BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 10:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E90] Identyfikacja doróbki w elektryce za schowkiem
PostNapisane: 14 kwietnia 2018, 23:13 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E90
Kod silnika: N46B20B
Cześć,

Mam pewną zagwozdkę, przypadkiem znalazłem za schowkiem w samochodzie jakieś dorabiane przewody, które połączone są urządzeniem widocznym na zdjęciu. Czy ktoś rozpoznaje do czego to służy? Do głowy przychodzi mi centralny zamek/autoalarm. Dodam, że alarm w samochodzie się nie uzbraja, nie miga dioda pod lusterkiem ani też się nie uruchamia syrena (przepychałem zamknięty samochód - zero reakcji, zamykałem się też w zamkniętym aucie i nic). Nie chcę rozbierać pół konsoli i deski żeby iść po kablach do źródła, może ktoś wie co to za manewry :)

Obrazek
Obrazek

Kolejna rzecz do identyfikacji pod maską po prawej stronie (od kierowcy) z dorabianą izolacją, może ma to związek z poprzednimi zdjęciami:
Obrazek
Numery na części to 69264660-04 google nie zna takiego symbolu.
Dzięki za pomoc,
Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E90] Identyfikacja doróbki w elektryce za schowkiem
PostNapisane: 15 kwietnia 2018, 08:06 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320DA; E87 118D
Kod silnika: M47N; N47
Ten przekaźnik z tego co widze to najpopilarniejszy przekaźnik na świecie może być do wszystkiego, musiałbyś zobaczyć do czego jest podłączony. Używa się go np. do świateł dziennych, ale i do wielu innych rzeczy.
To że masz ten nos klauna pod lusterkoem nie znaczy że masz alarm. Z tego co wiem w tej seri każde lusterko miało tę diodę niezależnie od tego czy suto jest wyposażobe w alarm czy nie. Rozkoduj sobie VIN to zobaczysz z czym wyjechał z fabryki np. na stronie http://bimmer.work/
Jak byś dokładnie spisał ten numer i wpisał go w google to byś się dowiedział że to czujnik AUC czyli czystości powietrza. Jak wjedziesz w jakiś dym to powinien automatycznie przełączyć wentylacje na obieg zamknięty, przy wciśniętym takim trybie na panelu klimatyzacju (taki znaczek z literką A). Ogólnie działa to do dupy, a w 5 letnich autach czujnik się psuje i przestaje działać wyświetlając błąd w programach diagnostycznych.

Tytuł: Re: [E90] Identyfikacja doróbki w elektryce za schowkiem
PostNapisane: 15 kwietnia 2018, 22:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
Jack79 napisał(a):
Ogólnie działa to do dupy, a w 5 letnich autach czujnik się psuje i przestaje działać wyświetlając błąd w programach diagnostycznych.

Działa to bardzo dobrze !
U mnie czujnik 15 letni funkcjonuje idealnie.
Gdy czujnik padnie można go wylutować i kupić drugi za 80zł.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1