BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 20:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e60] wyciszenie samochodu
PostNapisane: 8 kwietnia 2018, 20:09 
Częsty bywalec

Moje BMW: 525i
Kod silnika: N52b25
Witam , mam pytanie do posiadaczy e60 o wasze odczucie wyciszenia samochodu , mam wrażenie , ze samochód tej klasy powinien być nieco lepiej wyciszony , mam tu na myśli słyszalny szum opon przy większych prędkościach ( zmieniałem już 3 komplety i na wszystkich podobnie ) oraz słyszalne podmuchy wiatru z zewnątrz . Jeździłem kilkoma e60 ale wcześniej nie zwracałem na to uwagi . Zmieniłem nawet uszczelkę szyberdachu na nową ale jest tak samo. Samochód oczywiście nie składany z dwóch :) Czytałem trochę o tym na zagranicznym forum i ludzie narzekają na ten temat , o dziwo nawet w f30. Mam tez e39 i wydaje mi się , ze tam jest lepiej pod względem wyciszenia. Jaka jest Wasza opinia ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e60] wyciszenie samochodu
PostNapisane: 9 kwietnia 2018, 14:57 
Częsty bywalec

Miałem e39 a teraz mam e60. Mam odczucie że w e60 jest ciszej podczas jazdy autostradą. Co do opon,to na zimowkach słychać szum toczenia, po zmianie opon na letnie jest cicho.

PostNapisane: 9 kwietnia 2018, 16:01 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Nie mam przyjemności jeździć e60 na codzień ale wsiadając raz na czas z e46 coupe to znacząco odczuwam dużo lepsze wygłuszenie w pięć er ale to raczej normalne odczucie...

PostNapisane: 9 kwietnia 2018, 18:02 
Częsty bywalec

Jeżdżę aktualnie na felgach 19 i opona tył 275 i przód 245 . Opony nieco słychać ale fakt są szerokie. Bardziej mnie zastanawia słyszalny szum wiatru np wczoraj wracając Ok 150-160kmh dość mocno słychać zawirowania wiatru z zewnątrz . Uszczelki wyglądają jak nowe , żadnego przetarcia itp może ten typ tak ma i za dużo oczekuje od 5er

PostNapisane: 9 kwietnia 2018, 21:18 
Forumowicz

Moje BMW: E60
Kod silnika: N52B25AF
Jakie masz opony? Zobacz sobie kartę z danymi swojej oponki, bo różnica 1 dB to naprawdę sporo i jeżeli jakaś guma ma 69 dB, a inna 66 dB to naprawdę, ale to naprawdę usłyszałbyś różnicę. Ja świadomie używam opon, które niekoniecznie mają niskie dB, bo mi to wcale nie przeszkadza (liczy się grip), ale jeżeli Ty szukasz spokoju przy dużych prędkościach to polecam przy kolejnej wymianie opon (oczywiście letnich, bo zimówki nawet najcichsze raczej słychać przy 160 km/h) po prostu wybrać sobie spośród faworytów najcichszy model, a najlepiej cichszy o minimum 2 dB od obecnego setupu i będziesz mieć z głowy szumy opon. Spojrzałem na 245/35/19 i widzę, że sporo topowych pozycji ma ponad 70 dB i jeżeli masz coś takiego, a przejdziesz na 66-68 dB to osiągniesz oczekiwaną Nirvanę (oczywiście w okolicach wspomnianych 160 km/h). Co do uszczelek to niezależnie od Twojej oceny polecam jeszcze raz inspekcję - ponaciskaj je palcem, bo może gdzieś któraś się oderwała czy pękła - wtedy albo wg procedury wymiana albo odtłuścić i wio jakimś klejem do gumy :D Poza tym generalnie polecam dokładnie je odtłuścić (w tym uszczelki przy szybach) i nałożyć wszędzie silikon do uszczelek (tak, niestety upierdzielisz sobie szyby i parę innych rzeczy) i powinno być trochę lepiej.

PostNapisane: 9 kwietnia 2018, 21:38 
Częsty bywalec

Aktualne opony to japońskie Falkeny pewnie maja Ok 71db , wcześniej miałem goodyeary runflaty i było podobnie , na zimowych barumach również . Mam wrażenie , ze e60 jest przeciętnie wyciszone biorąc pod uwagę szum opon i hałas od podwozia . Uszczelki sprawdzałem kilka razy , wydaje się , ze wszystko jest Ok . Jedyna popękana uszczelka to ta tylnej szyby ale to nie wpływa w żaden sposób bo szyba jest klejona . Czytałem również , ze bardzo duży wpływ maja te plastikowe klocki pod lewarek, które znajdują się w progach (a raczej ich brak ) - u mnie są wszystkie .

PostNapisane: 9 kwietnia 2018, 22:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: CLS63 AMG
Ja akurat jeżdżę kilkoma samochodami na zmianę a8 f10 e60 e63 w204 e92 wiec mam porównanie i akurat do e60 nie mam zastrzeżeń co do wyciszenia. Ostatnio jest dość duży wiatr może dlatego masz takie wrażenie a może poprostu masz coś nie tak z samochodem bo akurat mam e60 od 4 lat i nie pamiętam żebym słyszał szum z opon.

PostNapisane: 15 kwietnia 2018, 16:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E61 530D
Kod silnika: M57
Posiadam E61 ze szklanym dachem i mam wrażenie, że w trasie mogłoby być troszkę ciszej niż jest. Z wyciszeniem tragedii nie ma ale mogłoby być troszkę lepiej. Powyżej 130 wiatr daje się we znaki ;)

Opony Michelin Pilot Sport 4

Pozdrawiam

PostNapisane: 15 kwietnia 2018, 17:32 
Częsty bywalec

Benek91, mam podobne odczucia

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1