NM, to przecież kwestia jak jeździsz... Można zabić i ZFa z B28, jak ktoś ma pół mózgu i jeszcze mniej umiejętności. Ja w driftowozie śmigam np na małej głowie i cienkich półosiach przy silniku M50B25, którą tutaj remizowi upalacze odradzają, bo przecież zaraz się ukręci, a na 20 wyjazdów po kilka godzin padł jeden dyfer, na którym kupiłem auto, więc przebieg bliżej nieznany :rotfl:

Jeśli wszytko pasuje z mniejszych silników, to skupiłbym się bardziej na świeżości i stanie podzespołów, niż na tym czy 20nm w tą czy tamtą przeniosą... Chyba, że spod garażu wyjeżdżasz strzelając na betonie ze sprzęgła, to chyba tylko specjalne graty z USA mogą sobie na dłuższą metę poradzić z tym.

E46 M3 Alpinweiss III viewtopic.php?f=89&t=171180
BYŁO:
E92 335i Schwarz 2 IC turboworks + Charge Pipe Turboworks
367KM/541NM http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=167595

e39 540iA SEDAN CANYONROT ->> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147863

e36 318is Coupe HELLROT MOTORSPORT INTERNATIONAL LIMITED EDITION ->> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=145412

e36 328i Coupe ALPINWEISS III
->> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141651[/color]

PostNapisane: 11 kwietnia 2018, 10:49 
Poszukaj zanim zapytasz

Auto jest używane jako daily więc jakiś specjalnych katuszy nie przeżywa :D

Pytam dlatego, że przy przekładce chcę żeby to przebiegło szybko i sprawnie, żebym nie złapał zonku, że po zdjęciu starej skrzyni będę latał tydzień za kolejną, bo kupiona nie pasuje, a auto zostanie w garażu ;)

PostNapisane: 11 kwietnia 2018, 20:20 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
Skrzynie MT w e39/e46 dzielą się na ZF (silniki 2.8/3.0) i Getrag (1.8-2.5). Wszystkie Getragi, niezależnie, czy z M54B25, czy z M43B19 są obliczone na 250 Nm, ale normalnie eksploatowane 2.8 nie wykończy jej od razu. Wbrew katalogom, skrzynie z silników M43 są takie same i pasują do M52TU/M54. Getragi są trochę krótsze od ZF, więc wał musi być inny. Nie wiem, jaki wał siedzi w AT, ale musisz porównać z katalogu, żeby dopasować skrzynię do wału, albo dokupić wał odpowiedniej długości. Pamiętaj, że wszystkie skrzynie od 09.2003r mają wałek na 23 zęby, a wcześniejsze na 10 zębów i trzeba wiedzieć, jakie sprzęgło do tego dokupić. Dwumasa jest jedna do wszystkich M52TU/M54, sprzęgło jest 230mm do 2.0-2.5 i 240mm do 2.8-3.0. Jeszcze drążek od lewarka zmiany biegów do skrzyni jest o dwóch długościach, więc trzeba dobrać z katalogu pod odpowiednią skrzynię.

PostNapisane: 13 kwietnia 2018, 14:50 
Poszukaj zanim zapytasz

Dziękuję za informację. Bardzo rozjaśniła mi sprawę :)

Teraz jeszcze tylko jedno pytanie.

Wnioskuję, że mogę zakupić cały zestaw do swap'u z M54 (razem z wałem oczywiście żeby długość pasowała).
Czy można włożyć tarczę 240mm (np. z M54B30) do takiego sprzęgła, które fabrycznie miało tarczę 230mm albo czy tarcza 230mm da radę na dłuższą metę? Można by ją okuć kewlarem żeby była mocniejsza.

PostNapisane: 13 kwietnia 2018, 21:19 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
Samej tarczy nie zmienisz, bo musi być z dociskiem pod 240 mm. Sprzęgło 230 mm siedziało fabrycznie w M54B25 i znosiło 245 Nm, więc do normalnej jazdy w 2.8 też wytrzyma, ale jednak lepiej byłoby założyć 240 mm, bo później okaże się, że będziesz chciał parę razy ostrzej ruszyć i d00pa, zacznie się uślizgiwać.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1