BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 września 2019, 17:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Regulamin działu


Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.



Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu


Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji


Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Zegary z US M3 w EUR 328
PostNapisane: 20 maja 2019, 19:42 
Offline
Forumowicz

Wiek: 29
Posty: 190
Lokalizacja: Machu Pichu
Moje BMW: E36 328
Kod silnika: M52B28
Garaż: https://photos.app.goo.gl/cFKP2XT16mHRFL3f8
Witam. Czy sprawa podmiany zegarów z M3 98 do 328 96 będzie stricte p&p? Zaznaczę, że licznik m3 jest z wersji amerykańskiej a 328 europejska. Nie powiem, że podoba mi się bardziej... nie tylko ze względu znaczka, będzie robił furorę troszkę ale i 260 na budziku też robi wrażenie już :hyhy: A tak na serio to zamieszanie pod wskazówką prędkości podoba mi się o wiele bardziej niżeli te nawet z europejskich M3 czy 328. Puste te trochę imo, względem oryginału. Moja opinia. Mam do dostania jeden taki i zastanawiam się czy podejdzie w ogóle?

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [E36] Zegary z US M3 w EUR 328
PostNapisane: 8 sierpnia 2019, 18:07 
Offline
Forumowicz

Wiek: 29
Posty: 190
Lokalizacja: Machu Pichu
Moje BMW: E36 328
Kod silnika: M52B28
Garaż: https://photos.app.goo.gl/cFKP2XT16mHRFL3f8
Na prawdę, nikt nic? Bodajże były dwie firmy, które produkowały liczniki do E36. Czy jeśli będę go zmieniać to czy musi być drugi licznik tego samego producenta co moje oryginalne, czy może są one zamienne? Jak to w końcu z amerykańskimi zegarami z M3? Będzie plug & play co do podpięcia okablowania/kostek/oświetlenia? Z tego co mi się wydaje to M3 miało kilka więcej bajerów na zegarach ale te ekstra "bajery" nie muszą przecież działać bo moje auto i tak tego nie obsłuży.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [E36] Zegary z US M3 w EUR 328
PostNapisane: 8 sierpnia 2019, 19:21 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Posty: 15878
Lokalizacja: Los Santos
Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Będzie działać. "Bajery" to były w licznikach z prawdziwych M3, tu jest wszystkie takie same jak w zwykłych E36.

_________________
BMW z duszą skończyły się na Kill 'em All.
Obrazek
Było: '92 E36 320i 2d diamantschwarz/stoff anthrazit; '98 E46 323i 4d farngruen/leder hellbeige
Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3) + '97 E36 323i->328i 2d arktissilber/leder montana schwarz
Jest: '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz + '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [E36] Zegary z US M3 w EUR 328
PostNapisane: 8 sierpnia 2019, 19:30 
Offline
Forumowicz

Wiek: 29
Posty: 190
Lokalizacja: Machu Pichu
Moje BMW: E36 328
Kod silnika: M52B28
Garaż: https://photos.app.goo.gl/cFKP2XT16mHRFL3f8
Ten z zdjęcia w pierwszym poście już nie pamiętam z której wersji pochodził (już przepadł), co nie zmienia faktu, że chodzi o licznik z amerykańskiej E36 z silnikiem R6. Nie chciałbym niespodzianek bo taki licznik używany w b. dobrym stanie to ponad 1000PLN. Miałeś do czynienia z takimi zegarami wcześniej, że tak stanowczo wiesz iż będzie on pasować bez rzeźbienia czy innych problemów, że coś nie pasuje, że wtyczka nie ta czy Bóg wie co? Ilość przejechanych kilometrów rozumiem, że jest zakodowana w liczniku i z zmianą będę miał "inny" przebieg?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [E36] Zegary z US M3 w EUR 328
PostNapisane: 8 sierpnia 2019, 19:35 
Offline
Uzależniony od forum :)
Avatar użytkownika

Posty: 5234
Dokładnie, ten zegar nie ma nic niezwykłego, Aby obrotomierz do 8k. Powinien chodzić ok. W Eu M3 masz skale km do 280 i temp oleju zamiast ekonomizera. Wtyczki? Trzeba sprawdzić. Wiem, że do E36 produkowało VDO i ktoś jeszcze. Ale wtyczki się chyba nie różniły. Może piny we wtyczce? Natomiast w tym konkretnym liczniku zakładam, że nie będzie problemu, bo nie ma nic dodatkowego co w zwykłej r6. Zakodować,. też się da. Nawet zmienić mile na km + swój przebieg. Robił tu jeden kolega na forum taki zabieg


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E36] Zegary z US M3 w EUR 328
PostNapisane: 8 sierpnia 2019, 20:39 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Posty: 15878
Lokalizacja: Los Santos
Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
To jest E36, tam wszystko pasuje do wszystkiego. Przekładałem licznik z angola m3 do europejskiej budy TDS z M62 pod maską i działało :rotfl:



Bez programowania więc obroty ze złym dzielnikiem.

_________________
BMW z duszą skończyły się na Kill 'em All.
Obrazek
Było: '92 E36 320i 2d diamantschwarz/stoff anthrazit; '98 E46 323i 4d farngruen/leder hellbeige
Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3) + '97 E36 323i->328i 2d arktissilber/leder montana schwarz
Jest: '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz + '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [E36] Zegary z US M3 w EUR 328
PostNapisane: 12 sierpnia 2019, 17:10 
Offline
Forumowicz

Wiek: 29
Posty: 190
Lokalizacja: Machu Pichu
Moje BMW: E36 328
Kod silnika: M52B28
Garaż: https://photos.app.goo.gl/cFKP2XT16mHRFL3f8
Super, że wspomniałeś o angolu bo już teraz przynajmniej wiem, że nie muszę szukać tylko i wyłącznie zegarów amerykańskich i importować ich z USA za 1000PLN + KW + CŁO, ale że i angielskie podejdą, które powinienem dostać nieco taniej, bez kosztów importu i mniejszymi kosztami wysyłki :hyhy:

Rozumiem, że mocowania zegarów wersji angielskiej są takie same jak w wersji europejskiej i pod względem mocowań nie ma różnic? Masz dodatkowo zainstalowany czujnik oleju lub jak rozwiązałeś sprawę ekonomizera?

A z tym zakodowaniem to co konkretnie trzeba zakodować w tych licznikach? Przebieg z mil na km? Tylko tyle? Ruszy i będzie działać bez tego kodowania? Co z przebiegiem ogólnym? Siedzi on w liczniku na stałe czy może mógłbym przełożyć cokolwiek z mojego żeby był oryginalny przebieg tego auta?




PS. Licznik z zdjęcia w pierwszym poście był z M3 E36 USA.


Ostatnio edytowano 12 sierpnia 2019, 19:16 przez OBOLUK, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [E36] Zegary z US M3 w EUR 328
PostNapisane: 12 sierpnia 2019, 18:49 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Posty: 15878
Lokalizacja: Los Santos
Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Nie ma różnic. Wszystko ruszy bez kodowania a przebieg jest w liczniku.

_________________
BMW z duszą skończyły się na Kill 'em All.
Obrazek
Było: '92 E36 320i 2d diamantschwarz/stoff anthrazit; '98 E46 323i 4d farngruen/leder hellbeige
Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3) + '97 E36 323i->328i 2d arktissilber/leder montana schwarz
Jest: '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz + '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [E36] Zegary z US M3 w EUR 328
PostNapisane: 12 sierpnia 2019, 19:18 
Offline
Forumowicz

Wiek: 29
Posty: 190
Lokalizacja: Machu Pichu
Moje BMW: E36 328
Kod silnika: M52B28
Garaż: https://photos.app.goo.gl/cFKP2XT16mHRFL3f8
Dziękować. Czyli zabieg kodowania tyczy się tylko i wyłącznie zmiany przeliczania z mil na km? Macie gdzieś pod ręką poradnik jak to będzie trzeba wykonać?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot], mulder i 75 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL