DJPol86 napisał(a):
Zalewam raz na 2 tankowania 98 na cirlce. Nie dopuszczam do tego, zeby byla rezerwa.
BTW warto lac 98 ? czy szkoda pieniedzy ?
Dobre to to.
Kolego ja leje tylko 98.
Kasy zawsze jest szkoda, ale 4-5zl na 10litrach, czy 30zl na pełnym baku to żadna oszczędność, w dodatku przy takich przebiegach jak piszesz, do 10k rocznie.. A nasze Bawarkii,szczególnie te nowsze konstrukcje są wrażliwe na gorsze paliwo, a i mapy paliwa producenci już na wstępie przystosowują do paliw premium. W teorii nic się nie ma prawa stać na paliwie 95, gdyż czujniki stukowe zrobią swoje. Ale w praktyce znajdują się np. przypadki padających wtrysków. Mimo wszystko obecnie BMW zaleca tankowanie paliwa "premium" dla uzyskania fabrycznych, najlepszych parametrów pracy. To są fakty.
Zwykły zjadacz napiszę że plecie głupoty, bo on nic nie czuję. Ty nie poczujesz, ale silnik, osprzęt w dłuższej perspektywie odbiera to. Po latach nierówno pracuje, wypadają zapłony, telepie. I mamy gotową teorie o silnikach serii N
Tak, że tak... Zalecam lanie pb98, chyba że jakichś tuner wystroił nam mapę pod Vpower100, wtedy to lejemy

Co do chemii czyszczącej układ. Od płukanek silnika, po czyszczenie wtrysków... Lałem kiedyś do wtryskow specyfiki naszej rodzimej firmy (nie pamiętam nazwy, przezroczyste butelki), lałem też produkty STP jak i Archoila. Leje obecnie Millersa. Korzystałem też z Kleen-flo, firma z za wielkiej wody