BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 19:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E81] inspekcja oleju resetuje się tylko do 0
PostNapisane: 2 października 2019, 17:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 116i
Witam wszystkich forukowiczów
Od niedawna jestem posiadaczem bmw e81 z 2008 roku. Postanowiłem zmienić olej ale po jego zmianie wystąpił klopot gdyż ani manualnie ani pod komputerem nie mogę usunąć inspekcji olejowej. Przy każdej próbie daje wartość zero zamiast pojawić się te 20 czy 10 tyś do następnej wymiany i nalicza dystans przejechany od 0 do minus i jedynie ten minus przejechany można cofnąć do zera. Również nie mogę sprawdzić poziomu oleju gdyż pokazuje że ta opcja jest nieaktywna (inactive). Pod kompem nie pokazuje zadnych innych błędów poza 2EF7- termostat z mapa charakterystyk wadliwe złącze.
Czy przyczyną moglby być zalany inny olej? Byl wczesniej 5w30 ja nalalem 5w40. Badz inny filtr? Tego oleju przypuszczam jest również troche za duzo czy to mogłoby sie przyczynić do niemożliwości usunięcia inspekcji?
W tym samym czasie zmieniłem sensor abs lewy tył, czy on moglby cos pomieszkać ?
Wiem, że trochę banalne pytania ale nie mam pomysłu jak to usunąć a jest to moje pierwsze bmw. Przepraszam jesli również źle umieściłem post ale nie mogłem znaleść podobnego wątku, a jedyny ktory byl zbliżony nie uzyskał zadnej odpowiedzi.
Jesli jest również ktos z forum z okolic Trojmiasta i miałby pomysł na to prosze o kontakt.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E81] inspekcja oleju resetuje się tylko do 0
PostNapisane: 2 października 2019, 18:42 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Czym to resetujesz?

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 2 października 2019, 20:19 
Pierwsze kroki

ESI (tronic) jesli chodzi o kompa, probowalem tez mega macs PC
A jesli chodzi manualnie to tym sposobem;
https://m.youtube.com/watch?v=-ZW06QL5lPI

I wzzystkie próby kończą sie tym, że nabija do 0 km tą minusową wartość ale nabija to za każdym razem jako kolejne zerowanie więc z 15 realnych wymian oleju mam już nabitych z 30 usuniętych inspekcji. Dziwne wlasnie jest to ze również ten stan oleju w silniku pokazuje jako nieaktywny, natomiast nie pokazuje zadnego błędu jesli chodzi o czujnik poziomu oleju

PostNapisane: 2 października 2019, 21:34 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Poszukaj kogoś z ISTA ale brak odczytu poziomu oleju jak najbardziej ma wpływ na interwały. Czujnik do wymiany ale potwierdź diagnostykę ISTA.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 3 października 2019, 08:40 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Podaj więcej szczegółów.
Jaki silnik? Jaki przebieg na liczniku?

PostNapisane: 3 października 2019, 18:28 
Pierwsze kroki

1.6 benz 122km 2008r, 138tys przebiegu(realne kupilem od pierwszego właściciela w Niemczech).
Dzięki Tomek za podpowiedź poszukam kogoś z ISTA
Ewentualnie może przegranie softa coś by pomogło?
Bo dziwne, że wcześniej wszystko było ok a nagle po wymianie się „ścięło”?

PostNapisane: 7 października 2019, 11:28 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Kamiljankes napisał(a):
1.6 benz 122km 2008r, 138tys przebiegu(realne kupilem od pierwszego właściciela w Niemczech).
Dzięki Tomek za podpowiedź poszukam kogoś z ISTA
Ewentualnie może przegranie softa coś by pomogło?
Bo dziwne, że wcześniej wszystko było ok a nagle po wymianie się „ścięło”?

Pytałem o przebieg, ponieważ w niektórych benzyniakach z przebiegiem powyżej 300tys.(licznikowym) nie ma możliwości skasowania inspekcji oleju. Producent przewidział tylko jedną czynność w ich przypadku. Wyłączenie informacji o inspekcji olejowej i informacja dla właściciela, że odtąd ma pilnować terminu wymiany samodzielnie.
Coś takiego przerabiałem w E91 N46 2007r.

Najczęstszym powodem problemów ze skasowanie inspekcji olejowej jest problem z komunikacją z czujnikiem poziomu oleju. Nie oznacza, to, że akurat sam czujnik musi być winowajcą. Najczęściej na wspólnej linii BSD komunikują się także alternator, elektryczna pompa wody czy klema IBS

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1