Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj. Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.
Proszę również o poprawne tytułowanie tematów: [Exx] Tytuł tematu
Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji
Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery
Tytuł: [E39 528i] Dziwne dźwięki z lewego boku silnika + cykanie
Napisane: 19 sierpnia 2019, 21:47
Pierwsze kroki
Hej
Wracam z tematem mojej 2.8. Tym razem serwujemy dziwny dźwięk dobiegający z boku silnika - załączam wideo:
- dźwięk pojawia się tylko po rozgrzaniu silnika (nie jest słyszalny rano gdy jadę do pracy) - dźwięk jest zsynchronizowany z obrotami silnika - dźwięk najbardziej słyszalny przy schodzeniu z obrotów lub na obrotach jałowych
Mechanik słuchał (przy pomocy stetoskopu) i odrzucił rozrząd oraz vanos. Panewki podobno też nie... Czyżby to były zawory?
Po przeszukaniu internetu znalazłem taki oto filmik, w którym dźwięki są bardzo podobne do tych z mojej m52
Natomiast INPA sama z siebie nie wykazuje błędów czujnika wałka rozrządu - czy jest możliwa sytuacja w której czujnik nie jest do końca sprawny a komputer nie zgłosi błędu?
Dodatkowo tak prezentują się wartości analogowe po odpaleniu silnika.
Zakładka "engine roughness"
Zaraz po odpaleniu wszystkie wartości wynosiły 0 - poza wartością Cylinder 1, która wynosiła około 600
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot] i 36 gości