BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 23:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e87] m47 dymi
PostNapisane: 28 lipca 2018, 18:52 
Częsty bywalec

Moje BMW: CLS63 AMG
Potrzebuję porady pacjent to e87 z silnikiem 2.0 m47 bez DPF problem polega na tym że podczas dłuższej jazdy po mieście 20-30 minut podczas ostrego przyśpieszenia pojawiają się kłęby dymu z wydechu. Jeżeli jeżdżę cały czas z butem w podłodze to nie będzie kopcić wygląda to tak jakby nagar się gdzieś zbierał i podczas ostrego przyśpieszenia się to wypalało. Wtryski były na sprawdzeniu i podobno są ok na odczytach inpy max korekta na wtryskach to 0.3. Ciśnienie w silniku sprawdzone i jest ok odma jest nowa ASO. Zauważyłem że przewód między przepływomierzem a turbiną jest zaolejony przy samym turbo i na wejściu do turbiny też jest trochę oleju i to jest jedyne co w tym silniku mi się nie podoba. Nie chcę żeby to kopciło i muszę coś z tym zrobić koszty nie grają roli ale nie mam pojęcia od czego zacząć. Odrazu zaznaczam że nie jest to samochód który jeździ i nikt się do niego nie dotyka aż się zepsuje więc filtry oleje odmy itd wymieniane są na bieżąco.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e87] m47 dymi
PostNapisane: 28 lipca 2018, 20:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Bez dpf i ma nie kopcić... Hueh. Proponuje wrzucić filtr, wgrać serie. Następnie sprawdzać co jeszcze ktoś chciał tanio naprawić ;)

PostNapisane: 28 lipca 2018, 21:26 
Częsty bywalec

Mam ten samochód od ponad 4 lat więc raczej nikt nic nie kombinował. Nie ma dpf-a więc ma kopcić? Dpfa żeby była jasność nie ma od nowości, nie był wycinany. Chcę ten samochód sprzedać a nie mam zamiaru świecić oczami i ma być w nim wszystko w porządku więc choćby naprawa kosztowała 10tys to to zrobię i kopcić nie będzie.

PostNapisane: 28 lipca 2018, 21:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Jak nie ma dpf to powinna mieć katalizatory. One służą dopalaniu tego dziadostwa :) Jeśli kopci z katami to coś tam ładnie dolewa paliwem. Może problem z EGR, zacina się. Należało by w sumie sprawdzić wszystkie podciśnienia, zaworki, EGR, mapsensor czy nie jest zawalony syfem. Odma jak jest nowa to dobrze.

Generalnie są przypadki gdzie auto zamulone i jak wsiądzie inny kierowca to przedmuchuje ten wydech ale tu ewidentnie jest coś innego, skoro się to tak "zbiera"

Warto by było sprawdzić jeszcze czujnik temperatury w dolocie i przepływomierz - może oszukują i komp podaje po takiej "luźniej" jeździe za dużo paliwa. Zgaduj zgadula.

PostNapisane: 28 lipca 2018, 22:46 
Częsty bywalec

No zgaduj zgadula i tu jest problem. Jeździ idealnie ma moc żadnych szarpnięć itd tylko to kopcenie. Przepływka jest nowa tzn ma już ok 40 tys km takie rzeczy zmieniam odrazu po zakupie więc raczej to nie to. Może ma ktoś jakąś sprawdzoną osobę z Warszawy lub okolic która by mogła zerknąć swoim okiem i ewentualnie zdiagnozować problem. Jeśli trzeba to pojadę nawet gdzieś dalej bo w takim stanie samochodu sprzedać nie chcę a nie mam pomysłu co z tym zrobić.

PostNapisane: 29 lipca 2018, 17:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: 320d,328i,540i,740il
Kod silnika: M47N,M52TUB,M62,M60
Jak masz możliwość to nagraj zakładkę nominal/actual w inpa, 4 lub 5 bieg i gaz do dechy bez odpuszczania od 2000 do 4000 rpm. Zajrzyj do egr, czy nie zacina się, warto go ograniczyć przy pomocy ista/dis. Nie śmierdzą spaliny? Może poprzedni właściciel wywalił wsady z katalizatorów. Wymień uszczelki w miejscach gdzie są zapocenia, jak jest nieszczelność w dolocie to sprzyja dymieniu.

POMOC PRZY OGLĘDZINACH
TEL. 782-784-200, maniek98hl@vp.pl

PostNapisane: 29 lipca 2018, 17:37 
Częsty bywalec

Jutro nagram. Wszystkie uszczelnienia były wymieniane EGR wygląda że pracuje prawidłowo.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1